Szerző: Koi Tamás

2016. november 4. 12:00

Másfélszeresére növelte a mobilnet csúcssebességét a Telekom

Újabb sebességrekord dőlt meg a magyar mobilpiacon: a Telekom bejelentette, hogy LTE Advanced technológiával a kereskedelmi hálózatán immár 450 Mbps elméleti letöltési sávszélességet képes biztosítani.

Újabb generációs átviteli megoldást indított el kereskedelmi mobilnet-hálózatán a Magyar Telekom. A szolgáltató a háromszoros vivőa ggregációval, összesen 60 MHz-nyi spektrum felhasználásával az éles hálózaton elméletileg akár 450 Mbps letöltési sávszélességet is képes biztosítani cellánként. Egyelőre egyetlen településen, Gödöllőn.

A szolgáltató az LTE Advanced technológia részét képező vivő aggregációval a 800, 1800 és a 2600 MHz-es frekvenciasáv általa használt frekvenciablokkjait fogja össze, ezzel a korábbi, kétszeres vivő aggregációval nyújtott 300 Mbps csúcssebességhez képest másfélszeres tempót képes kisajtolni a rádiós rétegből. Fontos, hogy ezt a sávszélességet jelenleg csak a legmodernebb, Cat9 kategóriájú készülékekkel, jellemzően csúcskategóriás okostelefonokkal lehet elérni - és azokkal is csak elméletben.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az LTE Advanced technológiát az országban elsőként a Telekom vezette be kereskedelmi hálózatába, tavaly decemberben. Azóta a szolgáltató mintegy negyven településen kínálja a kétszeres vivő aggregációra épülő gyors szolgáltatást az ügyfeleknek, a szolgáltatás lakossági lefedettsége mára eléri a 25%-ot. A Telekom után idén áprilisban a Telenor Magyarország is bekapcsolta első LTE Advanced celláit, a két cég közötti hálózatmegosztásos egyezség nyomán értelemszerűen a nyugat-magyarországi településeken.

Az átviteli sebesség növelése mellett a szolgáltatók igyekeznek eleget tenni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) 2014-ben kötött hatósági szerződésben foglalt kiépítési  kötelezettségeiknek is. Így a Telekom ma bejelentette, hogy jövő novemberig közel az összes 1000-6000 fős településen és az 1774, 1000-nél kisebb lélekszámú településből több, mint 1500-ban elindítja 4G szolgáltatását a 800 MHz frekvenciasáv felhasználásával.

A szolgáltatónak a háromszoros vivőaggregáció országos kiterjesztésére vonatkozóan egyelőre nincsenek konkrét tervei, a jelenlegi elképzelések szerint elsősorban ideiglenes kapacitásbővítésre fogják használni a technológiát olyan területeken, ahol rövid időn belül jelentősen megnőhet a cellák terheltsége (kiemelt rendezvények, fesztiválok stb).

a címlapról