:

Szerző: mz

2000. október 6. 22:32

Royal PDA-k Linuxxal

[etown] A Royal, mely a kiváló daVinci PDA-k gyártója jövő tavasszal piacra dobja két új, Linux alapú készülékét, a DV6 és DV7 típusokat.
A Linux szépsége - nemcsak - ez esteben az, hogy bárki belenyúlhat a gépet üzemeltető operációs rendszer programkódjába, és saját kívánalmai szerint módosíthatja azt, illetve könnyedén fejleszthet saját alkalmazásokat is. A Royal segítségként két CD-ROM-lemezt helyez a csomagba, melyeken alkalmazásokat és a rendszer forráskódját találhatjuk.
A PDA-n futó Linux a CompanionLink Software terméke. Alapvetően - bár a felhasználó számára észrevétlenül - négy komponensből áll. Ezek egyike látja el a naptár, az időbeosztás, a kapcsolatok és a teendők kezelését. Két másik ezen adatok szinkronizálására szolgál: egyik az asztali PC-vel, míg a másik programok feltöltésére szolgál.
Érdekessége a PC-ből és kézigépből álló együttesnek, hogy a PDA-n végrehajtott változtatások a PC oldalán is tükröződnek. Ha például módosítunk egy adatbeviteli lapot, az azon elvégzett módosítások a legközelebbi szinkronizáláskor a PC-n is látszanak.
A negyedik szoftvermodul olyan alkalmazásokkal tartja a kapcsolatot, mint például az Outlook és Outlook Express, vagy a Lotus Organizer.
A barkácsolásra kevésbé hajlandó vásárlók is rengeteg freeware és shareware programot találhatnak a weben, a már meglévő Linux-alkalmazások pedig könnyen portolhatók PDA-ra. A fejlesztők szerint ez nagy előnyt jelenthet, hiszen egy új szoftver elkészítése például Palmra tízszer annyi ideig tart, mint az áttétel a kéziszámítógép Linux rendszerére.
A DV6 és DV7 modellek Compact Flashslot foglalatokat is kapnak, így a Handspring készülékeiről ismert módon bővítőmodulokat is tudnak majd fogadni. A gépeket mp3-lejátszásra, e-mail fogadásra és küldésre, webezésre is alkalmassá teszik. Memóriájuk 8 - 16 Mbyte ROM és 16 - 32 Mbyte RAM lesz. Áruk 200 - 300 USD körül alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.