Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 1. 11:45

Nougat néven rajtol az Android 7.0

Az eddig csak Andorid N-ként ismert rendszer átesett a keresztelőn, a stabil változat még nyáron jöhet.

Végre hivatalos nevet kapott az Android N, a Google mobil operációs rendszereitől megismert édességek sora ezúttal a Nougattal bővül. A keresőóriás idei fejlesztői konferenciáján jelentette be, szavazásra bocsátja a rendszer idei verziójának elnevezését - legalábbis részben, a cég ugyanis a voksoktól függetlenül fenntartotta magának a jogot az eltérő névválasztásra, a "Namey McNameface" kaliberű, könnyen internetes mémlavinát indító kezdeményezések elkerülése végett.

A vállalat egyébként valószínűleg élt is ezzel a joggal, a közösségi oldalakon ugyanis a Nutella tűnt népszerűbb választásnak, ez ugyanakkor vélhetően jogi oldalon túl sok plusz feladat elé állította a céget - igaz ezekkel a 4.4-es KitKatnél is megbirkózott. A Nougat győzelmét a Google Twitteren jelentette be. A rendszer továbbá végre verziószámot is kapott, immár hivatalosan is Android 7.0-ról beszélhetünk.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A rendszert a Google egyébként idén a szokottnál korábban, már jóval fejlesztői konferenciája előtt, március 10-én bemutatta, azóta a szoftverről és annak újdonságairól többször is megemlékeztünk. A Nougat a teljesítmény, a biztonság és a UI területén is ígér újdonságokat, utóbbiban a leglátványosabbak a valószínűleg az új, többablakos multitasking megoldások lesznek, noha az év elején felvázolt, az asztali rendszerekből ismerős, szabadon mozgó ablakokra egyelőre úgy tűnik várni kell.

Érdekesség egyébként, hogy a Nougattal párhuzamosan bejelentett, legfontosabb új funkciókhoz nem lesz szükség a rendszer legújabb verziójára, azokat a cég Google Play Services platformon keresztül teszi elérhetővé, ilyen például a weboldalak és alkalmazások határát elmosó Instant Apps, amely egészen az Android 4.1-ig visszamenőleg elérhető lesz. A Nougat legutóbbi béta címkés verzióját a támogatott eszközzel rendelkezők már letölthetik és kipróbálhatják, ehhez az Android fejlesztői oldalára kell ellátogatni.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 02:16

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.