Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 13. 14:57

Megint nagyot ment az Nvidia

Továbbra sem tört meg az Nvidia több negyedév óta tartó szárnyalása, a vállalat minden fontosabb területen növelni tudta bevételét, mely a várakozások alapján az idei évben csak még tovább emelkedik.

Egy újabb remekül sikerült negyedév adatait publikálta az Nvidia szokásos pénzügyi jelentésében. A vállalat 1,3 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, ami éves szinten 13 százalékos bővülésnek felel meg, melyhez 196 millió dolláros nettó profit társult, ez pedig 46 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban.

A kedvező eredmények most is a bravúros GPU eladásoknak köszönhetőek. A különféle grafikus processzorokból származó bevétel éves szinten 15 százalékkal, 940 millió dollárról 1,079 milliárdra duzzadt. A jelentős mértékű ugrás nagy részt most is a GeForce kártyák számlájára írható, az Nvidia elmondta, hogy a gamingből származó bevétel 17 százalékkal, 687 millió dollárra nőtt, ami a Maxwell-alapú megoldások erős eladásainak köszönhető. A vállalat szerint a lendület megmarad, a napokban bemutatott Pascal-alapú GeForce GTX 1080 és 1070 kártyáktól további növekedést várnak.

A GeForce-ok mellett a professzionális kártyák, azaz a Quadrók is jól teljesítettek, 4 százalékos növekedéssel 189 millió dollárra nőtt a termékekből befolyt bevétel. Ezt a felsőkategóriás, illetve a mobil munkaállomásokba szánt termékek kedvezőbb eladásai számlájára írja az Nvidia. A közelmúltban bemutatott M6000-es modellre kedvező kereslet mutatkozott, a Pixar mellett a Toyota is bevásárolt a kártyákból.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Óriásit nőttek az adatközpontos eladások, a 143 millió dolláros rekordbevétel éves szinten 63 százalékos növekedést jelent. A vállalat itt is további növekedéssel számol, a közelmúltban bemutatott Tesla P100-zal tovább folytatódhat a dinamikus növekedés.

Ugyancsak nagyot ugrottak a gépkocsikba szánt fejlesztések eladásai, éves szintén 47 százalékkal, 113 millió dollárra emelkedett fel a bevétel. Mindez a különféle infotainment rendszerek értékesítéséből folyt be, az önvezető autókba szánt Drive PX2 rendszer továbbra is a fejlesztési szakaszban van, így ebből csak később várható bevétel. Az Nvidia közleményéből kiderült, hogy az infotainmenttel összevetve tízszer több Drive PX2 projekt fut, melyeken összesen 80 különféle vállalattal dolgoznak együtt, nagy autógyártóktól kezdve egészen startupokig.

A fő területekkel szemben nem szerepelt jól az OEM, IP üzletág, itt 21 százalékkal, 173 millió dollárra csökkent a bevétel, tehát az Nvidia egy korábbi, szellemi tulajdonának monetizálására irányuló törekvése továbbra sem igazán sikeres.

A második negyedéves eredményeket tekintve a vállalat optimista, további növekedést várt, mely számszerűen 1,35 milliárd körüli árbevételt jelent, ami nagyjából 17 százalékos növekedés lenne az előző év hasonló időszakához képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról