Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 4. 09:30

All-flash VMAX tárolót jelentett be az EMC

Az EMC legújabb VMAX adattárolóiban már kizárólag SSD-k kaptak helyet. Az új modellek kapacitása akár 4 petabájt is lehet, miközben teljesítmény tekintetében sem kell szégyenkezniük, ráadásul a gyártó szerint a teljes bekerülési költsége a merevlemezes verziókénál alacsonyabb.

Bejelentette első, kizárólag SSD-kre építkező all-flash VMAX tárolóját az EMC. Az új rendszerek natívan támogatják a blokk, fájl, open és mainframe hozzáférési protokollokat, a tárhely pedig egészen 4 petabájtig skálázható, így nem kell a nagy kapacitásról sem lemondani. Ezzel immáron négytagúra bővült a cég all-flash palettája, a VMAX beállt az XtremeIO, a DSSD, és a VMX mellé. Az új irányt követve két új terméket jelentett be az EMC, a VMAX 450 mellett a VMAX 850 is rendelhető.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új VMAX sorozat megtartotta a moduláris felépítését, ugyanakkor az építőelemeket jelentősen áttervezték, azokat a flash-alapú meghajtókhoz igazították. A hatékony skálázódást a V-Brick architektúra biztosítja, mindegyik elem egy VMAX engine-t és 53 terabájt nettó indulókapacitás jelent, mely 13 terabájtos lépcsőkkel egészen 500 terabájtig tornázható fel. (Összehasonlítás gyanánt, az abszolút teljesítményre kihegyezett DSSD D5 esetében ez nettó 100 terabájt.) Ezzel VMAX 450 (1-4 V-Brick) maximális tárkapacitása kettő, a VMAX 850-é (4-8 V-Brick) pedig négy petabájt lehet.

Egy V-Brick egységre 500 000 IOPS-os teljesítményt ígér az EMC, ami a kiépíthető legerősebb konfiguráció esetében 4 millió IOPS-ot jelent. (A DSSD D5 esetében ez 10 millió IOPS.). Az elérési idő 0,5 millisecundum alatt van (DSSD D5: <0,1 ms), a maximális sávszélesség pedig 150 GB/s (DSSD D5: 100 GB/s). Összességében az új VMAX-nak nincs komoly szégyenkeznivalója az EMC palettáján abszolút csúcsot jelentő DSSD D5-tel szemben. Bár IOPS-ban utóbbi egyértelműen jobb, addig a VMAX sávszélességben 50 százalékkal kínál többet, maximális kapacitásban pedig DSSD D5 legfeljebb huszonnyolcszorosát nyújthatja a VMAX 850.

 

Az SSD tehermentesítésére, illetve azok élettartamának optimalizálására külön fejlesztéseket eszközölt az EMC. A Write Folding a rendszeres, kiszámítható időközönként frissülő adatokat monitorozza, melyeket az instant eltárolás helyett ideiglenesen (akár percekig) a gyorsítótárban hagy, később pedig csak a véglegesnek titulált adat kerül a flash-be. A Write Coalescing az apróbb, néhány kilobájtos adatokat gyűjti csokorba a gyorsítótárban, melyek tárolására csak akkor kerül sor, ha azok már képesek megtölteni az SSD egy blokkját.

A tárolókban Samsung PM863-as SSD-k dolgoznak. A darabonként 3,84 terabájt kapacitású, szabványos 2,5 hüvelykes meghajtók a Samsung második generációs, 32 rétegű TLC 3D NAND-jait tartalmazzák.

A hardveres átalakulással párhuzamosan a szolgáltatásokat és szoftvereket tartalmazó csomagok leegyszerűsödtek. Az alapkiszerelést jelentő "F csomag" a Thin Provisioning, QoS, Embedded Unisphere, VVols és SnapVX támogatás mellett az AppSync CDM-es adatvédelmet tartalmazza. A komolyabb igényekhez kiegészítésként megvásárolható "FX csomag" az EMC SRDF, D@RE, EMC ViPR Suite, EMC CloudArray, EMC eNAS, EMC Unisphere 360 megoldásokat tartalmazza. Az EMC a bejelentésben egy valósidejű adattömörítőről is beszélt, ami később érkezik, ugyanakkor deduplikációs megoldással jelen állás szerint nem készül a vállalat - ezt magyarázza, hogy a deduplikáció a biztonsági mentéseknél tud a leghatékonyabban dolgozni, az all-flash tárolókat azonban erre értelmetlen bevetni.

Az EMC kiemeli, hogy a rendszer teljes bekerülési költsége 30 százalékkal alacsonyabb mint az azonos teljesítményű, merevlemezeket tartalmazó megoldásoké. Ugyan az all-flash elképesztően drága, de nagyon gyors, így hatékonyságban meg tudja vern ia mechanikus eszközöket. Az all-flash rendszerek azonos tárkapacitást feltételezve kisebb helyigénnyel és fogyasztással is rendelkeznek, a megbízhatóságuk rendszerint jobb, miközben teljesítményeben a HDD-s megoldások többszörösét nyújtják, ami szintén kedvezően hat a költségekre.

Az EMC úgy gondolja, hogy 2020-ra már csak a bulk és archív adatokat tároló rendszerekben lesznek merevlemezek, a többi területet meghódítják az all-flash megoldások. A mostani új tárolókat ennek a trendnek megfelelően tervezte a vállalat, a VMAX 450 és 850 már elérhető, a rendszereket szállítja az EMC.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról