Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 26. 14:04

Európában teszteli csomagszállító drónjait az Amazon

A brit légiközlekedési hatósággal együttműködve, az Egyesült Királyságban is tesztelni kezdi csomagszállító drónjait az Amazon - a hatóság pedig kihasználja az alkalmat a vonatkozó szabályozások kidolgozására.

A köztudatba az elmúlt pár évben berobbant drónok mára nem csak a hobbisták fantáziáját mozgatják meg, a különböző kialakítású és rotorszámú, adott esetben akár önálló navigációra is képes repülő eszközök ipari felhasználásával több nagyvállalat is szemez. Ilyen az Amazon is, a vállalat már 2013 óta kísérletezik csomagszállító drónokkal - a tesztrepülések pedig most Európába is utat találtak, a vállalat ugyanis együttműködésre lépett az Egyesült Királyság polgári légiközlekedési hatóságával (Civil Aviation Authority, röviden CAA).

A partnerségnek hála az Amazonnak lehetősége nyílik olyan drónok tesztelésére a szigetország területén, amelyek a kezelő látótávolságán túl repülnek, és a cég víziója szerint a vidéki, illetve külvárosi régiókban teljesítenek majd szolgálatot. A tesztek során az online áruházóriás többek között a gépek szenzoros tereptárgy-felismerési és akadálykerülő képességeit is megvizsgálja, sőt, olyan helyzeteket is elemez majd, mikor egyetlen kezelő vezérel egy egész flottányi, jórészt automatizált drónt.

01:20
 

Amazon Prime Air

Még több videó

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Prime Air néven futó szolgáltatás az elmúlt három évben sokat fejlődött, ugyanakkor még mindig bőven a fejlesztési fázisban van. Paul Misener, az Amazon globális innovációért felelős alelnöke szerint a drónokkal a vállalat képes lesz a megrendelt csomagokat 30 percen belül, vagy gyorsabban kiszállítani a vásárlóknak az Egyesült Királyság területén, illetve később világszerte. A tervezett szolgáltatásban egyébként a drónnal kiszállítható csomagok maximális súlyát jelenlegi állás szerint 5 fontnál, azaz nagyjából 2,3 kilogrammnál húznák meg.

A frissen bejelentett kezdeményezés a cég szerint a brit kormánynak is értékes információkkal szolgál majd a drónok biztonságos használatáról a különböző logisztikával foglalkozó iparágakban, illetve a területen szükséges szabályozások kidolgozásában és tökéletesítésében is nagy segítséget jelent majd az illetékes hatóságok számára. Ennek megfelelően a tesztek teljes mértékben transzparensek lesznek majd a CAA felé, a hatóság végig közösen dolgozik majd az Amazonnal a projekten. A CAA stratégiai igazgatója, Tim Johnson szerint a cél, hogy a drónokat, illetve az azokhoz kapcsolódó technológiát biztonságosan integrálják a az országos repülési rendszerekbe. Drónokkal egyébként az online óriások közül nem csak az Amazon, de a Google és a Facebook is kísérletezik.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról