Szerző: Gálffy Csaba

2016. augusztus 4. 10:44

Pehelysúlyú MDM-mel jelentkezett a VMware

Megfizethető, kimondottan a kkv-k igényeit szem előtt tartó kiadást hozott létre AirWatch mobileszköz-menedzsment rendszerrel állt elő a VMware.

Kicsit butább, sokkal olcsóbb - így jellemezhetnénk a VMware új szolgáltatását, a mobileszköz-menedzsmentre (MDM) használható AirWatch Expresst. Ezt kimondottan olyan cégek számára fejlesztette a cég, amelyek parányi (vagy nem is létező) belsős IT-csapattal rendelkeznek, így a szolgáltatáscsomagba bekerült minden, ami a rendszer üzemeltetéséhez szükséges.

A névnek megfelelően az AirWatch Express osztozik a "nagy" AirWatch műszaki alapjain, ezt még 2014 januárjában vásárolta fel a VMware. Az alapokra azonban a cég húzott egy egyszerűbb felületet, ami könnyebb kezelhetőséget és persze kevesebb funkciót kínál.

Az AirWatch Express felkonfigurálása csak percekbe kerül, és minden előzetes gyakorlat nélkül is elvégezhető - legalábbis a VMware ígérete szerint. Ehhez bizonyos sémákat ("blueprints") kell létrehozni, amelyek az egyes appokhoz rendelhetők, ezek tartalmazzák a jogosultságokat, biztonsági beállításokat. Ez eléggé rugalmas ahhoz, hogy különböző felhasználói csoportokhoz, csapatokhoz eltérő jogosultsági szintek is beállíthatóak vele.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A funkciólistán olyan alap MDM-funkciók vannak, mint a céges appok automatizált telepítése, vagyis központilag leküldhetőek a céges eszközökre az alkalmazások. Van konfigurálható céges email, távoli eszköztörlés (remote wipe), kikényszeríthető háttértár-titkosítás, és persze céges Active Directory-integráció lehetősége is adott. Emellett elérhető részletes eszközleltár, és felhős rendszer révén az új operációs rendszer kiadások támogatása is automatikusan megérkezik hozzá, a vásárlónak nem kell frissítenie semmit.

A rendszer eszközönként 2,5 dollárért igényelhető, ami lényegesen alacsonyabb, mint a teljes AirWatch 6,33 dolláros havi előfizetési díja, ezért cserébe le kell mondani a cizelláltabb beállításokról és rugalmasságról. A nagy tesóhoz hasonlóan az AirWatch az iOS, Android és Windows 10 Mobile mobileszközöket támogatja, de windowsos és macOS-t futtató PC-k is hozzáadhatóak a rendszerhez.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról