Szerző: Voith Hunor

2016. június 27. 10:00

Az Arista gondban lehet Amerikában

Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság újra a Cisco javára döntött. Az Arista másodjára maradt alul, és próbálja elkerülni a fájó import- és értékesítési tilalmat.

Másodjára döntött a Cisco javára az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) abban a szabadalomsértési ügyben, melyet a vállalat 2014 végén indított az Arista ellen. A most már teljes bírói panel így lényegében megerősítette a David P. Shaw bíró által február elején hozott elsődleges döntést: az Arista termékei három Cisco-szabadalmat sértenek meg, melyek közül kettő a Cisco VLAN biztonsági megoldásait, egy pedig a routerek távoli konfigurálását lehetővé tévő Sysdb-t védi.

A döntés értelmében az Arista nem importálhatja és nem értékesítheti egyetlen switch-ét sem az Egyesült Államokban - legalábbis jelen formájukban nem, amíg a kérdéses technológiákat saját fejlesztésekkel nem helyettesíti. A korlátozás augusztus végén léphet hatályba, miután formálisan az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselete is helyben hagyja azt.

A Cisco szerint az Arista megpróbálhatja húzni az időt azzal, hogy Amerikában egy bérgyártóval gyártatja le a behozatali tilalommal sújtott készülékeket, de ehhez a bérgyártónak olyan alkatrészeket kellene importálnia, melyekre szintén vonatkozik az ITC döntése - igaz, alapvetően csak Aristára nézve. Ez az egész viszont egyértelműen csak a korlátozás kiskapukat kihasználó megkerülése lenne, amit az Arista is csak arra lát jónak, hogy esetleg időt nyerjen vele a saját, helyettesítő megoldások kifejlesztésére.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Arista közölte, hogy a privát VLAN funkciót egyelőre kiveszi termékeiből, de azt még nem tudni, hogy a Sysdb-vel mihez kezd. A cég ráadásul további elmarasztaló döntésekkel is szembesülhet: augusztusban az előzetes vélemény szerint további két szabadalom megsértését varrhatja a nyakába az ITC, novemberben pedig a Cisco CLI parancsainak és dokumentációjának indokolatlan és nagyarányú átemelése miatt lesz szövetségi bírósági tárgyalás.

Az Arista egyébként már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy a Cisco szabadalmai által védett technológiákat kész sajátjaival helyettesíteni, de erre a mai napig nem került sor. A Cisco szerint az Arista megpróbálja majd egyoldalúan és titokban, egyeztetés nélkül bevizsgáltatni a módosított termékeit. Az Arista részvényárfolyama az ITC második döntése óta közel 10 százalékot esett.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról