Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 23. 15:49

Nem lesz több Toshiba-Samsung optikai meghajtó

Bezárja PC-s optikai meghajtókkal foglalkozó leányvállalatát a Toshiba-Samsung. A két vállalat még idén leszállíthatja az utolsó meghajtókat, így jövőre már csak két gyártó kínálhat ODD-ket.

Befejezi a PC-s optikai meghajtók gyártását a Toshiba-Samsung vegyesvállalat, a TSST. A japán-koreai cég nagyjából 12 év után hagyja ott az ODD-k piacát, állítja több forrásra hivatkozva a KitGuru. Ezzel két tagúra szűkülhet az optikai meghajtókat gyártó vállalatok sora, a Hitachi-LG Data Storage (HLDS) mellett már csak a tajvani Lite-On kínálhat ODD-ket 2017-től.

A TSST április közepén fejezte be a gyártás, az utolsó szállítmányok pedig még az év vége előtt kifutnak. Ez elsősorban külső, USB csatolós Blu-Ray és DVD meghajtókat takar, de a vegyesvállalat számos OEM partnernek is szállít ODD-ket, legyen szó asztali PC-kről vagy notebookokról, az Asus például rendre TSST meghajtókat matricáz(ott) át, majd értékesíti saját márkaneve alatt.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

A TSST kivonulásával kapcsolatban a Lite-On értékesítési igazgatóját kereste meg a KitGuru, aki megerősítette a konkurens kivonulásáról szóló értesülést, illetve hozzátette, hogy a tajvani vállalat egyelőre nem tervezi a kiszállást, helyette inkább az 50 százalék körüli piaci részesedés megszerzését tűzte ki célul.

A TSST, azaz a Toshiba Samsung Storage Technology még 2004-ben jött létre, a vegyesvállalat így próbált harcba szállni az erősödő, elsősorban tajvani konkurenciával. Az alapító szerződés értelmében 51 százalékos részesedés jutott a Toshibának, a maradék 49 százalékot pedig a Samsung kapta, a meghajtók pedig utóbbi vállalat márkaneve alatt kerültek piacra.

Optikai csalódás

Az elmúlt években egyre mostohább szerep jutott az optikai adattárolásnak. Az adatcseréhez használt, különféle flash-alapú USB-s tárolók kapacitása és sebessége ugrásszerűen megnőtt, ráadásul ezzel párhuzamosan a meghajtók ára komolyan mérséklődött, mely fejlődést az optikai lemezek már nem tudták lekövetni. Ezzel párhuzamosan a különféle digitális tartalmak szinte kivétel nélkül az internetre költöztek, ma már az alkalmazások mellett az operációs rendszerek, játékok vagy filmek is letölthetőek, utóbbiak pedig akár streamelhetőek is. A gyártók számára ugyancsak kellemetlen lehetett, hogy a vékonyabb notebookból (pl. Ultrabook) már kimaradt az ODD, táblagépekbe pedig sosem került optikai meghajtó.

a címlapról