Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Megeszi a Broadcom a Brocade-et

Asztalos Olivér, 2016. november 03. 13:14
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Felvásárolja a Brocade-et a Broadcom. Az üzlettel a tárolós és nagyvállalati technológiák területén léphet előre a cég, aki ezzel már nem csak chipeket, de komplett hálózati eszközöket is szállíthat.

hirdetés

Bekebelezi a hálózati eszközöket gyártó Brocade-et a Broadcom. Az 5,9 milliárdos összértékű akvizícióval tárolós pozícióját erősítené a vevő, aki viszont az IP hálózatos divízión továbbadna. Az üzlettel a Broadcom chipek után már komplett hálózati eszközöket, például tárolós switcheket is kínál.

A Broadcom részvényenként 12,75 dollárt fizet a Brocade-ért, ami 47 százalékkal jelent többet a felvásárlással kapcsolatos hír előtti árfolyamhoz képest. Mindez készpénzben összesen 5,5 milliárd dollárt jelent, ehhez jön még hozzá az akvirált cég 0,4 milliárd dolláros tartozása, amivel a Broadcom teljes költsége 5,9 milliárdra rúg. Az összeg egy részét készpénzállományából, a maradékot pedig hitelből fedezi majd a Broadcom, a pontos arányról nem tett említés közleményében a felvásároló fél.

Hock Tan, a vállalat vezetője elmondta, hogy az akvizícióval már jelenleg is erős tárolóhálózatos kompetenciáját erősítené tovább a fabless chipgyártó Broadcom. Itt elsősorban a különféle Brocade Fibre Channel SAN termékek érdekelhetik leginkább a Broadcomot, előbbi cég ugyanis ezen a téren jó pozícióban, van. A tárolóhálózati eszközök piacán a második helyen áll a Brocade, a SAN-switch-ek eladásainak nagyjából 70 százalékát bonyolítja a cég.

Utóbbiakból eredően a kompetens vállalatok javával stratégiai partnerségben áll a Brocade, a listán olyan cégek vannak mint a Dell, EMC, Fujitsu, HDS, HPE, Huawei, IBM, Intel, Lenovo, Microsoft, és a VMware. Ezek közül például az IBM-nek, a Dell-nek, és a Fujitsunak tároló switcheiket és hálózati adaptereket szállít a Brocade. Az egyelőre nem világos, hogy ezeket a szerződéseket a jövőben mennyire befolyásolhatja az akvizíció, de a Broadcom egyik nagy gyártónak sem jelent konkurenciát, ezért itt jelen állás szerint nem várható komoly változás.

Kérdés viszont, hogy az IP hálózatos divízióra milyen vevőt talál az új tulajdonos. A Brocade értékesítéséről ugyanis már sok évvel ezelőtt felreppentek megalapozott pletykák, 2009-ben például a HP és az Oracle tűnt befutónak. Az üzlet végül kútba esett, a Brocade nem került rendszerszállítói kézre, ezért továbbra is független cégként szolgálhatta ki a partnereket. Érdemes lesz követni, hogy az új tulajdonos számára érdektelen részleg végül hol köt ki, egy korábbi konkurens vagy egy rendszerszállító lesz-e a vásárló, utóbbi rossz hír lehetne a jelenlegi partnerek számára.

Ettől függetlenül felvásárlásával újabb szintet lép a tárolós és nagyvállalati technológiák területén a Broadcom. Avago még 2014-ben szerezte meg a tárolóvezérlőiről ismert LSI-t, tavaly pedig a (korábbi) Broadcommal egyesülve jött létre Broadcom Limited kombinált vállalat, mely láthatóan nem volt elégedett korábbi tárolós pozíciójával, ezért azon most a Brocade megszerzésével lendített egy jókorát.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.