Szerző: Koi Tamás

2016. szeptember 21. 10:59

Megöntözi Magyarország digitális sivatagát a UPC

Megkegyelmez a Monort és környékét magába foglaló 29-es primer körzet lakóinak a UPC Magyarország, mely technológiai alapokat tekintve csaknem 20 éve változatlan alap telekommunikációs szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek ebben a régióban. A fejlesztések révén akár ötvenszeresére gyorsulhat az internet a környéken.

Az elmúlt csaknem húsz évben szinte egyáltalán nem nyúlt hozzá a Monort és környékét magába foglaló 29-es primer körzet technológiai alapjaihoz a UPC Magyarország, ám a (vezetékes) távközlési vívmányok és innovációk terén elátkozottnak tekintett terület lakói most végre fellélegezhetnek. A cég bejelentette, hogy októbertől kezdődően nagyszabású fejlesztéseket indít a térségben, melynek eredményeként legkésőbb jövőre a 29-es körzet lakói is pontosan ugyanazokat a szolgáltatásokat élvezhetik majd, mint bármelyik másik UPC-előfizető az országban.

Üdv a XX. században!

A UPC tulajdonosa 1998-ban szerezte meg a 29-es primer körzet inkumbens szolgáltatóját, a Monor Telefon Társaságot (MTT), mely tíz éven keresztül működött azonos cégcsoportban a UPC-vel, majd 2008-ban beolvadt a cégbe. Hiába telt el azonban a tulajdonszerzéstől számítva csaknem két évtized, az egykori MTT-előfizetők még ma is a múlt századi, réz érpárra épülő xDSL technológiát kapják a UPC-től, ezzel a körzet a szolgáltató egyfajta fekete bárányának számít. Ebben hoz változást, hogy a cég végre úgy döntött, felszámolja ezt a digitális sivatagot.

A Liberty Global tulajdonában álló távközlési cég szerdán bejelentette, hogy az idén októberben induló, és jövőre lezáruló nagyszabású hálózatfejlesztés részeként immár a körzetben lakó mintegy 50 ezer előfizető számára is elérhetővé teszi ugyanazt a kábeles technológiát (DoCSIS 3.0), melyet az ország más területein is biztosít az ügyfeleknek. A fejlesztés a leglátványosabban a kábelhálózaton keresztül nyújtott internetcsatlakozás sávszélességében mutatkozik majd meg. A jelenlegi UPC előfizetők szerencsés esetben legfeljebb 18 Mbps letöltési sávszélességet kaphatnak a legdrágább, több mint 9000 forintba kerülő csomagban, ez a határ a fejlesztést követően 500 Mbps-re nő, ráadásul mivel a DoCSIS technológia lényegében érzéketlen a központtól számított távolságra, ezért ezt a sávszélességet egységesen, minden előfizető megkaphatja majd.

A szolgáltató közleménye szerint a körzetben először Monoron kezdődnek meg a fejlesztési munkálatok, ahol a UPC az év végéig közel tízezer háztartásban teszi elérhetővé az új hálózatot. A korszerűsítésnek köszönhetően a településeken is rendelkezésre áll majd a UPC országos digitális kínálata, így nemcsak a gyors internetet, de a teljes HD minőségű televíziós csatornaválasztékot és a digitális tv szolgáltatásokat is elérhetik az előfizetők. Elérhetők lesznek továbbá a vállalat olyan szolgáltatásai is, mint a közelmúltban bevezetett Műsorvisszanéző funkció, a televíziós tartalmak mobil elérését biztosító Horizon Go vagy a MyPrime interaktív videotéka. Az itt élők ugyancsak csatlakozhatnak majd az országosan 430 000, Európa-szerte pedig 6 millió ponton elérhető ingyenes UPC Wi-Free közösségi Wi-Fi hálózathoz - fejti ki a UPC.

A GVH-hoz is eljutott

A távközlési cég saját weboldalán belül külön szekcióval rendelkező 29-es körzet lakói az elmúlt években elkeseredett küzdelmet folytattak azért, hogy a számukra is hozzáférhetővé váljanak a XXI. századi vezetékes távközlési technológiák. Az ügyben a beérkező nagy számú panasz hatására a Gazdasági Versenyhivatal is kénytelen volt kifejteni álláspontját 2012-ben. Akkor a GVH nem indított hivatalból vizsgálatot, és megállapította, hogy versenyjogi szempontból minden rendben van a 29-es körzetben, felhívva a figyelmet rá, hogy a UPC eltérő technológiai alapokkal nyújt távközlési szolgáltatásokat a területen, ezért lehetősége van eltérő árakat is alkalmazni.

Nyomul a konkurencia

A Telekom a 29-es primer körzetben 2013-16 között 35.400 - köztük több ezer monori - háztartás számára tette elérhetővé a nagysebességű, szélessávú internetet, idén pedig további, több települést érintő saját erős fejlesztéseket is tervez a cég a körzetben. Az elkészült és tervezett hálózatok a lakossági piacon jelenleg tömegesen alkalmazottak közül a legjobb, FTTH technológiával készültek/készülnek - tudtuk meg a Magyar Telekomtól.

Később azonban a GVH-nál is betelt a pohár, így tavaly tavasszal gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt vizsgálat indult a cég 29-es körzetben tanúsított magatartásával kapcsolatban. Ez a vizsgálat a HWSW információ szerint még nem zárult le. A szolgáltatási területek közti különbségek mindenesetre most is rendkívül beszédesek: A jelenleg elérhető legnagyobb sávszélességű, legfeljebb 18 Mbps letöltési sebességet biztosító xDSL-csomagért a 29-es körzetben havi 9290 forintot kell fizetni, miközben Budapesten 200 forinttal drágábban, havi 9490 forintért már 500 Mbps-os Fiber Power csomagot kapnak az ügyfelek.

A UPC mostani fejlesztésével kapcsolatos nem elhanyagolható szempont, hogy míg a helyi hurok átengedésére vonatkozó kötelező érvényű szabályozás értelmében a szolgáltató a 29-es körzetben köteles nagykereskedelmi modellt kialakítani a réz érpár alapú hálózaton, addig az önerőből épített kábelhálózaton erre semmi sem kötelezi majd a céget. Ettől függetlenül a társaság nagyobb versenytársai közül egyre több terjeszkedik Monoron és környékén, melynek alighanem része volt abban, hogy a UPC rászánja magát a hálózatmodernizációra az elátkozott 29-es körzetben.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról