Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 14. 13:30

Elkezdődött a Dell-EMC offenzíva

Egy új, kisebb VMAX all-flash tárolót jelentett be a Dell EMC, mely mellé szoftveres frissítések is érkeztek. A Hypermax "storage hypervisor" új verziója mellett a Unity sorozat kapott egy nagyobb ráncfelvarrást.

Több új terméket, illetve frissítést jelentett be a Dell EMC. A közelmúltban létrejött márka egy új all-flash tároló mellett szoftveres frissítéseket leplezett le. A VMAX 250F immár a harmadik olyan VMAX ami kizárólag SSD-kre építkezik, a sort a VMAX 450F és a VMAX 850F nyitotta márciusban, még EMC márkajelzés alatt. A mostani modell ezek alá sorakozik be, és képviseli a széria legkisebb modelljének szerepét, amit elsősorban kisebb kapacitású, de gyors tárhelyet igénylő vállalatoknak szán a Dell EMC. Emellett a májusban megjelent olcsó(bb) Unity tárolócsalád kapott egy ingyenes frissítést, mellyel tovább növelhető a termékek kapacitása.

A tavasszal bemutatott all-flash VMAX-okhoz képest elsősorban a maximális kapacitás csökkent, a 250F legfeljebb 1 petabájtig skálázható. A hatékony skálázódást ebben az esetben is a V-Brick architektúra biztosítja, mindegyik elem egy VMAX engine-t és 11 terabájt nettó induló kapacitást jelent, mely egészen 500 terabájtig tornázható fel, így a rendszer maximum 2 V-Brickből állhat. Összehasonlítás gyanánt: a 450F (1-4 V-Brick) legfeljebb 2, a 850F (4-8 V-Brick) pedig 4 petabájtig skálázható. A két nagyobb modellhez viszonyítva említésre méltó különbség, hogy a 250F 7,68 és 15,36 terabájtos, 2,5 hüvelykes SSD-ket is támogat, melyek már akár SAS 12 Gbps interfészen is csatlakozhatnak a vezérlőhöz. Ezzel szemben a 450F és 850F legfeljebb 3,84 terabájtos meghajtókat támogat, SAS 6 Gbps mellett.

Egy V-Brick egységre 500 000 IOPS-os (másodpercenkénti IO-művelet) teljesítményt ígér a gyártó, ami a kiépíthető legerősebb konfiguráció esetében 1 millió IOPS-ot jelent 0,5 milliszekundumnál kisebb elérési idő mellett. A már említett nagyobb modellekből maximum 1,5-4 millió IOPS-ot lehet kipréselni 150 GB/s-os sávszélesség mellett. A Dell EMC arról nem beszél, hogy a 250F esetében pontosan mekkora az elérhető legnagyobb sávszélesség, de a gyorsabb SAS csatolót figyelembe véve nem lehet tetemes a nagyobb modellekhez mért lemaradás.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Dell EMC szerint a VMAX 250F egyik előnye a méret, egy teljesen feltöltött V-Brick 10U helyet foglal, a maximálisan kiépíthető, két V-Brickes konfiguráció pedig 20U helyet emészt fel, ami a sztenderd rack helyigényének felét jelenti.

Az új tárolóval együtt érkezett az új Hypermax "storage hypervisor". A szoftver egy inline tömörítési megoldást hozott, mellyel az üzemeltető megszabhatja, hogy pontosan mely munkafolyamatokhoz tartozó adatokat tömörítse a rendszer, így a rosszul tömöríthető adatok kihagyhatóak, amivel erőforrás spórolható. A Dell EMC szerint optimális esetben megoldásukkal akár négyszer kisebb is lehet a jól tömöríthető adatok tárhely igénye. Egyszerűbb lett a migráció, így három egyszerű lépéssel akár az élesben futó alkalmazások adatai is migrálhatóak, melyhez nem szükséges leállítani a rendszert. Végül, de nem utolsó sorban a Hypermax egy SRDF/Metro frissítést is hozott, amely aszinkron módon már egy harmadik telephelyről is támogatja a katasztrófa utáni helyreállítást.

Ingyen kínál többet a Unity

A Hypermax mellett egy másik szoftveres frissítést is bejelentett a Dell EMC, amit a májusban bemutatott olcsó all-flash tárolócsaládhoz, a Unity-hez készített a cég. Ez a támogatott meghajtók maximális kapacitása mellett elhozza a korábban ígért inline tömörítést is, így a tároló által biztosított effektív tárhely két tényező miatt is nőhet. Utóbbival együtt jelent meg a thin provisioning (takarékos kiosztás), a "file system shrink", illetve a snapshotok lehetősége, illetve a Unity mostantól blokkalapú LUN-okat is tömöríthet all-flash poolokon belül. A Dell EMC szerint a felsorolt fejlesztések akár 70 százalékkal is csökkenthetik a tárhelyigényt, persze a pontos szám a tárolt adatoktól függ.

A frissítéssel a Unity már akár 15,36 terabájtos SSD-ket is befogad, ami a korábbi 7,68 terabájtos korlát duplája. Ezzel a 2U magas rendszer kapacitása elérheti a 384 terabájtot. Ugyancsak a frissítés eredménye, hogy a széria legnagyobb tagjának számító 600(F) kétszer több meghajtót kezelhet, amivel a maximális tárkapacitás elérheti a 10 petabájtot. Végül, de nem utolsó sorban CloudIQ támogatást kapott a sorozat, a felhő-alapú tárolóanalitikával közel valós időben, proaktív módon menedzelhető és monitorozható a Unity sorozat összes tagja, melyekre ugyancsak könnyebb lett a migráció, amely lépéssel elsősorban a VNX-ek tulajdonosaira gondolt a Dell EMC.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról