Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 2. 10:33

Csomagszállító drónokat tesztel az Amazon

Hamarosan drónok szállíthatják házhoz az Amazonon vásárolt termékeket. A vállalat robotrepülőkkel kísérletezik, amelyek akár fél órán belül eljuttatnák a megrendelt árut a vásárlókhoz. A koncepció egyelőre tesztfázisban van, ám a cég szerint négy-öt éven belül a gyakorlatban is megjelenhet.

A drón-technológia már korántsem korlátozódik a hadviselés területére: a pilóta nélküli repülők a hadsereg kötelékéből először a hobbistákhoz jutottak, egy ideje pedig több vállalat is kísérletezik felhasználásukkal. Ezen cégek sorába állt be az Amazon is, amely az online üzletében megvásárolt termékek kiszállításához használná a technológiát.

Jeff Bezos, a vállalat vezérigazgatója a CBS 60 Minutes című műsorában beszélt a cég nagyra törő terveiről, amelyek szerint drónokkal juttatná el az árukat a megrendelőkhöz: a kis repülőgépek a cég áruelosztó-központjaiból vennék fel szállítmányukat, amelyet aztán a vásárlók otthonába röptetnének. Az Amazon úgynevezett oktokoptereket, azaz nyolcrotoros drónokat használ majd, amelyek várhatóan a raktárak nagyjából 16 kilométeres körzetében lesznek képesek mozogni, így a városi területeken a lakosság jelentős részét elérik, és a vállalat szerint a megrendelést követő fél órán belül képesek lesznek házhoz szállítani az adott árut

01:20
 

Amazon Prime Air

Még több videó

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A repülő szerkezetek alkalmazásának azonban határt szab a rakomány tömege, a drónok teherbírása ugyanis korlátozott, Bezos szerint ugyanakkor 2,3 kilogrammig nem jelent problémát a szállítás, és ebbe a kategóriába tartozik az Amazonon megvásárolható termékek mintegy 86 százaléka. A Prime Air névre keresztelt - leendő - szolgáltatást a vállalat már teszteli, valamint vizsgálja az elindítását érintő jogi szabályozásokat is. Az elképzelés leghamarabb 4-5 éven belül kerülhet át a gyakorlatba, ha sikerül megfelelni az Egyesült Államok légügyi hivatalának (FAA) elvárásainak. Az Amazon már régóta igyekszik minimalizálni a kiszállítási időt, ezt célozza Prime programja is, amely évi 79 dollár ellenében két napon belül szállítást garantál.

De közel sem az Amazon az egyetlen cég ilyen ambíciókkal. A koncepció valamilyen okból különösen a mexikóiétel-kiszállítás terén lett népszerű, erre az elmúlt hónapok folyamán mindjárt két megoldással is találkozhattunk, a TacoCopter és a Burrito Bomber személyében. Előbbi az Amazon Prime jövőbeni flottájának tagjaihoz hasonló, igaz csak négy rotorral felszerelt drónokkal dolgozik, utóbbi pedig merev szárnyú repülőgépekkel, amelyek mint nevük is mutatja, a magasból szórják a burritókat - szerencsére ejtőernyővel felszerelt csomagban. Egyelőre mindkét repülő ételfutár kísérleti fázisban van a légügyi szervek korlátozásai miatt, ám egy londoni sushi-étteremben már a a gyakorlatban is találkozhatunk a repülő szerkezetekkel, igaz ott nem a futár, csupán a pincér szerepét töltik be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról