:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 15. 17:36

Csődvédelmet kért a Violin Memory

Teljesen fenntarthatatlanná vált a Violin Memory működése, az egyik első flash-tárolós úttörő hamarosan végkiárusításon, aprópénzért kelhet el.

Csődvédelmet kért a Violin Memory, a tisztán flash-alapú vállalati tárolók egyik úttörője. A cég egyedül nem tudott megmaradni a piacon, a HP-s partneri viszonynak viszont régen vége, és úgy tűnik, hogy a tárolópiaci felvásárlási láz is elmúlt már. A cég így viszont nem versenyképes, aukción adja oda majd magát.

A cégről tavaly ilyenkor írtunk utoljára, akkor a tőzsdei cég negyedéves jelentése roppant aggasztó trendet mutatott, a zsugorodó bevételhez makacs veszteség társult. Mára a helyzet még sokkal rosszabb lett, a júliussal záruló negyedévben a bevétel a tavalyi felét sem érte el, miközben a veszteséget alig sikerült mérsékelni: a tavaly 15,3 milliós forgalomhoz 24,4 milliós veszteség társult, most 7,5 millióhoz 20,6 milliós mínusz. Ez már fenntarthatatlan pályának bizonyult, így a cég csődvédelmet kért és igyekszik a beszállítói nyomás nélkül átszervezni magát.

A 2005-ben alapított cég az egyik első volt, amely kimondottan all-flash, vagyis mechanikus merevlemezeket mellőző vállalati tárolókat fejlesztett. A cég a NAND chipek köré saját architektúrát fejlesztett a Toshibával közösen: az FFA (Flash Fabric Architecture) és a NAND illetve DRAM lapkákat kombináló VIMM-et (Violin Intelligent Memory Modules). A Violin tárolói is ezekre az egységekre épültek (és nem SSD-kre), amivel a cég a hagyományos tárolók már akkor krónikus skálázódási problémáit akarta megoldani.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Az űrtechnológiás fejlesztés azonban teljes zsákutcának bizonyult, mára a nagyvállalati tárolókban szinte mindenhol SSD-k működnek, köszönhetően az interfészek és általában az I/O fejlesztésének. Így ma már a szabványos és olcsó komponensekből is építhetőek ultragyors tömbök, a Violin Memory egyedi technológiája pedig jobbára feleslegessé vált.

Ez a vég lehet

A befektetők nem adnak sok esélyt a Violin megmaradására, a papírok értéke villámgyorsan konvergál a nulla felé. Az árfolyam most 5 cent alá esett, ami a cég piaci értékelését 1,15 millió dollárra teszi - júliusban még 3 dollár fölött is járt az árfolyam. Az értékelés arra utal, hogy a befektetők egyáltalán nem bíznak már a cég talpra állásában, és az utolsó perces felvásárlás sem tűnik megmentőnek.

Márpedig a vezetésnek jelenleg más ötlete nincs, januárban árverésen próbálják meg értékesíteni a Violint. Addig viszont drámai leépítések jönnek, a Violin várhatóan munkavállalóinak túlnyomó részétől megszabadul az "áramvonalassá tétel" során. "A Violin az átszervezés során is értékesíti megoldásait, illetve biztosítja a javítást és támogatást a vásárlóknak" - mondta Kevin DeNuccio, a cég hanyatlását levezénylő vezérigazgató. Az viszont már nagy kérdés, hogy ilyen bizonytalan háttér és esetleg heteken belül megszűnő támogatás mellett mely cégek ruháznának be ilyen tárolókba.

a címlapról