Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 23. 15:40

Modokra cserélné az appokat a Cyanogen

Appok helyett magát a rendszert szabná a felhasználók igényeihez a Cyanogen frissen bejelentett MODS platformja. Az elképzelés nem külön alkalmazásokkal operál, helyette az alternatív Androidba építhetnek utólag új funkciókat a fejlesztők.

A Google mögött néhány hónappal lemaradva, de lassan a Cyanogen is kiadja alternatív Android rendszerének Marshmallow-ra épülő legújabb verzióját, a Cyanogen OS 13-at. A rendszer a hagyományos Androidból megismert változásokon kívül is hoz újításokat: a "főzött" ROM-okat készítő fejlesztőkből lett vállalat a napokban bejelentette, a szoftverrel párhuzamosan MODS platformját is elindítja, amelynek segítségével a fejlesztők alkalmazásaik képességeit "natívan" építhetik be az operációs rendszerbe.

A különböző "modok" koncepciója a vállalat közleményében még nem öltött kristálytisztán formát. Az eddigi információk alapján kvázi a rendszerbe ágyazható, illetve az előre telepített, alapvető appokohoz kapcsolható, akár azok között átívelő funkciócsomagokról van szó. A vállalat kapcsolódó oldalán felsorol néhány ilyen modot, amelyek zöme nem meglepő módon egyik fő partnerével, a Microsofttal karöltve készült.

A redmondi cég és a Cyanogen együttműködése egy évvel ezelőttig nyúlik vissza, amikor a vállalat ismeretlen összeget fektetett a Cyanogen OS-be, azóta pedig még szorosabbra fonták a kapcsolatot. Tavaly szeptemberben a két cég bejelentette, a rendszer következő verziója már a Microsoft virtuális asszisztensével, a Cortanával előre telepítve érkezik. Ez most beigazolódni látszik, a Microsofttól származó modok között ugyanis a Windowsról ismert asszisztens is szerepel.

A Cortana modhoz tartozó rövid leírás szerint az a rendszerbe "mélyen integrálódik" és lehetővé teszi emlékeztetők, naptárbejegyzések hozzáadását vagy akár fényképek készítését is hangos utasításokkal. Ugyancsak a Microsofttól származik a OneNote mod, amellyel a Cyanogen szerint a rendszerben gyakorlatilag bárhonnan megnyithatjuk a jegyzetappot, az menüpontként többek között a tárcsázóba és a böngészőbe is bekerül, valamint az értesítési sáv gyorsbeállítási funkciói között is saját ikont kap.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

De Cyanogen maga is készül néhány moddal, ilyen például a Truecaller, amely a natív tárcsázó és üzenetküldő appokban egy kiterjedt adatbázis alapján szűri a spam hívásokat és üzeneteket, illetve a Social Lock Screen mod, amely a közösségi hálózatok releváns posztjait jeleníti meg a zárképernyőn.

A MODS platformot a vállalat mint "Post-App Era" azaz az appok utáni korszakként emlegeti, noha ez a kelleténél egyértelműen merészebb kijelentés a cég részéről. Annyi biztos, hogy érdekes kezdeményezésről van szó, a rendszerfunkciók és alapértelmezett appok ilyen jellegű felturbózására eddig leginkább a tákolt ROM-ok esetében volt lehetőség. Az elképzelés gyenge pontja ugyanakkor, hogy az appok legalábbis bármikor gond nélkül lecserélhetők harmadik féltől származó, a kívánt funkciókat nyújtó alkalmazásokra - a Play Store számtalan alternatív kamera-, böngésző- vagy tárcsázóappot kínál, az üzenetküldő szoftverek seregéről nem is beszélve.

A platform, illetve a Cyanogen OS 13 rajtjának pontos dátumát a cég egyelőre nem közölte. Annyi tudható, hogy mind a rendszer, mind pedig a MODS idén március folyamán válik elérhetővé.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról