Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 29. 16:57:00

Gombnyomásra csökkenti a betekintési szöget a HP új gépe

A kifigyeléses adatlopások ellen adna kényelmes védvonalat a HP Sure View technológiája, a fejlesztés segítségével gyorsan és egyszerűen csökkenthető a kijelző betekintési szöge.

Kifigyelés elleni biztonsági megoldással jelentkezett a HP. A Sure View technológia a megjelenítő betekintési szögének opcionális csökkentésével próbálja védeni a képernyőn felbukkanó bizalmas adatokat, így nehezítve a felhasználó mellett ülő illetéktelenek dolgát. A HP első körben két modellel kínálja a technológiát, mely a cég ígérete szerint minimális felárért cserébe jó védelmet és kényelmes használatot biztosít.

Míg a konzumer piacon jellemzően pozitívumként tekintenek rá, addig vállalati felhasználásban sokszor átok a nagy betekintési szög. A HP a Pew Research Center kutatására hivatkozva elmondta, hogy az alkalmazottak nagyjából 60 százaléka a laptopjával együtt hazaviszi munkáját, ami potenciális fenyegetést jelent a céges adatokra nézve.

Egy pamut-alapú alternatíva, meglehetősen jó hatékonysággal

Bár a gépekbe épített tárolókon található adatokat már számos módon védik, hiába a tárhely megfelelő titkosítása, illetve a belépéshez szükséges jelszó és az ujjlenyomat, vagy az arcfelismerés kombinációja, egy óvatlan pillanatban illetéktelenek gond nélkül kifigyelhetik a képernyőn felbukkanó bizalmas adatokat, tartózkodjon az adott gép tulajdonosa épp egy váróteremben, vagy repülőgép fedélzetén. A HP az ilyen esetek megelőzősére dobta piacra a Sure View-t, mely technológiát partnerével, a 3M-mel közösen dolgozta ki.

A 3M jó ideje kínál különféle fóliákat, melyeket a monitor, notebook, tablet, vagy éppen az okostelefon kijelzőkre felhelyezve jelentősen csökkenthető a panel betekintési szöge. Az elmúlt években megnőtt az igény a kiegészítők iránt, aminek egyik oka a nagy betekintési szöget kínáló prémium panelek (pl. IPS, OLED) terjedése, a felső kategóriás eszközök ma már szinte kivétel nélkül ilyen komponensekkel érkeznek.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Bár az utólag alkalmazható fóliák jó védelmet nyújtanak, hisz azok jelentősen csökkentik a betekintési szöget, használatuk olykor kényelmetlen, azok eltávolítása, majd újbóli felhelyezésük több perces folyamat is lehet. A Sure View ezt próbálja meglovagolni, a funkció be- és kikapcsolásához ugyanis elég mindössze egyetlen gyors billentyűkombináció.

A fejlesztés a 3M speciális filmrétegére, illetve a HP ehhez igazított háttérvilágításának együttesére épül. Az Fn + F2 kombinációval aktiválható a Sure View, ami jól láthatóan csökkenti a fényerőt, ezzel párhuzamosan pedig a betekintési szöget is, nagyjából 35 fok környékére. Fontos megjegyezni, hogy a HP szerint a kettő nem függ össze, így az érték akár tovább is csökkenthető a fényerő megtartása mellett.

2:01
 

HP Sure View: World's first integrated privacy screen

Még több videó

A cég szerint a Sure View többféle paneltípussal is működik, de a HP első körben csak Full HD felbontású TN és SVA típusú komponensekkel házasítja a fejlesztést. Az egyelőre nem derült ki, hogy ez mekkora felárat fog jelenteni, de a cég szerint a csúcskategóriás konfigurációk esetében kvázi ingyenes lesz a kiegészítő, ami semmiféle cserét vagy karbantartást nem igényel. A Sure View az EliteBook 840 G3 és EliteBook 1040 G3 modellekkel debütál, valamikor szeptember során.

Az ellen nem véd

Bár a bemutatók alapján a HP fejlesztése kényelmesnek és hatékonynak tűnik, az látszólag csak részben ad védelmet, hisz csupán oldalról csökkenti a betekintése szögeket, tehát a szó legszorosabb értelmében vett shoulder surfing ellen nem sokat segít a megoldás. A hátunk mögül továbbra is leolvasható marad a képernyő tartalma, ennek tükrében pedig a jövőben is fokozott körültekintést igényel a publikus helyeken végzett, bizalmas adatokat (is) érintő munka.

a címlapról