HWSW

Analitikai rendszert állít a Messenger chatbotjai mögé a Facebook

Már a Facebook chatrobotjainak fejlesztői is igénybe vehetik a cég Analytics for Apps elemzőrendszerét, hogy jobban rálássanak a botok és felhasználóik tevékenységére.

Hóna alá nyúl a Facebook a Messenger Platform fejlesztőinek, akiknek egy sor új, ingyenes analitikai eszközt bocsát rendelkezésére - de a cég nem csak az analitikai adatokkal könnyítené a chatrobotgyártók dolgát, azokat bejelentésében [1] a FbStart gyorsítóprogramba is meginvitálta.

A vállalat tehát első körben a Messengerhez szánt botok felé is megnyitja Facebook Analytics for Apps elemzőrendszerét, amellyel a fejlesztők jobb rálátást kaphatnak a chatrobotok működésére, illetve a felhasználók szokásaira. Az analitikai eszközzel lehetőség nyílik jelentéseket kérni a beérkezett és elküldött üzenetekről, az továbbá felhasználóbázisra vonatkozó demográfiai adatokat is biztosít, beleértve a nemet, kort, országot, a beszélt nyelvet, sőt akár a felhasználók képzettségét, illetve érdeklődési köreit is. Ha egyes botokat a fejlesztők több Facebook oldallal is összekötöttek, a rájuk vonatkozó információk külön oldalakra lebontva is követhetők - mindezt egy sor plusz kód megírása nélkül.

xA botokkal operáló fejlesztők a jövőben emellett az App Events API-hoz is hozzáférhetnek, amellyel egyedi eventeket adhatnak meg az Analytics for Apps felületén. Ezzel a robotok, illetve felhasználók viselkedésének olyan oldalát is követhetik a vállalatok, amelyre a fenti funkciópaletta alapértelmezetten nem ad jelentőséget. A Facebook szerint ilyen lehet például annak rögzítése, hogy a bot adott időszakban hányszor továbbította a felhasználót emberi ügyfélszolgálatoshoz, vagy akár hogy a robotok által biztosított linkeket milyen gyakran kattintják le.

A Facebook ezzel párhuzamosan a FbStartot is megnyitja a Messenger Platform fejlesztői előtt. A kezdeményezés a szárnyaikat próbálgató mobilos startupokat hivatott segíteni hogy sikeresen vigyék piacra alkalmazásaikat, termékeiket. A programban mostantól világszerte a chatbotok fejlesztői, illetve a mögöttük álló cégek is részt vehetnek, és igénybe vehetik annak különböző eszközeit, továbbá a partnercégek által kínált ingyenes szolgáltatásokat - utóbbiak sorában többek között az Amazon és a Dropbox is ott van.

A közösségi oldal áprilisban jelentette be, hogy a Messengert platformmá alakítja, [2] törekvéseit pedig láthatóan komolyan is gondolja. Jelenleg mintegy 34 ezer chatrobot cseveg a Facebook platformján, amelyek a szórakoztatás mellett akár vásárlásra is lehetőséget adnak, ráadásul könnyen lehet, hogy már nem sokáig lesznek a Messenger falai közé zárva. A vállalat chatbotokért felelős termékmenedzsere, Josh Twist a TechCrunch-nak nyilatkozva elmondta, [3]már folynak az egyeztetések, hogyan lehetne más platformokra is eljuttatni a botokat. A nyitás kézenfekvő lenne például a WhatsApp [4]felé, hiszen azt szintén a Facebook birtokolja, ráadásul a legnépszerűbb csevegőappról van szó. Ha a cég hasonló tempót diktál a chatbotos stratégiájában, nem lenne meglepő, ha a robotok már jövő év első felében megkezdenék a terjeszkedést.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://analytics.facebook.com/blog/bots-for-messenger-adding-analytics-and-fbstart-program
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/55459/facebook-f8-fejlesztoi-konferencia-messenger-chatbot.html
[3] https://techcrunch.com/2016/11/14/facebook-opens-analytics-and-fbstart-to-messengers-34000-bot-developers/?ncid=rss
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/56419/whatsapp-videochat-facebook-csevegoapp-video.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/56423/facebook-messenger-chatbot-bot-analitika-fbstart.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2016. november 15. 16:02
Rovat: web