Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Búcsúzik a Cyanogen OS, új irányt vesz a cég

Hlács Ferenc, 2016. október 11. 16:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Modulokra bontva látja Android disztribúciója jövőjét a Cyanogen, a vállalat új módszerrel próbál vonzó alternatívát kínálni a piacvezető mobil operációs rendszerrel szemben. Az irányváltás személyi változásokat is hoz a cégnél.

Komoly stratégiaváltást előtt a Cyanogen, az alternatív Android változatot fejlesztő cég bejelentette, szakít Cyanogen OS néven megismert rendszerével, helyette a jövőben Cyanogen Modular OS projektjére fordítja majd erőforrásait. Az már a névből sejthető, hogy egy moduláris rendszerről van szó, ami nem új irányvonal a cég részéről, hiszen már idén év elején bejelentett MODS platformja is hasonló koncepciót hozott. A jövőben azonban a moduláris platform mellett már nem készül tovább a saját disztribúció.

A februárban bejelentett elképzelés keretei között a fejlesztők alkalmazásaikat, pontosabban azok funkcióit "natívan" tehették a rendszer részévé, azok akár a különböző alapszoftvereken átívelő képességeket is hozhattak, ilyen volt például a cég házon belül fejlesztett Truecaller MOD-ja, amely a tárcsázó és az üzenetküldő appokba is utat talált és egy előre megadott adatbázis alapján szűrte a spam hívásokat és üzeneteket. A Cyanogennel egy ideje szoros kapcsolatot ápoló Microsoft is sietett már a bejelentéskor felvillantani saját MOD-jait, a rendszerhez kapásból egy Skype, egy OneNote és természetesen egy Cortana kiegészítőt is fejlesztett. Ezek MOD formában gyakorlatilag gyári, rendszerszintű integrációt kaptak.

A Cyanogen bejelentése szerint ugyanakkor most nem egészen ezen az úton halad majd tovább, noha azért a MOD-okat sem kukázza teljesen a cég. Ahogy a vállalat közleményében fogalmaz, az új kezdeményezés a teljes Cyanogen OS stack kötöttsége nélkül teszi elérhetővé egy "nyílt és okosabb" Android létrehozását, továbbá lehetőséget biztosít a gyártópartnereknek, hogy a Cyanogen OS különböző részeit használva "dinamikus modulok és MOD-ok" segítéségével, testreszabható okostelefonokat készítsenek, a nekik tetsző ROM-mal, amely akár a standard Androidot akár egy átszabott variánst is vihet a készülékekre.

Ezek alapján úgy tűnik, a cég az eredeti, barkácsolós "főzött ROM-os" gyökerekhez nyúl vissza, azok készítését ugyanakkor a szabadidős fejlesztők gépei helyett kvázi hivatalos keretek közé helyezné át. Az elképzelés ugyanakkor épp a Cyanogen OS népszerű vanillaközeli élményének ellenkezőjét hozhatja el, a gyártók által masszívan átalakított, egyedi Android variánsok formájában, kérdés, hogy ez mennyire nyeri majd el a cég munkáját követő közönség tetszését. Az mindenesetre nem meglepő, hogy a vállalat új iránnyal próbálkozik, hasonló lépést sejtetett, hogy a cég a nyáron váratlanul dolgozóinak ötödétől vált meg.

Az átalakulással párhuzamosan a vállalatnál személyi változásokra is számíthatunk, a vezérigazgató szerepét Lior Thal veszi át, a cég társalapítója, Kirt McMaster pedig az igazgatótanács ügyvezető elnökségi tagja lesz. Steve Kondik, a Cyanogen másik ismert alapítótagja és korábbi műszaki igazgatója a jövőben a tudományos igazgató szerepét tölti majd be, közvetlenül Stephen Lawler mérnöki tervezésért felelős alelnök felügyelete alatt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!