:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 15. 17:36

Csődvédelmet kért a Violin Memory

Teljesen fenntarthatatlanná vált a Violin Memory működése, az egyik első flash-tárolós úttörő hamarosan végkiárusításon, aprópénzért kelhet el.

Csődvédelmet kért a Violin Memory, a tisztán flash-alapú vállalati tárolók egyik úttörője. A cég egyedül nem tudott megmaradni a piacon, a HP-s partneri viszonynak viszont régen vége, és úgy tűnik, hogy a tárolópiaci felvásárlási láz is elmúlt már. A cég így viszont nem versenyképes, aukción adja oda majd magát.

A cégről tavaly ilyenkor írtunk utoljára, akkor a tőzsdei cég negyedéves jelentése roppant aggasztó trendet mutatott, a zsugorodó bevételhez makacs veszteség társult. Mára a helyzet még sokkal rosszabb lett, a júliussal záruló negyedévben a bevétel a tavalyi felét sem érte el, miközben a veszteséget alig sikerült mérsékelni: a tavaly 15,3 milliós forgalomhoz 24,4 milliós veszteség társult, most 7,5 millióhoz 20,6 milliós mínusz. Ez már fenntarthatatlan pályának bizonyult, így a cég csődvédelmet kért és igyekszik a beszállítói nyomás nélkül átszervezni magát.

A 2005-ben alapított cég az egyik első volt, amely kimondottan all-flash, vagyis mechanikus merevlemezeket mellőző vállalati tárolókat fejlesztett. A cég a NAND chipek köré saját architektúrát fejlesztett a Toshibával közösen: az FFA (Flash Fabric Architecture) és a NAND illetve DRAM lapkákat kombináló VIMM-et (Violin Intelligent Memory Modules). A Violin tárolói is ezekre az egységekre épültek (és nem SSD-kre), amivel a cég a hagyományos tárolók már akkor krónikus skálázódási problémáit akarta megoldani.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az űrtechnológiás fejlesztés azonban teljes zsákutcának bizonyult, mára a nagyvállalati tárolókban szinte mindenhol SSD-k működnek, köszönhetően az interfészek és általában az I/O fejlesztésének. Így ma már a szabványos és olcsó komponensekből is építhetőek ultragyors tömbök, a Violin Memory egyedi technológiája pedig jobbára feleslegessé vált.

Ez a vég lehet

A befektetők nem adnak sok esélyt a Violin megmaradására, a papírok értéke villámgyorsan konvergál a nulla felé. Az árfolyam most 5 cent alá esett, ami a cég piaci értékelését 1,15 millió dollárra teszi - júliusban még 3 dollár fölött is járt az árfolyam. Az értékelés arra utal, hogy a befektetők egyáltalán nem bíznak már a cég talpra állásában, és az utolsó perces felvásárlás sem tűnik megmentőnek.

Márpedig a vezetésnek jelenleg más ötlete nincs, januárban árverésen próbálják meg értékesíteni a Violint. Addig viszont drámai leépítések jönnek, a Violin várhatóan munkavállalóinak túlnyomó részétől megszabadul az "áramvonalassá tétel" során. "A Violin az átszervezés során is értékesíti megoldásait, illetve biztosítja a javítást és támogatást a vásárlóknak" - mondta Kevin DeNuccio, a cég hanyatlását levezénylő vezérigazgató. Az viszont már nagy kérdés, hogy ilyen bizonytalan háttér és esetleg heteken belül megszűnő támogatás mellett mely cégek ruháznának be ilyen tárolókba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.