:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 17. 15:52

Négy éves GPU-t kínál újként az AMD

Öregecske GPU-kkal indította útnak "legújabb" mobil VGA sorozatát az AMD. A Radeon M400-as széria az eddig megjelent mindhárom GCN mikroarchitektúra szülöttjeit felvonultatja, igazi újdonságok csak az év második felében érkezhetnek.

Megérkezett az AMD legújabb mobil GPU-sorozata, mely egyelőre leginkább csak elnevezésében új, a kártyák nyomtatott áramkörén már jól ismert, helyenként sokéves grafikus processzorok lapulnak. Az összesen tizenegy új VGA közül egy a GCN első, kettő a második, nyolc pedig a mikroarchitektúra aktuális legújabb, harmadik iterációjára épül, az igazi újdonságok csak később érkeznek.

A kínálat kétségkívül legkirívóbb tagja a Radeon R7 M465X, mely még a 2012 tavaszán bemutatott Cape Verde kódnevű GPU-ra épül. Az AMD ezt a lapkát már számtalanszor felhasználta asztali és mobil kínálatában egyaránt, legutóbb épp az R9 M370-en bukkant fel a GPU, valamivel erősebb specifikációkkal.

A régi-új kínálat jelenlegi legerősebb tagja a Radeon R9 M485X, mely az R9 M395X utódjának tekinthető. Utóbbi a tavaly megjelent 27 hüvelykes Retina 5K iMac-ből lehet ismerős, ahol 4 gigabájt memória társáságában volt jelen a bő másfél éves, Tonga kódnevű GPU. Ezt az R9 M485X esetében duplázták, már összesen 8 gigabájt GDDR5 memória került a kártyára, bár ennek gyakorlatilag semmi jelentősége nincs ebben a kategóriában, hisz a GPU számítási teljesítménye jellemzően jóval hamarabb elfogy mint a memória kapacitása.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A többi megoldás közül kettő a nagyjából két éves, középkategóriás Bonaire-re, a többi pedig valószínűsíthetően a Topaz kódnevű, belépőszintű modellre épül, az új sorozat tagjainak részletes specifikációit az Anandtech szedte egy csokorba.

Az AMD mostani lépésével minden bizonnyal az év hátralévő részében érkező, már ténylegesen új, Polaris gyűjtőnevű GPU-knak ágyazhatott meg, melyek első körben a felsőházba, közvetlenül az R9 M395X (valamint M395 és M390) helyére érkeznek majd, várhatóan nagy előrelépést kínálva.

Totális káosz

Az OEM és ODM piacon sajnos egyáltalán nem ritka jelenség a tömeges átnevezés, a legolcsóbb "fejlesztési" módszerhez rendszeresen nyúl mind az AMD mind az Nvidia, ahogy jelen példa is mutatja, egyes esetekben akár több éves lapkákat is újra eladnak helyenként módosított specifikációkkal. Ennél is meredekebb, hogy bizonyos esetben akár teljesen egyező név alatt is megbújhat két gyökeresen eltérő grafikus processzor. Ezt legutóbb az Nvidia játszotta el, amikor Kepler-alapú GK104-gyel, illetve Maxwell-alapú GM107-tel egyaránt piacra került a GeForce GTX 860M, mely helyenként jól mérhető különbségeket eredményezett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.