Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 20. 11:56

Nagyon nem fogynak a backup-célgépek

A kimondottan biztonsági mentésekhez készített célgépek (appliance) piaca zsugorásra váltott, nagyot zakózott a domináns Dell-EMC.

Továbbra is az EMC (pontosabban immár a Dell-EMC) vezeti toronymagasan a biztonsági tárolásra szakosodott célgépek (purpose built backup appliance, PBBA) piacát - derül ki az IDC frissen közzétett kutatásából. A gyártó (és az egész piac) azonban az elmúlt negyedévek egészséges ütemű növekedése után most komoly mínuszba fordult, követve a nagyvállalati tárolók hasonló esését.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A gyártóknál (tehát nem a disztribútoroknál) jelentkező bevétel tekintetében a harmadik negyedévben a piac 737 millió dollárt tett ki - szemben az előző év hasonló időszakának 801 milliós értékével, ez 7,9 százalékos visszaesésnek felel meg. A piacvezető Dell ebből 60,3 százalékot, 444 millió dollárt hasított ki, a látványos, 14,9 százalékos visszaesés ugyanakkor azt jelenti, hogy a cég 5 százalékpontnyi piaci részesedést veszített egyetlen év alatt - ez szokatlan mértékű zuhanás.

A második helyet a Veritas foglalja el, jóval alacsonyabb, 111,8 millió dolláros forgalommal és 15,2 százalékos piaci részesedéssel. A Symantecről nemrég leváló Veritas meg tudta őrizni pozícióját a piacon, úgy tűnik a tulajdonosváltás nem okozott mély törést az értékesítésben és nem bizonytalanította el a vásárlókat, a 4 százalékos zsugorodás még jobb is a piac egészének eredményénél.

 

 

Nagyot ment viszont az IBM, a cég 42 százalékkal tudta növelni az értékesítést - ez viszont leginkább a roppant gyenge bázisadatnak tudható be, a cég most tért vissza a "megszokott" értékesítési szintre. Ezzel a cég beérte a HPE-t, a két vállalat között az IDC statisztikai holtversenyt is hirdetett a bronz pozícióért - tavaly az IBM még messze kisebb forgalmat regisztrált. Érdekes, hogy az IBM sikerét nem a mainframe-ek mellé eladott PBBA-k hozták, ezek piaca még nagyobbat (17,1 százalékot) esett, mint a "nyílt rendszerek" 7,2 százalékos visszalépése.

Metodológia

Az IDC definíciójában a PBBA azokat a dedikált, lemez-alapú tárolókat jelenti (szalagosokat tehát nem), amelyeket kimondottan a biztonsági mentésekre, és kimondottan biztonsági mentéseket készítő szoftverek alá szánnak. Az összértékbe beleszámít a szoftver, a tárolómotor és a tárolótömbök sora is. A metrika kezeli a backup gateway-eket is, amelyek általános célú tárolókra támaszkodnak, ebben az esetben csak a PBBA számít bele a piac méretébe. Ahogy említettük, az IDC nem a kliensek által fizetett teljes összeget méri, hanem a gyártók oldalán jelentkező forgalmat - a különbség a disztribútorok, rendszerintegrátorok és egyéb szereplők jutaléka és profitja.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.