Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 11. 11:55

Natív appokba is integrálhatók az IFTTT receptek

Az okosotthon-kiegészítők teljes körű háttérrendszerévé válna az IFTTT: a szolgáltatáshoz tartozó receptek már natív appokba is beépíthetők, a fejlesztők ráadásul a rendszert ingyenesen vehetik igénybe.

Saját, natív alkalmazásaikba is integrálhatnak IFTTT recepteket a fejlesztők, a feladatautomatizációs szolgáltatás terjeszkedésének következő állomásaként a harmadik féltől származó appok felé is megnyitja a rendszerhez tartozó API-t, ezzel nagyban leegyszerűsítve a felhasználók dolgát, megspórolva azoknak a receptkeresgélés vagy -írás feladatát.

Akinek az IFTTT (If This Then That) neve nem lenne ismerős, egy néhány évvel ezelőtt, webes szolgáltatásként indult megoldásról van szó, amely, mint neve is mutatja, "ha X akkor Y" konstrukcióban képes különböző eseményeket, feladatokat összekötni. A korai, webes verzióval például automatikusan tweetelhettünk ha emailünk érkezett, vagy épp a Feedly RSS-olvasóban lementett cikkeket a népszerű olvasólista-webappban, a Pocketben is rögtön tárolhattuk. Az IFTTT a haladó felhasználók körében gyorsan népszerű lett, olyan általános kötőszövetet biztosított, amellyel a különböző online szolgáltatások összekapcsolhatóakká váltak.

Az alkalmazás nagyjából két éve iOS-re és Androidra is utat talált, ezzel pedig megérkeztek a mobilos "ha" és "akkor" lehetőségek is: lenémítás az irodában, bizonyos adatok letöltése Wi-Fi-re kapcsolódva, stb. Tehát az adott okostelefonok, tabletek saját funkcióit is különböző feltételekhez köthetjük. Nem sokkal később a szolgáltatás az IoT felé is nyitni kezdett, 2014-ben a cég az okostermosztátot gyártó Honeywellel lépett együttműködésre, azóta pedig egy sor más okosotthon-hardverrel használható.

Első indítástól elérhetők a receptek

A szolgáltatás alapkövét jelentő "ha X akkor Y" leírásokat más néven recepteket a felhasználók maguk is összerakhatják, illetve az IFTTT app és egy sor weboldal is tetemes mennyiséget kínál azokból. A rendszer azonban csak akkor működik, ha a szolgáltatások nyitott API-t kínálnak, amelyre az IFTTT rá tudja akasztani saját működését. Ilyen nyitott API-t azonban eddig pont az IFTTT nem kínált tudomásunk szerint - ez változik meg most.

A recepteket így a jövőben harmadik féltől származó alkalmazások natívan is tartalmazhatják, nem kell azokat a felhasználóknak létrehozni vagy épp keresgélni a megfelelő recept után, azért elég az adott app megfelelő menüpontja alá navigálni. Ahhoz, hogy egy érdeklődő fejlesztő beépíthesse saját receptjét alkalmazásába, csatlakoznia kell az IFTTT partnerprogramjához. Ez a lehetőség minden fejlesztő előtt nyitva áll, első körben azonban tizenkét cég alkalmazásában debütálnak az integrált receptek, az indulópartnerek között olyan vállalatok vannak, mint az okosizzókat gyártó LIFX, a Roger üzenetküldő app, az otthoni biztonsági rendszerekkel foglalkozó Abode, vagy videós okoscsengőben utazó Ring.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az érdeklődő fejlesztők jelenleg ingyenesen vehetik igénybe az integrált IFTTT recepteket, ugyanakkor nem kizárt, hogy a cég később valamilyen fizetős konstrukcióra vált, attól függően mennyire sikeres a kezdeményezés. A szolgáltatás persze most is szinte bármilyen alkalmazással összeköthető manuálisan, a frissen elrajtolt integrációval ugyanakkor a cég lényegében egy termékfüggetlen IoT háttérrendszert, metaplatformot hozhat létre, legalábbis az androidos vagy iOS-es alkalmazással rendelkező eszközök és szolgáltatások számára - ráadásul kezdetben ingyenesen. Mindezek mellett azzal, hogy a lépés szinte a végletekig leegyszerűsíti a szolgáltatás használatát, így pedig nem kell bajlódni a receptkészítéssel vagy -kereséssel, a területen kevéssé otthonosan mozgó felhasználók számára is sokkal vonzóbb lehet a megoldás.

Az IFTTT ezzel kifejezetten érdekes irányból támadja be az IoT piacát, míg mások célkütyüket vagy okos központi egységeket dobnak piacra, a cég ezek mindegyikéhez hozzá tud tenni szolgáltatásával, ráadásul a partnerprogramnak hála ezzel már nincs is külön dolga a felhasználóknak. Az új irányvonal sikere persze első körben azon múlik majd, mennyire látnak fantáziát az egyes termékek fejlesztői is az újonnan bevezetett integrációban.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.