Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

2018-ban jöhet itthon is a gigabites mobilnet

Koi Tamás, 2016. november 18. 13:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mobilszolgáltató partnerével, a Magyar Telekommal karöltve itthon is demonstrálta az Ericsson, mire képesek már most azok a hálózati berendezések, melyek jelenleg élesben üzemelnek a szolgáltató hálózatán.

hirdetés

Látványos technológiai demonstrációval szemléltette az Ericsson és a Magyar Telekom, hogy mire lesz képes pár éven belül a szolgáltató mobilhálózata. A budapesti Regionális Digitális Csúcstalálkozón a két cég az éles hálózatban jelenleg is működő eszközök segítségével, licencelt frekvenciákon demózott 1,2 Gbps sávszélességű mobil adatkapcsolatot. Ez az elméleti sávszélesség a négyszerese annak, melyet a magyar mobilszolgáltatók (azok közül a Telekom és a Telenor) hálózata éles üzemben nyújtani képes az ország bizonyos területein.

Az LTE Advanced szabvány szerint felépülő adatkapcsolat a legutóbb pár hete, Gödöllőn élesbe állított háromszoros vivőaggregációt tetézi meg továbbfejlesztett antennarendszerrel (4x4 MIMO) és magasabb rendű modulációval (256QAM). Az Ericsson és a Telekom demonstrációján egy közel szekrény méretű termináloldali berendezés dolgozta fel a jeleket, ami jól érzékelteti, hogy ez a konfiguráció (főleg az antennafelépítés miatt) nem okostelefonokra lett kihegyezve, jóllehet az első olyan modem, mely képes kihasználni a technológiában rejlő lehetőségeket, napokon belül piacra kerülhet.

Hazánkban vélhetően ennél azért tovább kell majd várni rá, hogy a gigabites sebességet meghaladó LTE Advanced hálózat élesbe álljon. Tremmel János, a Magyar Telekom hálózatfejlesztési igazgatója a technológiai demonstráció során elmondta, a most bemutatott rendszer várhatóan 2018-ra állhat éles üzembe, a hálózat jelentős részén már most üzemelő eszközök segítségével. Ezek a fejlesztések egyben már az előreláthatóan 2020-ban induló 5G előszobájának tekinthetők, az LTE Advanced hálózatok azonban már ezt megelőzően fokozatosan integrálhatnak majd bizonyos 5G-s funkciókat, legalábbis így képzeli el a következő pár év fejlesztési irányát a Telekom és az Ericsson.

A rádiós közegben rejlő tartalékok az újabb frekvenciasávok mobilhálózatok bővítse céljából történő felhasználása révén tovább nőhetnek majd a következő 5 évben. Így várható, hogy 2020-ra felszabadul, illetve hozzáférhetővé válik a második digitális hozadéksáv, az 1400-1500 MHz-es sáv és a 2300-2400 MHz-es sáv bizonyos blokkjai, melyeket összefogva még tovább lehet skálázni a kapacitást.

A magyarországi mobilszolgáltatók ma mintegy 500-550 MHz-nyi spektrumot használnak a jelenlegi szolgáltatások nyújtására (GSM hang, 2G, 3G, 4G mobil adat, később 4G hang) az 5G hálózatok indulását követően azonban ennek a spektrummennyiségnek akár több mint a kétszeresét is licencelhetik majd az operátorok az államtól.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.