Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 22. 16:55

Moduláris hardverfejlesztői platformot vesz a Facebook

A szoftverfejlesztéshez hasonlóan gyors hardveres prototípuskészítő platformmal bővíti kísérleti fejlesztőrészlegét a Facebook.

Kísérleti hardveres részlegét bővíti a legújabb akvizíciójával a Facebook, a Nascent Objects névre hallgató, aránylag kisméretű kaliforniai startup bekebelezésével a cég a hardveres termékfejlesztési folyamatokat gyorsíthatja fel, nem csak saját berkein belül, de akár ügyfelei számára is. A Nascent Object érdekes kezdeményezés, a cég a hagyományosan idő- és tőkeigényes hardverfejlesztést gyorsítaná fel termékével, azaz a "világ első moduláris konzumerelektronikai platformjával".

A rövidesen a Facebook kötelékébe vándorló startup különböző funkciókat ellátó blokkokat fejleszt, amelyeket egymáshoz csatlakoztatva többféle elektronikai eszköz is összeállítható - a különböző komponensek ezután 3D nyomtatással készült házakban találhatnak otthonra. A vállalat a felvásárlást bejelentő blogposztja szerint megoldásukkal a fejlesztők a hagyományos módszereknél számottevően olcsóbban és gyorsabban, akár hetek alatt juthatnak el a koncepció fázisából a kész termékhez. A cég lényegében a szoftverfejlesztéshez tenné hasonlóvá a hardveres projekteket, immár a közösségi oldal csapatának részeként.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Nascent Objects egész pontosan a Facebook gyors prototípuskészítéssel foglalkozó Building 8 laboratóriumához csatlakozik, utóbbi kifejezetten az egyes termékötletek minél gyorsabb eljuttatását a célozza a gyártósorokra - a divízió ideális otthon lehet a bekebelezett cég számára. A közösségi oldal a moduláris fejlesztési platformból nem csak a megspórolt idő (vagy adott esetben pénz) kapcsán profitálhat, az egyszerűen újrafelhasználható komponensekre bontható eszközök ugyanis a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét is drasztikusan csökkenthetik.

Az e-szemét visszaszorítása komoly fegyvertény a moduláris eszközök mellett, azt sokáig vitte zászlóján a terület világszerte minden bizonnyal legismertebb próbálkozása, a Google moduláris telefonja, a Project Ara is. Mint azonban a keresőóriás szép reményekkel indult, majd csúfos kudarcot vallott okostelefonjának példáján megtanultuk, a blokkokra bontható eszközök előnyeik mellett számos nehézséget is hoznak, többek között jelentősen nagyobbak, mint az integrált komponensekből felépülő készülékek, illetve az sem triviális, az eszközökön futó szoftver hogyan kezeli a csatlakoztatott blokkok különböző variációit.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Noha emiatt egy végfelhasználóknak szánt, moduláris készülék piacra dobása igen nehézkes feladat (a Google számára is túl nagy falatnak bizonyult), a megoldás ideális lehet, hogy a házon belüli prototípuskészítés folyamatán gyorsítson. Persze ahhoz, hogy a frissen bekebelezett cég termékét hatékonyan felhasználhassa fejlesztései során, a Facebook Building 8 csapatának nem árt majd bővíteni a Nascence Objects komponensportfólióját, a platformot használó fejlesztők ugyanis jelenleg mindössze maroknyi modulból legózhatják össze termékeiket, ez pedig erősen beszűkíti lehetőségeiket - ugyanakkor a cég szerint már több új egység fejlesztése is folyik. A platform központi egységét egyébként egy 500 megahertzes, 1 gigabájt RAM-mal és 4 gigabájt háttértárral, valamint Wi-Fi-vel és Bluetooth-szal szerelt lapka alkotta, Yocto Linux-szal a fedélzetén.

A startup felvásárlása jól mutatja, hogy a Facebook hardveroldali kezdeményezéseit is egyre komolyabban gondolja, a bekebelezett cég kompetenciáival pedig a későbbiekben érezhetően felgyorsulhatnak a vállalat ilyen irányú törekvései. Az persze korántsem biztos, hogy a Nascent Objectsszel szerzett képességek a konzumerpiacra szánt termékekben csúcsosodnak majd ki, az egyik legnagyobb online óriáscégről lévén szó, könnyen elképzelhető, hogy az immár a  Building 8-at bővítő csapat különböző, belső használatra szánt eszközök fejlesztésén dolgozik majd - persze az sem kizárt, hogy a Facebook talán legismertebb hardveres leánya, a virtuális valósággal foglalkozó Oculus is hasznot húz az újonnan szerzett erőforrásokból.

Azt nem tudni, a Facebook mekkora összeget csengetett ki a vállalatért. A Nascent Objects olyan befektetőkkel a háta mögött indult útnak, mint az Orestone Capital vagy a Co-Creation Capital, mindezek mellett az Ammunition névre hallgató dizájncéggel is közösen dolgozott - utóbbi neve a Beats termékei kapcsán lehet ismerős, a két vállalat még azelőtt dolgozott együtt, hogy az Apple lecsapott volna a fülhallgató-gyártóra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról