Szerző: Gálffy Csaba

2016. november 14. 17:16

Kaspersky: versenyellenes a Microsoft magatartása

Nem tiszta eszközökkel versenyez az IT-biztonsági piacon a Microsoft - mondja a Kaspersky Labs alapítója. Az oroszok panaszt tettek, az ügy átfutása viszont évtizedes távlatba nyúlik.

Panaszt tesz a versenyügyi hatóságoknál a Kaspersky Lab, az orosz antivírus-gyártó és IT-biztonsági megoldásszállító. A cég alapítója, Jevgenyij Kaszperszkij (angolosan: Eugene Kaspersky) blogposztban listázza, hogy cége szerint miért versenyellenes a Microsoft gyakorlata.

Kaspersky első problémája, hogy a Windows 10-re frissítéskor a Microsoft egészen sajátosan kezeli a nem kompatibilis szoftvereket. Amennyiben a felhasználó az in-place upgrade mellett dönt, vagyis (tiszta, szűz telepítés) helyett megtartaná a telepített alkalmazásait és dokumentumait, akkor a rendszer bizonyos, problémásnak számító alkalmazásokat egész egyszerűen eltávolít. A probléma, hogy az appok eltüntetéséről a telepítő csak utólag, a folyamat lezárását követően tájékoztat, ezen a ponton pedig már telepítette és aktiválta a Microsoft saját ingyenes biztonsági megoldását, a Windows Defendert.

Ha megnyomod, a Microsoft nyer! - mondja a Kaspersky

A másik kritika a felugró figyelmeztetéseket illeti. A rendszer ugyanis feldob egy biztonsági figyelmeztetést, hogy a Windows Defender ki van kapcsolva - még akkor is, ha amúgy egy megbízható és kompatibilis biztonsági megoldás működik is a háttérben. Az erre felugró ablak pedig egy nagy narancs "Turn On" gombot mutat, ami érthető módon a Defendert kapcsolja be. De nem csak ennyit tesz: a háttérben lekapcsolja és el is távolítja a más fejlesztők biztonsági megoldását - erre azonban csak egy parányi tooltip hívja fel a felhasználó figyelmét.

A litánia a licencek megújításával folytatódik: a Microsoft (Kaspersky szerint rosszindulatóan) elrejti a felhasználó elől az előfizetés megújítására vonatkozó felhívást - amely a cég szerint a leghatékonyabb módszer volt eddig az előfizetők elérésére. Ez az üzenet azonban immár a Windows Security Centerben jelenik meg, ezt a felületet pedig finoman szólva sem olvassák sűrűn a felhasználók. Ha pedig a felhasználó elfelejti megújítani az előfizetést, akkor a rendszer automatikusan lekapcsolja a meglévő biztonsági megoldást, helyette pedig beüzemeli a Defendert.

Kaspersky tovább is sorolja, a próbaverziós antivírus-szoftverek kezelésétől a párhuzamosan futtatott AV-knál alkalmazott kettős mércéig és a Defender (Kaspersky szerint vitatható) biztonságáig.

Vékony jégen a Microsoft

A Microsoft egyáltalán nem titkolja: IT-biztonsági cégként tekint magára (pontosabban többek között ilyenként is), ennek megfelelően pedig komolyan vehető, átfogó biztonsági megoldást akar kínálni a végfelhasználóknak és a nagyvállalatoknak egyaránt. Az egyik első lépés ehhez a Secure Productive Enterprise csomag, amely a vállalati Windows 10 és az Office 365 vállalati verziója mellett komoly biztonsági komponenssel is rendelkezik már.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A problémát persze az jelenti, hogy a cég masszív dominanciát élvez az asztali operációs rendszerek piacán - ha pedig a cég e dominanciával visszaélve igyekszik más termékeit és szolgáltatásait elterjeszteni, akkor az megsértheti az érvényes versenyügyi szabályozást. A Kaspersky szerint ez a helyzet áll fenn, ennek megfelelően a cég panaszt tett az orosz és az EU-s versenyügyi hatóságnál is, és azt kéri, hogy tiltsák el a vállalatot a versenyellenes magatartástól. A fenti panaszoknak pedig lehet alapja.

A helyzet azonban a Kasperskynek sem kedvez, a hatóságok malmai ugyanis híresen lassan őrölnek - ráadásul az eddigi büntetések hatása is igen mérsékelt volt (legalábbis a technológiai szektorban). Az EU például az Intelt és a Microsoftot is megbüntette már, előbbit az AMD kiszorítása, utóbbit pedig a Windows Media Player illetve az Internet Explorer miatt. A Microsoft a két ügyben 866 illetve 561 millió euró büntetést fizetett be a közösségi kasszába, azok azonban messze túl későn érkeztek ahhoz, hogy a panaszosoknak bármilyen megoldást hozzanak.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról