Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 29. 16:57

Gombnyomásra csökkenti a betekintési szöget a HP új gépe

A kifigyeléses adatlopások ellen adna kényelmes védvonalat a HP Sure View technológiája, a fejlesztés segítségével gyorsan és egyszerűen csökkenthető a kijelző betekintési szöge.

Kifigyelés elleni biztonsági megoldással jelentkezett a HP. A Sure View technológia a megjelenítő betekintési szögének opcionális csökkentésével próbálja védeni a képernyőn felbukkanó bizalmas adatokat, így nehezítve a felhasználó mellett ülő illetéktelenek dolgát. A HP első körben két modellel kínálja a technológiát, mely a cég ígérete szerint minimális felárért cserébe jó védelmet és kényelmes használatot biztosít.

Míg a konzumer piacon jellemzően pozitívumként tekintenek rá, addig vállalati felhasználásban sokszor átok a nagy betekintési szög. A HP a Pew Research Center kutatására hivatkozva elmondta, hogy az alkalmazottak nagyjából 60 százaléka a laptopjával együtt hazaviszi munkáját, ami potenciális fenyegetést jelent a céges adatokra nézve.

Egy pamut-alapú alternatíva, meglehetősen jó hatékonysággal

Bár a gépekbe épített tárolókon található adatokat már számos módon védik, hiába a tárhely megfelelő titkosítása, illetve a belépéshez szükséges jelszó és az ujjlenyomat, vagy az arcfelismerés kombinációja, egy óvatlan pillanatban illetéktelenek gond nélkül kifigyelhetik a képernyőn felbukkanó bizalmas adatokat, tartózkodjon az adott gép tulajdonosa épp egy váróteremben, vagy repülőgép fedélzetén. A HP az ilyen esetek megelőzősére dobta piacra a Sure View-t, mely technológiát partnerével, a 3M-mel közösen dolgozta ki.

A 3M jó ideje kínál különféle fóliákat, melyeket a monitor, notebook, tablet, vagy éppen az okostelefon kijelzőkre felhelyezve jelentősen csökkenthető a panel betekintési szöge. Az elmúlt években megnőtt az igény a kiegészítők iránt, aminek egyik oka a nagy betekintési szöget kínáló prémium panelek (pl. IPS, OLED) terjedése, a felső kategóriás eszközök ma már szinte kivétel nélkül ilyen komponensekkel érkeznek.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Bár az utólag alkalmazható fóliák jó védelmet nyújtanak, hisz azok jelentősen csökkentik a betekintési szöget, használatuk olykor kényelmetlen, azok eltávolítása, majd újbóli felhelyezésük több perces folyamat is lehet. A Sure View ezt próbálja meglovagolni, a funkció be- és kikapcsolásához ugyanis elég mindössze egyetlen gyors billentyűkombináció.

A fejlesztés a 3M speciális filmrétegére, illetve a HP ehhez igazított háttérvilágításának együttesére épül. Az Fn + F2 kombinációval aktiválható a Sure View, ami jól láthatóan csökkenti a fényerőt, ezzel párhuzamosan pedig a betekintési szöget is, nagyjából 35 fok környékére. Fontos megjegyezni, hogy a HP szerint a kettő nem függ össze, így az érték akár tovább is csökkenthető a fényerő megtartása mellett.

02:01
 

HP Sure View: World's first integrated privacy screen

Még több videó

A cég szerint a Sure View többféle paneltípussal is működik, de a HP első körben csak Full HD felbontású TN és SVA típusú komponensekkel házasítja a fejlesztést. Az egyelőre nem derült ki, hogy ez mekkora felárat fog jelenteni, de a cég szerint a csúcskategóriás konfigurációk esetében kvázi ingyenes lesz a kiegészítő, ami semmiféle cserét vagy karbantartást nem igényel. A Sure View az EliteBook 840 G3 és EliteBook 1040 G3 modellekkel debütál, valamikor szeptember során.

Az ellen nem véd

Bár a bemutatók alapján a HP fejlesztése kényelmesnek és hatékonynak tűnik, az látszólag csak részben ad védelmet, hisz csupán oldalról csökkenti a betekintése szögeket, tehát a szó legszorosabb értelmében vett shoulder surfing ellen nem sokat segít a megoldás. A hátunk mögül továbbra is leolvasható marad a képernyő tartalma, ennek tükrében pedig a jövőben is fokozott körültekintést igényel a publikus helyeken végzett, bizalmas adatokat (is) érintő munka.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 18. 00:31

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.