:

Szerző: Habók Lilla

2016. október 18. 09:58

Rugalmas és színes e-papír készülhet

Néhány éven belül gyártásba kerülhet egy újfajta e-papír, amely a korábbi próbálkozásokhoz képest kevésbé fakó színeket jelenít meg, rugalmas és kevés energiára van szüksége. A polimerekkel borított reflektív kijelzőt a külső fény világítja meg, ezáltal jól használható a szabadban.

Hajlítható, színes e-papírok jelenhetnek meg hamarosan, a svéd Chalmers University of Technology kutatói szerint. Az eszköz kevesebb mint egy mikrométer vastagságú, rugalmas és minden olyan szín megjelenítésére képes, amelyre egy hagyományos LED kijelző. Andreas Dahlin adjunktus és Kunli Xiong PhD hallgató az Advanced Materials folyóiratban publikálták új felfedezésüket egy éves vizsgálatot követően.

A kutatók munkája eredetileg nem az új elektronikus papír megalkotására irányult: a szakértők vezetőképes polimereket helyeztek nanonszerkezetekre, mikor felfedezték a kombinációban rejlő megjelenítési lehetőségeket. A kis cellák ki- és bekapcsolhatóak az elektromos feszültség változtatásával (mint egy LCD szubpixel), de más reflektív kijelzőkhöz hasonlóan ez sem bocsát ki magából fényt. Az anyag igazi előnye a vékonyság és a színesség mellett, hogy tízszer kevesebb energiára van szüksége mint egy tablet kijelzőjének.

"A papír hasonló a Kindle tablethez. Nem úgy gyullad fel, mint egy hagyományos kijelző, hanem inkább a külső fény világítja meg. Nagyon jól működik ragyogó fényben, mint például kinn a napon, ellentétben a hagyományos LED kijelzővel, amely inkább a sötétben használható. Ugyanakkor a Kindle tablethez képest csak tizedannyi energiára van szüksége, amely önmaga is sokkal kevesebb energiát használ mint egy LED kijelzős tablet." - nyilatkozta Andreas Dahlin.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A polimerektől függ, hogy a fényt mennyire nyelik el vagy tükrözik vissza, az általuk borított felületen pedig az elektromos jeleket úgy vezetik át, hogy közben magas felbontású képeket tudnak létrehozni. A színeket a papír az ismert piros-zöld-kék hármas kombinációiból állítja össze, mint ahogy a LED kijelzők -  a kutatók szerint ugyanakkor sokkal szebb eredménnyel. A kérdés valóban az, hogy a svéd e-papír jobb minőséget, élénkebb színeket tud-e visszaadni, mint a korábbi próbálkozások. "Nem teszteltük még a felbontási limitet, de minden bizonnyal elég magas bármely kijelző számára, talán pár mikrométer pixelenként, ami sokkal kisebb annál, mint amit az emberi szem lát." - válaszolta Dahlin a TechCrunch kérdésére.

Az anyag egyelőre egyáltalán nincs kész a piaci használatra, még csak pár pixelen tesztelték egy teljes kijelzőméret helyett, de az eddigi eredmények biztatóak a kutatók szerint. A feltalálóknak az előállítás közben elpazarolt arany (és ezüst) mennyiségét kell még csökkenteniük vagy máshogyan faragni a költségekből, hogy elkezdődhessen a gyártás, és megfizethető e-könyv olvasó váljon az e-papírból - vagy bármi más, amelyhez egy lassú frissítésidejű e-papír hasznos lehet. Dahlin és Xiong jelenleg mérnököket keres ahhoz, hogy a projekt kilépjen a kutatási fázisból, bizakodó nézőpontjuk szerint pár éven belül termék válhat a találmányukból, de konkrét időpontot nem határoztak meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.