Szerző: Voith Hunor

2015. május 6. 11:05

Bedobta a törölközőt a mobilpiacon az Nvidia

Leépíti saját modemfejlesztési tevékenységét az Nvidia, jelentette be a vállalat hivatalos közleményben. A cég tervezi szerint júliusig teljesen leállítja a részleget, és pénzzé teszi, amit lehet – a szabadalmak vagy akár a teljes divízió értékesítése formájában.

Az előző negyedéves eredmények ismertetésekor már ki lehetett hallani az Nvidia vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang szavaiból, hogy komoly változásokra lehet majd számítani a vállalat mobilpiaci tevékenységében. Az 1,25 milliárd dolláros árbevételből ugyanis mindössze 112 millió folyt be a különböző Tegra chipek értékesítéséből, ráadásul azok is inkább hordozható konzolokban és az autóiparban kötöttek ki, nem okostelefon- és tabletgyártóknál. Huang nem is tagadta, hogy az Nvidia már ezt a területet tekinti a Tegrák elsődleges felvevő piacainak, a fejlesztések is ezekre koncentrálnak. Ennek első jeleit egyébként az új Tegra X1 kapcsán is mutatta a cég, az autós felhasználási területre rögtön több Tegra-alapú megoldást is készített az Nvidia.

Csak álom maradt

A vállalat most az Icera leépítésével gyakorlatilag teljes kudarcként könyveli el mobilpiaci törekvéseit. A brit hálózati vezérlőket fejlesztő céget az Nvidia 2011-ben 367 millió dollárért vásárolta fel annak reményében, hogy így teljes értékű, és meghatározó szereplővé válhat a mobil rendszerlapkák piacán. A vállalat akkoriban nagyon nagy reményeket fűzött az üzletből származó előnyökhöz, a tervek egyenesen arról szóltak, hogy a Tegrát legalább akkora, ha nem nagyobb lábbá növeszti a gyártó, mint GPU-s üzletágát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Nvidia azonban sosem tudta megtörni a Qualcomm dominanciáját. A sikertelenségre sem hivatalos, sem egyértelmű, a piaci jelekből leszűrhető magyarázat nincs – valószínű, hogy az operátorok Qualcomm-modemek iránti preferenciája nagyon sokat nyomott a latban, amit talán árazási problémák is súlyosbíthattak, ahogy a korai időszakban tapasztalható teljesítményproblémák is sok gyártót eltántoríthattak a lapkák használatától.

Az Icera az akvizíciókor mintegy 300 főt alkalmazott, ez a létszám az Nvidia közleménye szerint mára félezerre duzzadt, ami jól mutatja, az vállalat az elmúlt években mennyire kiemelt figyelmet szentelt a területnek – eredménytelenül. A divíziót a bejelentés szerint meglehetősen gyors ütemben, július végéig leépítik, és értékesítik a technológiát, vagy akár a teljes részleget is, ha találnak rá vevőt. Arról egyelőre nincs hír, hogy ha az utóbbi opció nem jön össze, mi lesz az Icera-alkalmazottak sorsa, lesz-e lehetőségük az Nvidián belül más területen tovább dolgozni.

A vállalat a következő egy év során még saját fejlesztésű LTE-modemjeit tervezi használni, ezt követően viszont külső partnertől származó technológiával fogja kielégíteni ezirányú igényeit. A lehetséges új üzletfélről az Nvidia most nem beszélt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról