Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 9. 11:36

Xeonos mobil munkaállomást jelentett be a Fujitsu is

Akár Skylake generációs Xeon processzorral is felszerelhető mobil munkaállomással állt elő a Fujitsu. A Celsius H760 meggyőző csatlakozópalettát kapott és 4K kijelzővel is választható.

Izmos mobil munkaállomást jelentett be a Fujitsu, amellyel a mérnököket, tervezőket, építészeket és más professzionális felhasználókat veszi célba. A Fujitsu Celsius H760 névre hallgató készülék a gyártó eddigi legerősebb notebookja.

Egy 15,6 hüvelykes, megerősített vázú készülékről van szó, amelybe a Skylake Core i sorozat processzorain túl akár ugyanebből a generációból származó Xeon lapkák is választhatók. Egész pontosan az E3-1500M család E3-1535M v5, illetve az E3-1505M v5 chipjeivel szerelhető fel a masina, mindkét Xeon modellhez DDR4 ECC memória támogatás, illetve Intel HD P530 integrált grafika párosul. Természetesen dedikált GPU-val is lehetőség van megvásárolni a munkaállomást, a felhasználók Nvidia Quadro M600M, M1000M, illetve M2000M-mel szerelt modellek közül választhatnak. Az üzleti gépektől megszokott módon matt borítású kijelző felbontása Full HD vagy 4K is lehet, a belső tárhelyről pedig opcionálisan akár 1 terabájtos hibrid meghajtó, 512 gigabájtos SATA 3.0 SSD vagy ugyanekkora M.2 csatolóval szerelt SSD is gondoskodhat. Ami a memóriát illeti, a Celsius H760 maximum 64 gigabájt RAM-ot támogat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Bár az ultrabookoknál a gyártók sajnos egyre inkább beállnak a felhasználók életét sokszor megnehezítő "egycsatlakozós" trend mögé, a masszívabb munkaállomásokat szerencsére ez az irányvonal messzire elkerüli, így a Celsius H760 esetében sem kell elosztókkal és átalakítókkal vacakolni. A gépen két hagyományos USB 3.0 és egy USB 2.0, illetve egy USB Type-C aljzatot is találunk, amely USB 3.1, DisplayPort 1.2 és Thunderbolt 3 protokollokat is támogat, illetve a csatlakoztatott eszközöket 15 wattos tápellátással tudja kiszolgálni. A gép oldalain a konnektorok sora egy DisplayPorttal és egy jó öreg VGA aljzattal folytatódik, de memóriakártya- és SmartCard-olvasó, SIM-foglalat, Ethernet, illetve egy audio-jack aljzat és dokkolócsatlakozó is található rajta. Maga a notebook egyébként nem utóbbi az aljzatról tölthető, ehhez dedikált csatlakozó került rá.

A haladó felhasználók a széles aljzatválaszték mellett biztosan örömmel veszik majd, hogy az egérmutatót a touchpad mellett a billentyűzet közepén elhelyezett "pöcökegérrel" is vezérelhetik, amely a Fujitsu eszközein TouchStick névre hallgat. Utóbbi kezelését ugyanakkor valamelyest megnehezíti, hogy a fizikai egérgombok a touchpad alján kaptak helyet, a hüvelykujjas kattintáshoz így egészen hátra kell nyúlni. Ahogy sok, méretesebb üzleti gépnél, itt is lehetőség van az optikai meghajtó helyét plusz akkumulátorral feltölteni - érdekes módon az opciók között a vállalat a plusz merevlemezt vagy SSD-t nem említi, pedig az bevett választás szokott lenni az optikai meghajtók helyett.

A részben fémborítású munkaállomás várhatóan a fizikai igénybevételt is az átlagnál jobban bírja majd, főként miután a belső hardverkomponensekre egy magnéziumötvözetből készült keret is vigyáz. A munkaállomás egyes konfigurációinak árát a Fujitsu egyelőre nem közölte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról