Szerző: Voith Hunor

2016. június 24. 15:50

Csak felhős lesz eleinte az Oracle Database 12.2

A szoftver következő verziója "cloud first" lesz, a helyben futtatható változat hónapokat is csúszhat.

Az Oracle gyakorlatilag hivatalosan is megerősítette azt, amit belsős forrásból egy beszélgetésen mi is hallottunk már néhány napja: a tavalyi OpenWorld konferencián bejelentett Database 12c Release 2, vagy rövidebb nevén 12.2 a megjelenését követő első, határozatlan időszakban felhő exkluzív lesz.

A vállalat adatbázis termékmenedzsmentjéért felelős alelnök, Penny Avril a CRN információ szerint egy Oracle felhasználói találkozón beszélt arról, hogy a Database 12.2 "cloud first", azaz üzletileg elsődlegesen felhős pozícionálással fog megjelenni, valamikor az év második felében. Avril azt már nem részletezte, hogy a szoftver helyben futtatható változatára mikor lehet számítani, és ezt az Oracle további kérdésre sem volt hajlandó kommentálni. A CRN forrásai szerint az eltolás néhány hónap, de akár több negyedév is lehet.

Tényleg a felhő az első

Az Oracle egy ideje már hangoztatja, hogy üzleti stratégiájának egyik alapköve a (konkurenseinél is hasonlóan épp végbemenő) felhős átállás. A cég nyáron alaposan átalakította értékesítőinek pénzügyi ösztönzői rendszerét, hogy azok a jelenlegi és leendő ügyfeleknek minél inkább a felhős szolgáltatásokat "nyomják". Az átalakulás látszik a pénzügyi eredményeken is, és jól mutatja, hogy az Oracle vezetősége miért is próbálja forszírozni a felhős termékeket: az egyszeri licenc- és hardvereladások meredek visszaesését a felhős bevételek egyelőre nem tudják kompenzálni.

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

A vállalat összforgalmának jelenleg közel 8 százalékát adják a felhős termékekből származó bevételek (tisztán szoftveres oldalon egyébként ez már kicsivel 10 százalék felett van), de összességében még mindig eltörpülnek a hagyományos termékek forgalmától. Larry Ellison cégalapító fenntartja, hogy az Oracle a következő években gyors ütemben fogja növelni felhős bevételeit, és reményei szerint cége a szoftver-mint-szolgáltatás piac legnagyobb szereplőjénél, a Salesforce-nál is előbb fogja elérni az évi 10 milliárd dolláros lélektani határt. Ehhez nem kis hátrányt kell majd ledolgoznia az Oracle-nek: míg a Salesforce legutóbbi pénzügyi évét 6,7 milliárd dolláros forgalommal zárta és a folyó évre 8 milliárdot meghaladó bevételt vár, addig az Oracle nemrég 2,85 milliárddal zárt, az előző évhez képest 36 százalékos növekedéssel – a tempót tehát jelentősen fokozni kell az álom beteljesítéséért.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról