Szerző: Koi Tamás

2016. szeptember 21. 10:59

Megöntözi Magyarország digitális sivatagát a UPC

Megkegyelmez a Monort és környékét magába foglaló 29-es primer körzet lakóinak a UPC Magyarország, mely technológiai alapokat tekintve csaknem 20 éve változatlan alap telekommunikációs szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek ebben a régióban. A fejlesztések révén akár ötvenszeresére gyorsulhat az internet a környéken.

Az elmúlt csaknem húsz évben szinte egyáltalán nem nyúlt hozzá a Monort és környékét magába foglaló 29-es primer körzet technológiai alapjaihoz a UPC Magyarország, ám a (vezetékes) távközlési vívmányok és innovációk terén elátkozottnak tekintett terület lakói most végre fellélegezhetnek. A cég bejelentette, hogy októbertől kezdődően nagyszabású fejlesztéseket indít a térségben, melynek eredményeként legkésőbb jövőre a 29-es körzet lakói is pontosan ugyanazokat a szolgáltatásokat élvezhetik majd, mint bármelyik másik UPC-előfizető az országban.

Üdv a XX. században!

A UPC tulajdonosa 1998-ban szerezte meg a 29-es primer körzet inkumbens szolgáltatóját, a Monor Telefon Társaságot (MTT), mely tíz éven keresztül működött azonos cégcsoportban a UPC-vel, majd 2008-ban beolvadt a cégbe. Hiába telt el azonban a tulajdonszerzéstől számítva csaknem két évtized, az egykori MTT-előfizetők még ma is a múlt századi, réz érpárra épülő xDSL technológiát kapják a UPC-től, ezzel a körzet a szolgáltató egyfajta fekete bárányának számít. Ebben hoz változást, hogy a cég végre úgy döntött, felszámolja ezt a digitális sivatagot.

A Liberty Global tulajdonában álló távközlési cég szerdán bejelentette, hogy az idén októberben induló, és jövőre lezáruló nagyszabású hálózatfejlesztés részeként immár a körzetben lakó mintegy 50 ezer előfizető számára is elérhetővé teszi ugyanazt a kábeles technológiát (DoCSIS 3.0), melyet az ország más területein is biztosít az ügyfeleknek. A fejlesztés a leglátványosabban a kábelhálózaton keresztül nyújtott internetcsatlakozás sávszélességében mutatkozik majd meg. A jelenlegi UPC előfizetők szerencsés esetben legfeljebb 18 Mbps letöltési sávszélességet kaphatnak a legdrágább, több mint 9000 forintba kerülő csomagban, ez a határ a fejlesztést követően 500 Mbps-re nő, ráadásul mivel a DoCSIS technológia lényegében érzéketlen a központtól számított távolságra, ezért ezt a sávszélességet egységesen, minden előfizető megkaphatja majd.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A szolgáltató közleménye szerint a körzetben először Monoron kezdődnek meg a fejlesztési munkálatok, ahol a UPC az év végéig közel tízezer háztartásban teszi elérhetővé az új hálózatot. A korszerűsítésnek köszönhetően a településeken is rendelkezésre áll majd a UPC országos digitális kínálata, így nemcsak a gyors internetet, de a teljes HD minőségű televíziós csatornaválasztékot és a digitális tv szolgáltatásokat is elérhetik az előfizetők. Elérhetők lesznek továbbá a vállalat olyan szolgáltatásai is, mint a közelmúltban bevezetett Műsorvisszanéző funkció, a televíziós tartalmak mobil elérését biztosító Horizon Go vagy a MyPrime interaktív videotéka. Az itt élők ugyancsak csatlakozhatnak majd az országosan 430 000, Európa-szerte pedig 6 millió ponton elérhető ingyenes UPC Wi-Free közösségi Wi-Fi hálózathoz - fejti ki a UPC.

A GVH-hoz is eljutott

A távközlési cég saját weboldalán belül külön szekcióval rendelkező 29-es körzet lakói az elmúlt években elkeseredett küzdelmet folytattak azért, hogy a számukra is hozzáférhetővé váljanak a XXI. századi vezetékes távközlési technológiák. Az ügyben a beérkező nagy számú panasz hatására a Gazdasági Versenyhivatal is kénytelen volt kifejteni álláspontját 2012-ben. Akkor a GVH nem indított hivatalból vizsgálatot, és megállapította, hogy versenyjogi szempontból minden rendben van a 29-es körzetben, felhívva a figyelmet rá, hogy a UPC eltérő technológiai alapokkal nyújt távközlési szolgáltatásokat a területen, ezért lehetősége van eltérő árakat is alkalmazni.

Nyomul a konkurencia

A Telekom a 29-es primer körzetben 2013-16 között 35.400 - köztük több ezer monori - háztartás számára tette elérhetővé a nagysebességű, szélessávú internetet, idén pedig további, több települést érintő saját erős fejlesztéseket is tervez a cég a körzetben. Az elkészült és tervezett hálózatok a lakossági piacon jelenleg tömegesen alkalmazottak közül a legjobb, FTTH technológiával készültek/készülnek - tudtuk meg a Magyar Telekomtól.

Később azonban a GVH-nál is betelt a pohár, így tavaly tavasszal gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt vizsgálat indult a cég 29-es körzetben tanúsított magatartásával kapcsolatban. Ez a vizsgálat a HWSW információ szerint még nem zárult le. A szolgáltatási területek közti különbségek mindenesetre most is rendkívül beszédesek: A jelenleg elérhető legnagyobb sávszélességű, legfeljebb 18 Mbps letöltési sebességet biztosító xDSL-csomagért a 29-es körzetben havi 9290 forintot kell fizetni, miközben Budapesten 200 forinttal drágábban, havi 9490 forintért már 500 Mbps-os Fiber Power csomagot kapnak az ügyfelek.

A UPC mostani fejlesztésével kapcsolatos nem elhanyagolható szempont, hogy míg a helyi hurok átengedésére vonatkozó kötelező érvényű szabályozás értelmében a szolgáltató a 29-es körzetben köteles nagykereskedelmi modellt kialakítani a réz érpár alapú hálózaton, addig az önerőből épített kábelhálózaton erre semmi sem kötelezi majd a céget. Ettől függetlenül a társaság nagyobb versenytársai közül egyre több terjeszkedik Monoron és környékén, melynek alighanem része volt abban, hogy a UPC rászánja magát a hálózatmodernizációra az elátkozott 29-es körzetben.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról