Szerző: Habók Lilla

2016. december 14. 13:12

Okosórás startupot vásárolt a Google

Korábbi dolgozóinak startupját, az okosórára és viselhető eszközökre OS-t fejlesztő Cronologics-t vásárolja fel a Google. A cél valószínűleg az Android Wear 2.0 továbbfejlesztése a CoWatch funkcióival.

HIRDETÉS

Felvásárolja a Google a viselhető eszközökre OS-t fejlesztő Cronologics startupot, hogy előkészítse a következő Android Wear fejlesztését. A csapatnak nem lesz túl nehéz a beilleszkedés, mivel a startup alapítói korábban mind a Google alkalmazottai voltak. 2014-ben kezdte el Lan Roche, Leor Stern és John Lagerling az új céget, és egyben a saját okosóra, illetve a saját szoftver tervezését.

A CoWatch okosóra jelentette a cég fő termékét, amely az Amazon Alexa felhő alapú hangszolgáltatását használta virtuális asszisztensként. A felhasználók az órájukon keresztül rendelhettek bármit, amit az Echón keresztül is lehet, az ételtől kezdve az Uberig, továbbá hívásokat indíthattak hangvezérléssel, lekérhették a közlekedési helyzetet, vagy éppen befizethették a számlájukat. A CoWatch-nak mindehhez Wi-Fi vagy más adatkapcsolatra volt szüksége, hogy az Alexa elérhetővé váljon.

Ezen kívül az okosotthon fényei, termosztátja, szenzorai is összekapcsolhatóak voltak a termékkel, és a megszokott módon az óra viselőjének aktivitását is követte a a digitális iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő és pulzusszám-mérő. Mindezt 1 gigabájt RAM-mal, 8 gigabájt belső tárhellyel kínálták a fejlesztők, konkurenciát állítva az Android Wear és az Apple Watch mellé, legalábbis az általuk közreadott adatok szerint.

Közösségi finanszírozással az órát egészen eddig az Indiegogon lehetett megvásárolni 270-290 dollárért, azaz 80 ezer forint körüli áron. Június óta összesen 293 ezer dollárt gyűjtött össze a cég, ami csaknem háromszorosa az általuk eredetileg megcélzott összegnek. Bár a CoWatch még jelenleg is rendelhető lenne az oldalon, de a cég felvásárlása miatt az okosóra jövőbeli helyzete kétséges.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Az Android Wear 2.0 verziójának megjelenése jövő évben várható, úgyhogy a felvásárlás már az új funkciókat alapozza meg, ahogy az a Cronologics bejelentésében is olvasható. "Az Android Wear célkitűzései erős összhangban állnak a sajátunkkal, úgyhogy várjuk a közös munkát az új kollégáinkkal a Google-nél, hogy folytathassuk a viselhető eszközök és az okosórák terjesztését az Android Wear 2.0-val és azon túl." - írta közleményében a Cronologics csapat.

A felvásárlás azt jelenti, hogy a Google még biztosan nem mondott le az okosórás piacról, annak ellenére, hogy már az idei második negyedévben is a bukását jósoltuk, majd a harmadik negyedévben is elmaradtak a sikerei. Eközben nem csak maga az Android Wear, hanem a teljes okosóra piac sem teljesít jól az IDC eredményei szerint. Egyelőre annyi biztos, hogy jövőre a Cronologics bizonyos fejlesztéseit viszont lehet látni az Android okosórás rendszerében.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 03:39

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.