Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 20. 09:48

Betiltaná az iPhone-ok forgalmazását Peking

Könnyen bajba kerülhet az Apple, ha nem sikerül meggyőznie Pekinget az iPhone 6 formatervének függetlenségéről. A tét egyelőre csak a pekingi forgalmazás, de az eset könnyen precedensértékűvé válhat.

Betiltaná az iPhone 6 formatervére épülő összes Apple okostelefonok forgalmazását Peking. A város szellemi tulajdon hivatala szerint a termékek formaterv szabadalmat sértenek, azok egy kínai gyártó készülékével mutatnak egyértelmű hasonlóságot. Az Apple fellebbezett, így a döntés egyelőre nem végleges.

Peking szerint az iPhone 6 dizájnja a Baili 100C névre keresztelt okostelefonéra hajaz, a döntéshozók szerint pedig a hasonlóság már olyan szintű, hogy az negatívan befolyásolhatja a sencseni gyártó készülékének forgalmazását.

A két okostelefon formaterve között valóban felfedezhető alapvető hasonlóság, ugyanakkor az androidos Bailin nincs fizikai home gomb, illetve az előlapi kamera és az oldalsó gombok elrendezése is más, valamint a hátlapi vaku pozíciója is eltérő.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A döntés "csak" a majd 22 millió lakosú Peking tartományi jogú városát érinti, vagyis egyelőre csak érintené, ugyanis az elsőfokú ítélet ellen fellebbezett az Apple, a cupertinói cég pedig szükség esetén akár a kínai Legfelsőbb Népbíróságig is elmehet.

Az ügy végkimenetele nem csak a pekingi forgalmazás miatt fontos, az könnyen precedensértékű is lehet. Amennyiben a végső ítélet az Apple-nek kedvez, úgy az hasonló ügyekben később még kapóra jöhet az amerikai vállalatnak, ellenkező esetben viszont kellemetlen helyzetben találhatja magát a vállalat, hisz jelenleg Amerika után Kína a cég második legnagyobb piaca.

Az Apple nem először kerül kellemetlen helyzetbe a távol-keleti országban, a vállalat legutóbb májusban szenvedett kisebb vereséget, a Pekingi Legfelsőbb Bíróság ugyanis elutasította cupertinóiak fellebbezését, melynek értelmében a különféle készüléktokokat forgalmazó Xintong továbbra is használhatja termékein az iPhone márkanevet.

Adok-kapok

A történetből sokan az Apple-Samsung szappanoperára asszociálhatnak először, ugyanakkor a mostani eset több összefüggést mutat a Qualcomm, vagy éppen a Microsoft kínai kálváriájával. Előbbi vállalat tavaly kapott egy rekord összegű, 975 millió dollár büntetést a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NFRB) vizsgálatának végeredményeképpen, a Microsoft pedig kénytelen volt engedni, és sok évre stabil szabadalomlicencelési programot biztosítani a kínai okostelefon gyártóknak.

Az ügy jól példázza, hogy a kínai állam mennyire messze hajlandó elmenni azért, hogy a belföldi vállalatokat megerősítse a külföldi, különösen az amerikai vetélytársakkal szemben, ugyanakkor mindez korántsem egyoldalú. Néhány éve a Huawei és a ZTE mobilhálózatos terjeszkedését lehetetlenítette el az amerikai kormány, bő egy éve pedig az Intelt korlátozták le, mely cég így csak külön engedéllyel szállíthat kínai szuperszámítógépekbe Xeon és Xeon Phi processzorokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról