Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 1. 16:48

Elérhető közelségben az AMD Zen

Januárban jöhetnek az első Zen-alapú AMD processzorok. A cég állítólag két nyolcmagos modellel próbálja majd berúgni a vadiúj termékcsaládot.

Friss pletykák szerint már nem kell sokat várni az első AMD Zen processzorok megjelenésére, két nyolcmagos asztali modell már januárban debütálhat. Az információk szerint ezek tempója a Broadwell-E kódnevű Core i7-6850K és i7-6900K processzorok környékén mozoghat majd, a legnagyobb különbséget az árazás jelentheti, ugyanis az AMD olcsóbban próbálná meg kínálni az inteles modellek teljesítményét.

De nem csak az ár lenne alacsonyabb, a hírek szerint fogyasztásban is a konkurens termékek alá menne az AMD. A két nyolcmagos, AM4 tokozású modellre 95 wattos TDP értéket szabott meg, ami 45 wattal lenne alacsonyabb az Intel processzorok 140 wattos mutatójánál. Hasonló felállásra több mint 10 éve volt példa, amikor az AMD még az Athlon 64 (X2) processzorokkal versenyzett a Pentiumok ellen.

A jövő hónapra prognosztizált csúcsmodell tehát nyolc processzormagot, illetve összesen 4 megabájt L2 és 16 megabájt L3 gyorsítótárat tartalmazhat. A magok alapórajele 3,2 GHz lehet, amit turbóval 3,5 GHz-ig tornázhat majd fel a vezérlés. Míg előbbi egyezik, addig utóbbi 200 MHz-es hendikepet jelentene a Core i7-6900K-val szemben, amelynek emellett még van egy második turbó fokozata is, utóbbival egy mag egészen 4 GHz-ig tud skálázódni. Ennek tükrében valószínűleg valamivel a 6900K mögött lesz majd a csúcsmodell, cserébe viszont kevesebb mint felébe kerülhet az AMD terméke, amelyet állítólag 500 dollárra árazott be a cég.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ennek párja várhatóan csak órajelben, illetve talán a szorzózár meglétében, azaz a túlhajthatóság lehetőségében térhet el. Az ugyancsak nyolcmagos modellre 3 GHz-es alapórajelet, és 3,2 GHz-es turbót ígér a forrás 350 dollárért cserébe. Mindkét árcédula azt sejteti, hogy valóban versenyképesek lesznek a processzorok, ugyanis hasonló összegeket legutóbb a már említett virágkorban, az Athlonok uralkodása idején mert elkérni asztali processzorért az AMD.

A két nyolcmagos modell bemutatkozását követően még két Summit Ridge kódnevű processzorra lehet számítani, a cég márciusban mutathatja be a hat- és négymagos variánsokat, melyek állítólag 250 és 150 dollárba fognak kerülni. Az információkat persze nem éri meg készpénznek venni, már csak azért sem, mert a valós fenyegetés esetében az Intel reagálhat a konkurenciára, akár az árak csökkentésével, akár új termékek bevezetésével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról