Szerző: Voith Hunor

2016. július 7. 09:30

Tartalomblokkolás kerülhet az EU-s terrorellenes irányelvbe

A tervezetet nagy többséggel elfogadta a felelős bizottság, és további korlátozások – a blockchain-alapú pénzügyi tranzakciós rendszerek felügyelete és az online keresések megfigyelése – beiktatása is felmerült.

Mintegy fél évnyi egyeztetés után az Európai Parlament Alapvető jogok, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) nagy többséggel elfogadta a terrorizmus elleni harc irányelvének tervezetét – méghozzá azokkal a kitételekkel, melyek a szövegezés első változatában nem szerepeltek, és lehetőséget nyújtanának a tagországoknak a terrorista cselekményekre buzdító online tartalmak eltávolítására vagy a felhasználói hozzáférés korlátozására.

A tervezetben olvasható módosító javaslat szerint ha olyan tartalom kerül nyilvánosan elérhető online felületre, mely a terrorizmust "dicsőíti vagy igazolja", vagy a terrorista cselekmények áldozatainak ábrázolásával próbálja megfélemlíteni a lakosságot és az ilyen eseteknek próbál nyilvánosságot szerezni, azt a tagállamok eltávolíthatnák vagy ha az nem lehetséges, blokkolhatnák.

A javaslat kiemeli, hogy a tagállamok által az irányelv alapján implementált cenzúrázási folyamatoknak átláthatónak kell lenniük, olyan biztosítékokkal, melyek garantálják, hogy az eljáró hatóság csak a feltétlenül szükséges mértékben korlátozza az alapvető szabadságjogokat. A döntést ismertető sajtótájékoztatón viszont további lehetséges módosításokat is belengetett Monika Hohlmeier német EP-képviselő: egyrészt az online keresések esetleges megfigyelését, másrészt a bitcoinos tranzakciók fokozott felügyeletét – utóbbi nem meglepő módon összecseng az Európai Bizottság most bejelentett kezdeményezésével.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Érdekes, hogy a blockchain-alapú pénzügyi technológiákkal kapcsolatban május végén az Európai Parlament elsöprő többséggel már hozott egy (nem kötelező érvényű) határozatot, melyben az "okos szabályozás" mellett foglalt állást. A képviselők azt javasolták, hogy az illetékesek átgondolatlan szabályozással ne kössék gúzsba a még mindig fiatal technológia fejlődését, viszont kövessék figyelemmel annak menetét, hogy szükség esetén gyorsan tudjanak lépni.

A versenyszektor már lépett

A legnagyobb online cégek már korábban bejelentették, hogy aktívan részt vesznek a terrorista propaganda felszámolásában. Eszerint 24 órán belül kivizsgálják a bejelentések "többségét", és az uniós illetve tagországi törvényekbe ütköző (idegengyűlölő, rasszista, zsidó- és iszlámgyűlölő, szélsőséges csoportokba beszervező) tartalmakat törölni fogják.

Az irányelv az egy éve ismertett európai biztonságpolitikai stratégia része, melynek három fő területe a terrorizmus megelőzése és a radikalizálódás megfékezése; a szervezett bűnözés elleni küzdelem, illetve a számítástechnikai bűnözés (cybercrime) elleni küzdelem. A programban szerepel a titkosított kommunikációs csatornák szabályozásának kérdése is, de a versenyszféra, a civil szervezetek és a magánszemélyek hangos tiltakozása miatt ezen a területen egyelőre nem történt érdemi előrelépés.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról