Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
8 x 3 óra mélyvíz a HWSW mobile! második napján: Kotlin, Android, React Native, UX és analitika, Azure IoT Edge + fintech élesben

Már működik a "gigabites" LTE

Asztalos Olivér, 2016. november 14. 16:13

Ausztráliában hamarosan elrajtolhat a "gigabites" LTE. A piaci megjelenéshez lassan minden adott lesz, elsőként a Qualcomm, a Netgear, illetve az Ericsson jóvoltából élvezhetik az ötödik kontinens lakói a minden eddiginél nagyobb átviteli tempót.

hirdetés

Véglegesnek tekinthető eszközökkel szemléltette a gigabites LTE szolgáltatást a Qualcomm, a Netgear, az Ericsson, illetve Ausztrália legnagyobb telekommunikációs vállalata, a Telstra. A bemutatóhoz a Qualcomm modemét, a Netgear mobil routerét, illetve az Ericsson hálózati komponenseit használták, a technológiát élesben elsőként a Telstra vetheti majd be.

A Qualcomm X16-os modemje már az idei MWC kiállításon is feltűnt, de ekkor még a fejlesztés, illetve a teszthez használt egyes készülékek nem voltak végleges formájukban, egy részüket kifejezetten a próbához állítótták össze, azok tehát eltérhetnek a végleges eszközöktől. A Netgear Mobile Router MR1100-ba viszont már a tömeggyártásba szánt Qualcomm chip került, a szóban forgó eszköz pedig hamarosan piacra is kerülhet, elsőként Ausztráliában, ahol a Telstra már régóta épít a cég termékeire. A szolgáltató hálózatának technológiai alapjait az Ericsson fejleszti, amely már szintén rendelkezik a gigabites kapcsolathoz szükséges eszközökkel.

A szóban forgó átviteli sebességhez háromszoros vivő aggregáció szükséges, két csatornán 4×4 MIMO, a harmadikon pedig 2×2 MIMO konfigurációval, 256QAM moduláció mellett. Ezekkel a beállításokkal 973 Mpbs-ot adott a bemutatón lefuttatott mérés, ami meglehetősen közel van a(z elméleti) gigabites tempóhoz. Azt viszont a szolgáltató is elismeri, hogy ezek erősen elméleti számok, a gyakorlatban átlagosan 100-300 megabitet tapasztalhatnak majd a felhasználók, a csúcs pedig kb. 500 megabit körül lehet majd valós körülmények között.

Pontos dátumot ugyan egyelőre nem közölt a Telestra, de a szolgáltató célja minél hamarabb élesben is bevetni a gigabites LTE-t, ami optimális esetben még idén megtörténhet. A Telstra elsősorban kapacitásbővítésre használja majd a technológiát olyan területeken, ahol rövid időn belül jelentősen megnőhet a cellák terheltsége. Ez az ötödik kontinensen nem ritka, igen népszerű a mobilinternet, melynek egyik oka, hogy bizonyos területeken csak ilyen módon biztosított a kapcsolat.

Az 5G-ben is szerepe lesz

Az LTE fejlesztése nem véletlen, a szabvány az ötödik generációs mobilhálózatok várható 2020-as kereskedelmi indulásával nem válik hirtelen elavulttá. Sőt: az LTE-alapú technológia lesz majd az 5G gerince, a szabványos mobilos frekvenciákon, 700-2600 MHz-es tartományban várhatóan ez a standard felel majd hosszabb távon is a kommunikációért. Az 5G több "lába" közül azonban ez csak az egyik, az új generációt pont a hatalmas dinamikatartomány és skálázódás jelenti majd, vagyis az LTE mellé más frekvenciatartományokban új szabványokat társít. Erről bővebben itt írtunk.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!