Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 11. 11:55

Natív appokba is integrálhatók az IFTTT receptek

Az okosotthon-kiegészítők teljes körű háttérrendszerévé válna az IFTTT: a szolgáltatáshoz tartozó receptek már natív appokba is beépíthetők, a fejlesztők ráadásul a rendszert ingyenesen vehetik igénybe.

Saját, natív alkalmazásaikba is integrálhatnak IFTTT recepteket a fejlesztők, a feladatautomatizációs szolgáltatás terjeszkedésének következő állomásaként a harmadik féltől származó appok felé is megnyitja a rendszerhez tartozó API-t, ezzel nagyban leegyszerűsítve a felhasználók dolgát, megspórolva azoknak a receptkeresgélés vagy -írás feladatát.

Akinek az IFTTT (If This Then That) neve nem lenne ismerős, egy néhány évvel ezelőtt, webes szolgáltatásként indult megoldásról van szó, amely, mint neve is mutatja, "ha X akkor Y" konstrukcióban képes különböző eseményeket, feladatokat összekötni. A korai, webes verzióval például automatikusan tweetelhettünk ha emailünk érkezett, vagy épp a Feedly RSS-olvasóban lementett cikkeket a népszerű olvasólista-webappban, a Pocketben is rögtön tárolhattuk. Az IFTTT a haladó felhasználók körében gyorsan népszerű lett, olyan általános kötőszövetet biztosított, amellyel a különböző online szolgáltatások összekapcsolhatóakká váltak.

Az alkalmazás nagyjából két éve iOS-re és Androidra is utat talált, ezzel pedig megérkeztek a mobilos "ha" és "akkor" lehetőségek is: lenémítás az irodában, bizonyos adatok letöltése Wi-Fi-re kapcsolódva, stb. Tehát az adott okostelefonok, tabletek saját funkcióit is különböző feltételekhez köthetjük. Nem sokkal később a szolgáltatás az IoT felé is nyitni kezdett, 2014-ben a cég az okostermosztátot gyártó Honeywellel lépett együttműködésre, azóta pedig egy sor más okosotthon-hardverrel használható.

Első indítástól elérhetők a receptek

A szolgáltatás alapkövét jelentő "ha X akkor Y" leírásokat más néven recepteket a felhasználók maguk is összerakhatják, illetve az IFTTT app és egy sor weboldal is tetemes mennyiséget kínál azokból. A rendszer azonban csak akkor működik, ha a szolgáltatások nyitott API-t kínálnak, amelyre az IFTTT rá tudja akasztani saját működését. Ilyen nyitott API-t azonban eddig pont az IFTTT nem kínált tudomásunk szerint - ez változik meg most.

A recepteket így a jövőben harmadik féltől származó alkalmazások natívan is tartalmazhatják, nem kell azokat a felhasználóknak létrehozni vagy épp keresgélni a megfelelő recept után, azért elég az adott app megfelelő menüpontja alá navigálni. Ahhoz, hogy egy érdeklődő fejlesztő beépíthesse saját receptjét alkalmazásába, csatlakoznia kell az IFTTT partnerprogramjához. Ez a lehetőség minden fejlesztő előtt nyitva áll, első körben azonban tizenkét cég alkalmazásában debütálnak az integrált receptek, az indulópartnerek között olyan vállalatok vannak, mint az okosizzókat gyártó LIFX, a Roger üzenetküldő app, az otthoni biztonsági rendszerekkel foglalkozó Abode, vagy videós okoscsengőben utazó Ring.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Az érdeklődő fejlesztők jelenleg ingyenesen vehetik igénybe az integrált IFTTT recepteket, ugyanakkor nem kizárt, hogy a cég később valamilyen fizetős konstrukcióra vált, attól függően mennyire sikeres a kezdeményezés. A szolgáltatás persze most is szinte bármilyen alkalmazással összeköthető manuálisan, a frissen elrajtolt integrációval ugyanakkor a cég lényegében egy termékfüggetlen IoT háttérrendszert, metaplatformot hozhat létre, legalábbis az androidos vagy iOS-es alkalmazással rendelkező eszközök és szolgáltatások számára - ráadásul kezdetben ingyenesen. Mindezek mellett azzal, hogy a lépés szinte a végletekig leegyszerűsíti a szolgáltatás használatát, így pedig nem kell bajlódni a receptkészítéssel vagy -kereséssel, a területen kevéssé otthonosan mozgó felhasználók számára is sokkal vonzóbb lehet a megoldás.

Az IFTTT ezzel kifejezetten érdekes irányból támadja be az IoT piacát, míg mások célkütyüket vagy okos központi egységeket dobnak piacra, a cég ezek mindegyikéhez hozzá tud tenni szolgáltatásával, ráadásul a partnerprogramnak hála ezzel már nincs is külön dolga a felhasználóknak. Az új irányvonal sikere persze első körben azon múlik majd, mennyire látnak fantáziát az egyes termékek fejlesztői is az újonnan bevezetett integrációban.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 10:32

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.