Szerző: Koi Tamás

2016. november 18. 13:55

2018-ban jöhet itthon is a gigabites mobilnet

Mobilszolgáltató partnerével, a Magyar Telekommal karöltve itthon is demonstrálta az Ericsson, mire képesek már most azok a hálózati berendezések, melyek jelenleg élesben üzemelnek a szolgáltató hálózatán.

Látványos technológiai demonstrációval szemléltette az Ericsson és a Magyar Telekom, hogy mire lesz képes pár éven belül a szolgáltató mobilhálózata. A budapesti Regionális Digitális Csúcstalálkozón a két cég az éles hálózatban jelenleg is működő eszközök segítségével, licencelt frekvenciákon demózott 1,2 Gbps sávszélességű mobil adatkapcsolatot. Ez az elméleti sávszélesség a négyszerese annak, melyet a magyar mobilszolgáltatók (azok közül a Telekom és a Telenor) hálózata éles üzemben nyújtani képes az ország bizonyos területein.

Az LTE Advanced szabvány szerint felépülő adatkapcsolat a legutóbb pár hete, Gödöllőn élesbe állított háromszoros vivőaggregációt tetézi meg továbbfejlesztett antennarendszerrel (4x4 MIMO) és magasabb rendű modulációval (256QAM). Az Ericsson és a Telekom demonstrációján egy közel szekrény méretű termináloldali berendezés dolgozta fel a jeleket, ami jól érzékelteti, hogy ez a konfiguráció (főleg az antennafelépítés miatt) nem okostelefonokra lett kihegyezve, jóllehet az első olyan modem, mely képes kihasználni a technológiában rejlő lehetőségeket, napokon belül piacra kerülhet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Hazánkban vélhetően ennél azért tovább kell majd várni rá, hogy a gigabites sebességet meghaladó LTE Advanced hálózat élesbe álljon. Tremmel János, a Magyar Telekom hálózatfejlesztési igazgatója a technológiai demonstráció során elmondta, a most bemutatott rendszer várhatóan 2018-ra állhat éles üzembe, a hálózat jelentős részén már most üzemelő eszközök segítségével. Ezek a fejlesztések egyben már az előreláthatóan 2020-ban induló 5G előszobájának tekinthetők, az LTE Advanced hálózatok azonban már ezt megelőzően fokozatosan integrálhatnak majd bizonyos 5G-s funkciókat, legalábbis így képzeli el a következő pár év fejlesztési irányát a Telekom és az Ericsson.

A rádiós közegben rejlő tartalékok az újabb frekvenciasávok mobilhálózatok bővítse céljából történő felhasználása révén tovább nőhetnek majd a következő 5 évben. Így várható, hogy 2020-ra felszabadul, illetve hozzáférhetővé válik a második digitális hozadéksáv, az 1400-1500 MHz-es sáv és a 2300-2400 MHz-es sáv bizonyos blokkjai, melyeket összefogva még tovább lehet skálázni a kapacitást.

A magyarországi mobilszolgáltatók ma mintegy 500-550 MHz-nyi spektrumot használnak a jelenlegi szolgáltatások nyújtására (GSM hang, 2G, 3G, 4G mobil adat, később 4G hang) az 5G hálózatok indulását követően azonban ennek a spektrummennyiségnek akár több mint a kétszeresét is licencelhetik majd az operátorok az államtól.

a címlapról