Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 14. 16:58

Már idén befuthat az első Intel Optane kliens SSD

Három Optane-technológiára épülő meghajtót dobhat piacra az év vége környékén az Intel. A kiszivárgott információk szerint két SSD és egy gyorsítótár láthat napvilágot, előbbi kettő biztosan nem lesz olcsó.

Az Intel egyik kiszivárgott útiterve szerint már idén elérhetőek lesznek Optane technológiára épülő PC-s SSD-k. A dia alapján év végén futhat be az első munkaállomásokba szánt meghajtó, amivel párhuzamosan egy Optane-alapú gyorsítótár is piacra kerül, ezt pedig jövő év elején követheti egy másik, olcsóbb SSD.

A kínálat csúcsát a Mansion Beach kódnevű termék jelenti majd, melyről egyelőre csupán annyit tudni, hogy Gen3-as PCI Express buszt és NVMe interfészt használ, előbbi esetében konkrétan négy sávot, ami 3940 MB/s-os maximális elméleti sávszélességet jelent. A dia szerint az SSD 750-es sorozatú meghajtói fölé pozicionálja új csúcs SSD-it az Intel, ami meglehetősen borsos árat sejtet, hisz a 750-es széria 400 gigabájtos tagja jelenleg 110 000 forint környékén mozog, tehát ennél valószínűleg nem lesz olcsóbb a várhatóan nem csak gyorsabb de tartósabb Mansion Beach.

Ez alá érkezik majd a Brighton Beach, melynek vezérlője már csak két Gen3-as PCI Express sávot kap, ezzel pedig a maximális elméleti tempó valamivel 2 GB/s alatt maradhat. Az sorozat várhatóan olcsóbb lesz mint az SSD 750, ugyanakkor túlságosan kedvező árra nem lehet számítani, hisz a rajz szerint ezt is munkaállomásokba szánja az Intel.

Egy érdekesség az ugyancsak év végére datálható Stony Beach, amit egy régi-új, System Accelerator termékkategóriába sorol az Intel, tehát a termék valószínűleg a még NAND-alapú lassabb SSD (vagy netán HDD) gyorsítására szolgál majd, akárcsak az 5 évvel ezelőtti, SLC NAND-alapú Larson Creek. Mindez kisebb, legfeljebb 32-64 gigabájtos kapacitást, és persze jóval alacsonyabb árat sejtet. Az útiterv szerint ezek a termékek is PCI Express buszra épülnek majd, a formátum pedig a már jól ismert M.2 lesz.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A rajzra a jövő év második felére tervezett megoldások is rákerültek, ez alapján a Brighton Beach helyét a Carson Beach SSD veszi át, mely már négy PCI Express sávot, és BGA tokozású kivitelt kap, akárcsak a Stony Beach gyorsító szerepét átvevő termék.

A kiszolgálókba szánt termékek megjelenéséről továbbra nincsenek újabb információk, ennek fényében pedig nem kizárt, hogy az SSD-knél látott forgatókönyv alapján most is a kliens gépekbe szánt, alacsonyabb teljesítményű és árú modellek kerülhetnek először piacra. Ezt okozhatja például a szerveres termékek hosszúra nyúló validációs folyamata, a nagyvállalati modelleket általában igen kimerítő tesztelés és bugvadászat után dobják a gyártók piacra.

Az Intel és a Micron tavaly bejelentett forradalmi fejlesztésének az idei év elején kellett volna piacra kerülnie, ami nagy részt a termeléshez szükséges különféle új anyagok ellátási láncának kiépítése miatt csúszott jelen állás szerint közel egy évet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról