Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 11. 17:11

Felzabálhatja az SSD-t a Spotify

Önkényesen stresszeli a háttértárat a Spotify desktop kliense. A cég szerint az ok egy a szoftverben lapuló hibára vezethető vissza, aminek javítása már úton van.

Súlyos gigabájtokat irogat feleslegesen az alatta lévő háttértárra a Spotify windowsos, maces, és linuxos kliense egyaránt - mutatott rá az Ars Technica. A nagyjából öt hónapja jelenlévő probléma elsősorban az olcsóbb SSD-k számára jelenthet valós gondot, azok ugyanis jellemzően kevésbé tolerálják a különféle felprogramozási (törlés és írás) műveleteket, ez pedig szélsőséges esetben jelentősen lerövidítheti azok élettartamát, de akár váratlan garanciavesztés is előfordulhat. Szerencsére a Spotify tud a problémáról, a javított kliens pedig már úton van.

A jelenségre a szolgáltatás felhasználói lettek figyelmesek, majd azt jelezték a Spotify hivatalos fórumán. Az írás mennyisége az adott felhasználó saját zenei adatbázisától függ, az Ars Technica óránként 5-10 gigabájtos adatmennyiségről beszél, ami napi 120-240 gigabájtot jelenthet, az oldal próbálkozása során 700 gigabájtos forgalmat hozott össze néhány nap alatt.

A felesleges írási műveletek nyoma a számcímeket tartalmazó adatbázis fájlokhoz vezetett, a Mercury.db jelzésű állományokat pumpálta ész nélkül az alkalmazás. Hogy ennek hátterében egészen pontosan mi áll, arról a Spotify egyelőre mélyen hallgat, remélhetőleg a cég nem fű alatt, kvázi közösségi alapon próbálta ily módon még jobban felhasználóira szabni adatbázisát. A legvalószínűbb, hogy valamilyen programozási hiba miatt terhelte a meghajtókat a szoftver - súlyos közvetkezményekkel azok élettartamára.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bármire is vezethető vissza a történet, a Spotify már jelezte, hogy elkészült a desktop kliens javított, 1.0.42-es verziójú kiadása, mely az ígéret szerint már mentes a problémától. A szóban forgó frissítés már úton van, az folyamatosan érkezik a felhasználókhoz.

Elkophat az SSD

Állítsuk mindezt szembe például a népszerű Samsung 850 EVO SSD-k élettartamra vonatkozó értékeivel. A 120 és 250 gigabájtos modellre napi 41, az 500 és 1000 gigabájtosokra pedig ennek dupláját, 82 gigabájtot adott meg a cég, ami az öt éves garanciaidőre levetítve 75 és 150 terabájtot jelent. Amennyiben az adott meghajtó hamarabb eléri utóbbit, úgy (hivatalosan) a jótállás véget ér, hasonlóan a személygépjárművek kilométer garanciájához.

A Spotify alkalmazásának ámokfutása tehát szélsőséges esetben valós problémát generálhat, akinél az elmúlt nagyjából öt hónap alatt huzamosabb ideig a háttérben működött a kliens, az jobb, ha mihamarabb ellenőrzi az SSD hátrelévő élettartamát, például az erre is jó Hard Disk Sentinellel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról