:

Szerző: Voith Hunor

2015. november 13. 09:40

Jól jöhet ki az átszervezésből a magyar HPE

Itthon is lezárult a HP szétválása, a vállalati üzletágakat megöröklő Hewlett Packard Enterprise helyzetéről Gonda Gábor ügyvezetővel beszélgettünk.

A HP tavaly ősszel jelentette be, hogy két, egymástól teljesen független és önálló cégbe szervezi át tevékenységét. Ezzel elindult a valaha volt egyik, ha nem a legnagyobb szétválási folyamat, melynek végén idén novemberre megszületett a Hewlett Packard Enterprise (HPE) és a HP Inc – előbbi a nagyvállalati, utóbbi pedig a PC-s és nyomtatós üzletágakat viszi tovább a jövőben. Az ügy főbb mozzanatait az eltelt egy év során lapunk hasábjain is követtük, a "magyar szállal" azonban érdemben – információ hiányában – mostanáig nem tudtunk foglalkozni.

Szerencsére a helyzet az októberi lezárással megváltozott, így leültünk beszélgetni Gonda Gáborral, aki a válás előtt a HP Magyarországot vezette, most pedig a HPE hazai ügyvezetőjeként folytatja munkáját a cégnél.

Igazi mérnöki munka volt

A Hewlett Packard Enterprise globális vezérigazgatói pozícióját megöröklő Meg Whitman az év első felében többször is jelezte, hogy minden kapcsolódó munkát a bejelentett november 1-i határidőhöz igazítanak, és csak nagyon indokolt esetben fognak eltérni az eredeti ütemtervtől. Gonda Gábor szerint "igazi mérnöki munkaként" zajlott le az átalakítás – Magyarországon is, nem csak a nagyobb piaci súllyal bíró régiókban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ügyfelek, vevők számára ez semmilyen hátránnyal nem járt, mára pedig a minden papírmunka (cégbejegyzések, szerződésmódosítások stb.) lezárult, csakúgy, mint a HP addigi teljes informatikai rendszerének kettévágása (ami egyébként az egyik legnagyobb feladat volt). A két cég magyar alkalmazottai fizikailaig is különköltöztek (bár továbbra is egyazon irodaházban vannak), átjárás csak beléptetési procedúrán keresztül lehetséges. Bár jelen cikkben a HPE-vel foglalkozunk, azt megemlítjük, hogy a magyar HP Inc ügyvezetői igazgatói székébe az a Takáts Kristóf került, aki eddig is felelt a hazai nyomtatós és PC-s üzletágakért.

HPE, a transzformációs partner

Vállalati transzformációs partner – ez a Hewlett Packard Enterprise alapvető üzenete a piac felé, azaz a konzumer szektort teljesen maga mögött hagyó cég informatikai szolgáltatóként és megoldásszállítóként pozícionálja magát. Az egyik legfőbb cél a "time to market" mutatók lerövidítése, a HPE felé pedig a legfontosabb sikerességi mutató az adott informatikai beruházás üzletmenetre gyakorolt tényleges haszna.

Gonda Gábor

Gonda szerint az ügyfelek túlnyomó része ma már úgy megy oda a HPE-hez vagy partnereihez, hogy ez a problémám és ide, ezzel az eredménnyel szeretnék eljutni, nem pedig csak konkrét hardvereket vagy szoftvereket akar venni. Szerinte a jó hardveres infrastruktúra mára lényegében adott lett, ez szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy egy informatikai beszállító hosszú távon sikeres legyen. Ahhoz "meg kell érteni az üzletét, a felmerülő kérdésekre személyre szabott válaszokat adni". Persze a hardveres és szoftveres kutatás-fejlesztés marad dollármilliárdos nagyságrendű tevékenységként, de az ügyfelek felé fokozott szerepet kap a mérnöki tudás értékesítése.

A magyar mérnök árban is versenyképes

Ebben amúgy eddig is kiemelten jól teljesített a magyar HP, Hewlett Packard Enterprise-ként pedig még nagyobb figyelmet kap ez a terület. Amikor Meg Whitman szeptemberben egy újabb több tízezres létszámleépítés mellett azt is bejelentette, hogy a HPE szolgáltatási üzletágának munkavállalói szerkezetében az alacsony bérköltségű országok kapnak majd vezető szerepet, felmerült a kérdés, vajon ez a magyar mérnökök helyzetére is negatív hatással lesz-e. Gonda Gábor elmondta, "szerencsére" (persze ez nézőpont kérdése) Magyarország a humán erőforrás tekintetében a HPE-n belül versenyképesnek számít, így várakozása szerint akár profitálhat is az átszervezésből. Konkrét létszámbővítésről egyelőre nincs szó, de az jó hír, hogy a jelenlegi mérnöki állomány legalábbis stabil maradhat.

Érdekes ellentmondás feszül a magas hozzáadott értéket képviselő szolgáltatási üzletágban kezdeményezett erős költségcsökkentési törekvés és a HPE Gonda által említett alapvető üzenete között. A problémamegoldó, megoldásszállító típusú üzletmenet ugyanis jelentősen növeli nem csak a megvalósítás, de az értékesítést megelőző konzultációs folyamat erőforrásigényét is. Ezt a logikai bukfencet a HPE azzal próbálja feloldani, hogy fokozottan kíván partnereire támaszkodni, ehhez pedig növeli az értékesítési csatornára szánt támogatás mértékét. Mivel a magyar mérnökcsapat tagjai korábbi információink szerint gyakorlatilag csak külföldi projekteken dolgoznak, kíváncsian várjuk, hogy a hazai HPE az új stratégia mentén hogyan csoportosítja át erőforrásait.

A hazai HPE-nek egyébként már közel akkora bevétele van a mérnöki szolgáltatásokból, mint a hagyományosan jó mutatókkal rendelkező szalagos tárolók exportjából (a termékgyártás jelenleg a szombathelyi Jabilnél folyik).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.