Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 21. 11:30

"Varázspónit" vásárol a Twitter

A Twitter is rákapcsol gépi tanulás terén, a vállalat ezúttal a Magic Pony Technology nevű brit startupot kebelezte be, amelynek technológiájával a fotók, videók és akár az élő videostreamek minősége is helyben, valós időben javítható fel.

Aranykorukat élik a gépi tanulással foglalkozó startupok, legyen szó akár kicsi vagy egészen terebélyes cégekről, a területen ugyanis szó szerint egymást érik ugyanis a felvásárlások. Miután mára egyetlen online óriás sem tudja kikerülni, hogy valamilyen machine learning rendszerrel támogassa meg szolgáltatásait, a nagyvállalatok igyekeznek minél erősebb csapatot összeverbuválni saját AI-aik (nehéz szó) fejlesztéséhez.

A Microsoft-WandLabs akvizíciót most a Twitter követi, a közösségi oldal a Magic Pony Technology néven futó vállalatot veszi meg - minket a cégnév már önmagában meggyőzött. Az óriás hivatalosan nem közölte, pontosan mekkora összegért szerzi meg a londoni székhelyű céget, a TechCrunch forrásai szerint ugyanakkor egy 150 millió dolláros üzletről van szó, beleértve a felvásárolt cég tizenegy fős legénységének bónuszait is. Az akvirált vállalat egyébként az elmúlt években olyan befektetőket tudhatott maga mögött, mint az Octopus Ventures, a Balderton vagy az Enterpreneur First.

A Magic Pony Technology fő fókuszát a digitális fényképek és videók utólagos, automatizált feljavítása, illetve a VR és AR technológiákat célzó grafikai megoldások kifejlesztése jelenti - mindezt természetesen gépi tanulás és neurális hálózatok segítségével. Utóbbi technológiákat egyébként a napokban közelebbről is körbejártuk, azokról az érdeklődők itt olvashatnak. A brit startup által fejlesztett algoritmusokkal a homályos vagy gyenge minőségű képek, illetve videó is feljavítható, de a cég gépi tanulási rendszere egy-egy megadott fotó alapján akár új képeket is létrehozhat, miután azokon nem csak az olyan, kisebb részleteket ismeri fel, mint a kontrasztos élek vagy szögletes formák, de akár magasabb szintű mintázatokkal is képes dolgozni: egy téglafal képéből például képes egy jóval nagyobb falrészt ábrázoló, új képet generálni anélkül, hogy a kiindulófotót másolná többször egymás mellé.

Kiindulófotó (bal oldalt) és a generált kép (jobbra)

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

De a "varázspóni" legértékesebb képességét a Twitter számára minden bizonnyal a videók minőségének feljavítása jelenti, amelyre a cég rendszere akár valós időben is képes. Ez az élő videostreameknél lehet kulcsfontosságú, segítségével ugyanis a beérkező videó minőségét helyben, az adott eszköz GPU-jára támaszkodva lehet javítani, így a korlátozott sávszélességgel rendelkező felhasználókhoz érkező, gyenge streamekből is vállalható videó hozható létre - de a megoldás az élő közvetítések által felélt adatforgalomra is jótékony hatással lehet. Miután a mobilos élő videostreaming a közösségi oldalaknál egyre inkább központi helyre kerül, (a rivális Facebook is komolyan rákapcsolt ezen a téren) a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása ezen a téren kiemelt fontosságú. A cég technológiája ennek megfelelően rövidesen a Periscope és a Vine mögött is feltűnhet. A Magic Pony Technology kötelékében egyébként év eleje óta magyar fejlesztőt is találunk.

A Twitter emellett a feltörekvő AR/VR terén is hasznát veheti a bekebelezett startupnak, amely a vállalat kifejezetten gépi tanulással foglalkozó Cortex részlegét bővíti majd. Az elmúlt években ez a cég harmadik machine learning-fókuszú felvásárlása, tavaly a Whetlab, egy évvel korábban pedig a Madbits került a vállalat birtokába.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról