Szerző: mz

2000. október 10. 22:43

Az energiaellátás a jövő problémája

Az Internet-telefonok és vezetéknélküli PDA-k terjedése fogja inspirálni a jövő újratölthető telepeinek fejlesztését - hangzott el Arthur D. Little részéről a Power2000 konferencián.
A véleményt többen, például a Palm vagy a Sun Microsystems részéről is megerősítették. A telepeknek jelentős kihívást jelent a harmadik generációs, sokszor integrált multimédia képességekkel felszerelt mobiltelefonok, esetleg Bluetooth támogatással ellátott eszközök táplálása. Mindez újabb kémiai eljárások, töltőkészülékek és feszültségszabályzók fejlesztését teszi szükségessé.
Például a Palm részéről felmerült, hogy a jövőben hitelkártyához hasonló akkumulátorokra lehet szükség, legalábbis ami a méreteket illeti. A TI képviselője szerint jelentős megtakarításokat lehetne elérni, ha például az mp3 lejátszók teljesítményét annyira csökkentenék, ami éppen csak elegendő a zenei fájlok lejátszásához - ugyani jelenleg ennél nagyobb teljesítménnyel működnek egyes készülékek.
A telepek éllettartamát nagyban befolyásolja, hogy a vezeték nélküli eszközök egyre nagyobb adatforgalmat bonyolítanak: animációkat, zenét töltenek le. A beágyazott Java csökkentheti a processzorok bonyolultságát és fogyasztását - ugyanakkor az az elgondolás, hogy a készülékek mindig az adott feladathoz szükséges kódot töltsék le és futtassák, a színes LCD kijelzők, Bluetooth kapcsolatok jelentős energiát fogyasztanak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról