Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 23. 11:45

Elrajtolt a stabil Android 7.0 Nougat

Már úton van a támogatott Nexus modellekre a legújabb, 7.0-s verziószámú Android stabil verziója. A Nougat néven is ismert rendszer újításait inkább a színfalak mögött érdemes keresni, de a felhasználói felület sem marad változatlan.

Megjelent a legnépszerűbb mobil operációs rendszer, az Android legújabb, 7.0-s stabil verziója. A szoftvert fejlesztő Google által kiírt szavazáson Nougat névre keresztelt rendszer a következő napokban várhatóan minden támogatott készülékre eljut - erre a Nexus 6, Nexus 9, Nexus Player, a Pixel C tablet, a Nexus 5X és Nexus 6P tulajdonosai számíthatnak, sőt, a fejlődő piacokat célzó Android One telefonok egyike, a General Mobile 4G is az elsők között kapja meg a szoftvert. Sajnos az annak idején hatalmas sikert arató, 2013-as Nexus 5 és a Nexus 7 tablet már nem fért fel a listára, biztonsági frissítéseket mindenesetre továbbra is kapnak majd az eszközök.

A legújabb Android verzió újdonságairól korábban már többször beszámoltunk, a szoftver mind a felhasználói felület terén, mind pedig a motorháztető alatt hoz újdonságokat, még ha látványos külső változás nem is várható a frissítéssel -  a Google továbbra is megtartja a Lollipoppal bevezetett Material Design formai nyelvet. Új funkciókat kap viszont az értesítési sáv, a zárképernyő is letisztultabb lesz, valamint multitasking terén is komoly előrelépés várható az osztott képernyős nézetnek köszönhetően. A korábbi bétákban próbálgatott, az asztali operációs rendszerekhez hasonló, szabadon mozgatható ablakos üzemmód kimarad a végleges verzióból, az androidos tévék ugyanakkor kép a képben módot kapnak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Google a biztonságra is komoly figyelmet fordít: a Nougatban az egyes fájlokat már külön-külön titkosítja a rendszer, illetve a Stagefright sebezhetőség pusztítása után a multimédiás keretrendszer védelmét is komolyan megerősíti a cég, azt lényegében az alapoktól dolgozva át. Mindezek mellett a szoftverfrissítés menete is megújul, azt az egyes eszközök az Android 7.0-val felfegyverkezve már képesek lesznek a háttérben lezongorázni, így a folyamat lényegében egyetlen mezei újraindításra kurtítható - legalábbis a felhasználó ennyit lát belőle. Az új rendszer mindezek mellett az akkus üzemidőben is javulást ígér, a szigorított Doze módnak köszönhetően.

Fontos - talán a legfontosabb - újítás továbbá a Nougattal érkező Instant Apps, amelynek köszönhetően az appok telepítés nélkül futtathatók az adott eszközön, a rendszer ugyanis mindig csak az alkalmazásnak azt a szeletét tölti le, amelyre éppen szüksége van, hasonlóan a weboldalakhoz. A funkció érdekessége továbbá, hogy azt a Google nem csak a legfrissebb Android verzióban, de egészen 4.0-ig visszamenőleg elérhetővé teszi.

Az AnandTech értesülései szerint egyébként az LG még bejelentésre váró V20 csúcsmodellje lesz az első, gyárilag Nougattal érkező okostelefon, illetve a tervek szerint a Samsung Galaxy Note 7 is 2-3 hónapon belül megkapja a frissítést. A HTC 10, HTC One A9 és a HTC One M9 modelljeire is megérkezik majd a szoftver, noha esetükben egyelőre a gyártó nem közölte, az pontosan mikorra várható.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról