Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 14. 13:30

Elkezdődött a Dell-EMC offenzíva

Egy új, kisebb VMAX all-flash tárolót jelentett be a Dell EMC, mely mellé szoftveres frissítések is érkeztek. A Hypermax "storage hypervisor" új verziója mellett a Unity sorozat kapott egy nagyobb ráncfelvarrást.

Több új terméket, illetve frissítést jelentett be a Dell EMC. A közelmúltban létrejött márka egy új all-flash tároló mellett szoftveres frissítéseket leplezett le. A VMAX 250F immár a harmadik olyan VMAX ami kizárólag SSD-kre építkezik, a sort a VMAX 450F és a VMAX 850F nyitotta márciusban, még EMC márkajelzés alatt. A mostani modell ezek alá sorakozik be, és képviseli a széria legkisebb modelljének szerepét, amit elsősorban kisebb kapacitású, de gyors tárhelyet igénylő vállalatoknak szán a Dell EMC. Emellett a májusban megjelent olcsó(bb) Unity tárolócsalád kapott egy ingyenes frissítést, mellyel tovább növelhető a termékek kapacitása.

A tavasszal bemutatott all-flash VMAX-okhoz képest elsősorban a maximális kapacitás csökkent, a 250F legfeljebb 1 petabájtig skálázható. A hatékony skálázódást ebben az esetben is a V-Brick architektúra biztosítja, mindegyik elem egy VMAX engine-t és 11 terabájt nettó induló kapacitást jelent, mely egészen 500 terabájtig tornázható fel, így a rendszer maximum 2 V-Brickből állhat. Összehasonlítás gyanánt: a 450F (1-4 V-Brick) legfeljebb 2, a 850F (4-8 V-Brick) pedig 4 petabájtig skálázható. A két nagyobb modellhez viszonyítva említésre méltó különbség, hogy a 250F 7,68 és 15,36 terabájtos, 2,5 hüvelykes SSD-ket is támogat, melyek már akár SAS 12 Gbps interfészen is csatlakozhatnak a vezérlőhöz. Ezzel szemben a 450F és 850F legfeljebb 3,84 terabájtos meghajtókat támogat, SAS 6 Gbps mellett.

Egy V-Brick egységre 500 000 IOPS-os (másodpercenkénti IO-művelet) teljesítményt ígér a gyártó, ami a kiépíthető legerősebb konfiguráció esetében 1 millió IOPS-ot jelent 0,5 milliszekundumnál kisebb elérési idő mellett. A már említett nagyobb modellekből maximum 1,5-4 millió IOPS-ot lehet kipréselni 150 GB/s-os sávszélesség mellett. A Dell EMC arról nem beszél, hogy a 250F esetében pontosan mekkora az elérhető legnagyobb sávszélesség, de a gyorsabb SAS csatolót figyelembe véve nem lehet tetemes a nagyobb modellekhez mért lemaradás.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Dell EMC szerint a VMAX 250F egyik előnye a méret, egy teljesen feltöltött V-Brick 10U helyet foglal, a maximálisan kiépíthető, két V-Brickes konfiguráció pedig 20U helyet emészt fel, ami a sztenderd rack helyigényének felét jelenti.

Az új tárolóval együtt érkezett az új Hypermax "storage hypervisor". A szoftver egy inline tömörítési megoldást hozott, mellyel az üzemeltető megszabhatja, hogy pontosan mely munkafolyamatokhoz tartozó adatokat tömörítse a rendszer, így a rosszul tömöríthető adatok kihagyhatóak, amivel erőforrás spórolható. A Dell EMC szerint optimális esetben megoldásukkal akár négyszer kisebb is lehet a jól tömöríthető adatok tárhely igénye. Egyszerűbb lett a migráció, így három egyszerű lépéssel akár az élesben futó alkalmazások adatai is migrálhatóak, melyhez nem szükséges leállítani a rendszert. Végül, de nem utolsó sorban a Hypermax egy SRDF/Metro frissítést is hozott, amely aszinkron módon már egy harmadik telephelyről is támogatja a katasztrófa utáni helyreállítást.

Ingyen kínál többet a Unity

A Hypermax mellett egy másik szoftveres frissítést is bejelentett a Dell EMC, amit a májusban bemutatott olcsó all-flash tárolócsaládhoz, a Unity-hez készített a cég. Ez a támogatott meghajtók maximális kapacitása mellett elhozza a korábban ígért inline tömörítést is, így a tároló által biztosított effektív tárhely két tényező miatt is nőhet. Utóbbival együtt jelent meg a thin provisioning (takarékos kiosztás), a "file system shrink", illetve a snapshotok lehetősége, illetve a Unity mostantól blokkalapú LUN-okat is tömöríthet all-flash poolokon belül. A Dell EMC szerint a felsorolt fejlesztések akár 70 százalékkal is csökkenthetik a tárhelyigényt, persze a pontos szám a tárolt adatoktól függ.

A frissítéssel a Unity már akár 15,36 terabájtos SSD-ket is befogad, ami a korábbi 7,68 terabájtos korlát duplája. Ezzel a 2U magas rendszer kapacitása elérheti a 384 terabájtot. Ugyancsak a frissítés eredménye, hogy a széria legnagyobb tagjának számító 600(F) kétszer több meghajtót kezelhet, amivel a maximális tárkapacitás elérheti a 10 petabájtot. Végül, de nem utolsó sorban CloudIQ támogatást kapott a sorozat, a felhő-alapú tárolóanalitikával közel valós időben, proaktív módon menedzelhető és monitorozható a Unity sorozat összes tagja, melyekre ugyancsak könnyebb lett a migráció, amely lépéssel elsősorban a VNX-ek tulajdonosaira gondolt a Dell EMC.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.