Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 10. 12:15

QuantX néven jönnek a Micron NAND-gyilkosai

QuantX márkanéven érkeznek a Micron 3D XPointra épülő termékei. Az első fejlesztések nagyjából egy év múlva kerülhetnek piacra, szigorúan a vállalati piacot célozva.

Bejelentette a 3D XPoint technológiára épülő termékeinek márkáját a Micron, a cég megoldásai QuantX név alatt érkeznek majd. A fejlesztésben partner Intellel szemben a Micron először a vállalati megoldásokra összpontosít, a termékekre viszont még további hónapokat kell várni, legkorábban nagyjából egy év múlva kerülhetnek piacra az első QuantX SSD-k, a rendszermemória és a háttértár funkcióját egyesítő NVDIMM modulok pedig csak ezt követően érkezhetnek.

Utóbbi legalább fél éves csúszást jelenthet az Intelhez képest, nem hivatalos információk szerint a cég Optane márkanevű meghajtói már az év végén befuthatnak, igaz a hírek szerint ezek kliens SSD-k lesznek, tehát nem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelniük mint a vállalati megoldásoknak, ezért a fejlesztéshez és teszteléshez szükséges idő is rövidebb.

Cserébe a vállalati meghajtók lényegesen nagyobb árréssel értékesíthetőek, a stratégia rövid indoklásában pedig a Micron is erre hivatkozik. Jon Carter, a cég új fejlesztésű memóriákért felelős vezetője elmondta, hogy a konzumer szegmensben nem lát kellő anyagi fantáziát, a 3D XPointban rejlő potenciált elsősorban vállalati szegmens tudja majd kiaknázni. A szakember álláspontjával nehéz lenne vitatkozni, a NAND-alapú megoldásokhoz viszonyított töredéknyi késleltetésből és az esetenként nyolcszor-tízszer nagyobb írási és olvasási sebességből egyes tárolórendszerek vagy in-memory megoldások rengeteget profitálhatnak, ezen a felhasználási területen nem létezik elégséges teljesítmény.

De nem csak a megcélzott piacokban tér el az IMFT (IM Flash Technologies) vegyesvállalatot futtató két cég stratégiája. Míg az Intel (egyelőre) csak saját márkaneve alatt dobja piacra a közösen kifejlesztett 3D XPointot, illetve az arra épülő különféle termékeket, addig a Micron egyes tárolókkal foglalkozó cégeknek (is) értékesíti majd a chipeket. Azt egyelőre nem tudni, hogy ebbe kik tartozhatnak, önálló meghajtókat vagy csak komplett tárolómegoldásokat kínáló vállalatok, az első partnerek kilétére a következő 3-4 hónap során derülhet fény.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Micron a keresztelő során néhány mérési eredményt is közölt. Ezek alapján a QuantX a NAND-oknál nagyjából tized akkora késleltetésre képes. Míg a NAND írásnál 190, olvasásnál pedig 90 mikroszekundom körül teljesített, addig a QuantX nagyjából 20 és 10 mikroszekundumos késleltetésekkel végezte a műveleteket.

Hasonlóan óriási előnyt mutattak az IOPS értékek. 4kB-os véletlenszerű műveletekkel vizsgálva nagyjából ötször-tízszer nagyobb eredményt produkáltak a QuantX prototípusok, ám ennél is érdekesebb, illetve fontosabb lehet, hogy a meghajtók már QD4-8 (Queue Depth, azaz a várakozó parancsok száma) környékén elérték a maximum teljesítményüket, miközben a NAND-os SSD-k a jellemző lineáris görbét mutatták. Mindez röviden annyit tesz, hogy a 3D XPoint-alapú megoldások teljesítménypotenciálja sokkal könnyebben kiaknázható, nem szükséges minden esetben magas QD értékekre törekedni.

A Micron a NAND flash és a DRAM közé pozicionálja a termékeket, de hogy ez az előbbihez viszonyítva pontosan mekkora felárat fog jelenteni, azt talán egyelőre a cég sem tudja pontosan. Az első meghajtók PCI Express kártyák formájában érkeznek majd 200-1400 gigabájtos kapacitással, melyeket M.2 szabványú modellek követnek. A Micron szerint a termékek legkorábban jövő év közepén kerülhetnek piacra.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.