:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 26. 14:04

Európában teszteli csomagszállító drónjait az Amazon

A brit légiközlekedési hatósággal együttműködve, az Egyesült Királyságban is tesztelni kezdi csomagszállító drónjait az Amazon - a hatóság pedig kihasználja az alkalmat a vonatkozó szabályozások kidolgozására.

A köztudatba az elmúlt pár évben berobbant drónok mára nem csak a hobbisták fantáziáját mozgatják meg, a különböző kialakítású és rotorszámú, adott esetben akár önálló navigációra is képes repülő eszközök ipari felhasználásával több nagyvállalat is szemez. Ilyen az Amazon is, a vállalat már 2013 óta kísérletezik csomagszállító drónokkal - a tesztrepülések pedig most Európába is utat találtak, a vállalat ugyanis együttműködésre lépett az Egyesült Királyság polgári légiközlekedési hatóságával (Civil Aviation Authority, röviden CAA).

A partnerségnek hála az Amazonnak lehetősége nyílik olyan drónok tesztelésére a szigetország területén, amelyek a kezelő látótávolságán túl repülnek, és a cég víziója szerint a vidéki, illetve külvárosi régiókban teljesítenek majd szolgálatot. A tesztek során az online áruházóriás többek között a gépek szenzoros tereptárgy-felismerési és akadálykerülő képességeit is megvizsgálja, sőt, olyan helyzeteket is elemez majd, mikor egyetlen kezelő vezérel egy egész flottányi, jórészt automatizált drónt.

01:20
 

Amazon Prime Air

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Prime Air néven futó szolgáltatás az elmúlt három évben sokat fejlődött, ugyanakkor még mindig bőven a fejlesztési fázisban van. Paul Misener, az Amazon globális innovációért felelős alelnöke szerint a drónokkal a vállalat képes lesz a megrendelt csomagokat 30 percen belül, vagy gyorsabban kiszállítani a vásárlóknak az Egyesült Királyság területén, illetve később világszerte. A tervezett szolgáltatásban egyébként a drónnal kiszállítható csomagok maximális súlyát jelenlegi állás szerint 5 fontnál, azaz nagyjából 2,3 kilogrammnál húznák meg.

A frissen bejelentett kezdeményezés a cég szerint a brit kormánynak is értékes információkkal szolgál majd a drónok biztonságos használatáról a különböző logisztikával foglalkozó iparágakban, illetve a területen szükséges szabályozások kidolgozásában és tökéletesítésében is nagy segítséget jelent majd az illetékes hatóságok számára. Ennek megfelelően a tesztek teljes mértékben transzparensek lesznek majd a CAA felé, a hatóság végig közösen dolgozik majd az Amazonnal a projekten. A CAA stratégiai igazgatója, Tim Johnson szerint a cél, hogy a drónokat, illetve az azokhoz kapcsolódó technológiát biztonságosan integrálják a az országos repülési rendszerekbe. Drónokkal egyébként az online óriások közül nem csak az Amazon, de a Google és a Facebook is kísérletezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.