Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 20. 09:48

Betiltaná az iPhone-ok forgalmazását Peking

Könnyen bajba kerülhet az Apple, ha nem sikerül meggyőznie Pekinget az iPhone 6 formatervének függetlenségéről. A tét egyelőre csak a pekingi forgalmazás, de az eset könnyen precedensértékűvé válhat.

HIRDETÉS

Betiltaná az iPhone 6 formatervére épülő összes Apple okostelefonok forgalmazását Peking. A város szellemi tulajdon hivatala szerint a termékek formaterv szabadalmat sértenek, azok egy kínai gyártó készülékével mutatnak egyértelmű hasonlóságot. Az Apple fellebbezett, így a döntés egyelőre nem végleges.

Peking szerint az iPhone 6 dizájnja a Baili 100C névre keresztelt okostelefonéra hajaz, a döntéshozók szerint pedig a hasonlóság már olyan szintű, hogy az negatívan befolyásolhatja a sencseni gyártó készülékének forgalmazását.

A két okostelefon formaterve között valóban felfedezhető alapvető hasonlóság, ugyanakkor az androidos Bailin nincs fizikai home gomb, illetve az előlapi kamera és az oldalsó gombok elrendezése is más, valamint a hátlapi vaku pozíciója is eltérő.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A döntés "csak" a majd 22 millió lakosú Peking tartományi jogú városát érinti, vagyis egyelőre csak érintené, ugyanis az elsőfokú ítélet ellen fellebbezett az Apple, a cupertinói cég pedig szükség esetén akár a kínai Legfelsőbb Népbíróságig is elmehet.

Az ügy végkimenetele nem csak a pekingi forgalmazás miatt fontos, az könnyen precedensértékű is lehet. Amennyiben a végső ítélet az Apple-nek kedvez, úgy az hasonló ügyekben később még kapóra jöhet az amerikai vállalatnak, ellenkező esetben viszont kellemetlen helyzetben találhatja magát a vállalat, hisz jelenleg Amerika után Kína a cég második legnagyobb piaca.

Az Apple nem először kerül kellemetlen helyzetbe a távol-keleti országban, a vállalat legutóbb májusban szenvedett kisebb vereséget, a Pekingi Legfelsőbb Bíróság ugyanis elutasította cupertinóiak fellebbezését, melynek értelmében a különféle készüléktokokat forgalmazó Xintong továbbra is használhatja termékein az iPhone márkanevet.

Adok-kapok

A történetből sokan az Apple-Samsung szappanoperára asszociálhatnak először, ugyanakkor a mostani eset több összefüggést mutat a Qualcomm, vagy éppen a Microsoft kínai kálváriájával. Előbbi vállalat tavaly kapott egy rekord összegű, 975 millió dollár büntetést a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NFRB) vizsgálatának végeredményeképpen, a Microsoft pedig kénytelen volt engedni, és sok évre stabil szabadalomlicencelési programot biztosítani a kínai okostelefon gyártóknak.

Az ügy jól példázza, hogy a kínai állam mennyire messze hajlandó elmenni azért, hogy a belföldi vállalatokat megerősítse a külföldi, különösen az amerikai vetélytársakkal szemben, ugyanakkor mindez korántsem egyoldalú. Néhány éve a Huawei és a ZTE mobilhálózatos terjeszkedését lehetetlenítette el az amerikai kormány, bő egy éve pedig az Intelt korlátozták le, mely cég így csak külön engedéllyel szállíthat kínai szuperszámítógépekbe Xeon és Xeon Phi processzorokat.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 23:37

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.