Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Már idén befuthat az első Intel Optane kliens SSD

Asztalos Olivér, 2016. június 14. 16:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Három Optane-technológiára épülő meghajtót dobhat piacra az év vége környékén az Intel. A kiszivárgott információk szerint két SSD és egy gyorsítótár láthat napvilágot, előbbi kettő biztosan nem lesz olcsó.

Az Intel egyik kiszivárgott útiterve szerint már idén elérhetőek lesznek Optane technológiára épülő PC-s SSD-k. A dia alapján év végén futhat be az első munkaállomásokba szánt meghajtó, amivel párhuzamosan egy Optane-alapú gyorsítótár is piacra kerül, ezt pedig jövő év elején követheti egy másik, olcsóbb SSD.

A kínálat csúcsát a Mansion Beach kódnevű termék jelenti majd, melyről egyelőre csupán annyit tudni, hogy Gen3-as PCI Express buszt és NVMe interfészt használ, előbbi esetében konkrétan négy sávot, ami 3940 MB/s-os maximális elméleti sávszélességet jelent. A dia szerint az SSD 750-es sorozatú meghajtói fölé pozicionálja új csúcs SSD-it az Intel, ami meglehetősen borsos árat sejtet, hisz a 750-es széria 400 gigabájtos tagja jelenleg 110 000 forint környékén mozog, tehát ennél valószínűleg nem lesz olcsóbb a várhatóan nem csak gyorsabb de tartósabb Mansion Beach.

Ez alá érkezik majd a Brighton Beach, melynek vezérlője már csak két Gen3-as PCI Express sávot kap, ezzel pedig a maximális elméleti tempó valamivel 2 GB/s alatt maradhat. Az sorozat várhatóan olcsóbb lesz mint az SSD 750, ugyanakkor túlságosan kedvező árra nem lehet számítani, hisz a rajz szerint ezt is munkaállomásokba szánja az Intel.

Egy érdekesség az ugyancsak év végére datálható Stony Beach, amit egy régi-új, System Accelerator termékkategóriába sorol az Intel, tehát a termék valószínűleg a még NAND-alapú lassabb SSD (vagy netán HDD) gyorsítására szolgál majd, akárcsak az 5 évvel ezelőtti, SLC NAND-alapú Larson Creek. Mindez kisebb, legfeljebb 32-64 gigabájtos kapacitást, és persze jóval alacsonyabb árat sejtet. Az útiterv szerint ezek a termékek is PCI Express buszra épülnek majd, a formátum pedig a már jól ismert M.2 lesz.

A rajzra a jövő év második felére tervezett megoldások is rákerültek, ez alapján a Brighton Beach helyét a Carson Beach SSD veszi át, mely már négy PCI Express sávot, és BGA tokozású kivitelt kap, akárcsak a Stony Beach gyorsító szerepét átvevő termék.

A kiszolgálókba szánt termékek megjelenéséről továbbra nincsenek újabb információk, ennek fényében pedig nem kizárt, hogy az SSD-knél látott forgatókönyv alapján most is a kliens gépekbe szánt, alacsonyabb teljesítményű és árú modellek kerülhetnek először piacra. Ezt okozhatja például a szerveres termékek hosszúra nyúló validációs folyamata, a nagyvállalati modelleket általában igen kimerítő tesztelés és bugvadászat után dobják a gyártók piacra.

Az Intel és a Micron tavaly bejelentett forradalmi fejlesztésének az idei év elején kellett volna piacra kerülnie, ami nagy részt a termeléshez szükséges különféle új anyagok ellátási láncának kiépítése miatt csúszott jelen állás szerint közel egy évet.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.