Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 13. 18:00

Már tömeggyártásban a GDDR5X memória

A tömegtermelés fázisába lépett a GDDR5X memória. A grafikus kártyákhoz tervezett chipeket első példányait a Micron gyárthatja, melyeket kereskedelmi forgalomban elsőként a héten bejelentett GeForce GTX 1080-an láthatunk majd viszont.

A Micron megerősítette, hogy már tömeggyártásban termeli a GDDR5X szabványú memóriachipek 10 Gbps sebességre képes variánsát. A komponensek elsőként az Nvidia GeForce GTX 1080-ra kerülnek fel, melyek segítségével a közvetlen előd GTX 980 memória-sávszélességét majd 40 százalékkal sikerült felülmúlni hasonló memóriabusz, illetve nyomtatott áramkör mellett, ami a kártyák gyártási költségére van kedvező hatással.

A Micron még márciusban kezdte el a minták szállítását, ekkor a 10 Gb/s-os tempóra képes chipek mellett 11 és 12 Gb/s-os modellekről szóltak a hírek, korábban pedig 14 Gb/s-os típusokat is ígért a gyártó, ami már nem lenne messze a szabvány elméleti maximumát jelentő 16 Gb/s-tól.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy az Nvidia miért a leglassabb variánssal dolgozik. Elképzelhető, hogy a Micron egyelőre csak ebből tud megfelelő mennyiséget biztosítani, de az sem kizárt, hogy az Nvidia volt konzervatívabb, a vállalat nem akart kockáztatni a vadiúj memóriával. A pletykák szerint a konkurens AMD is használni fogja a szabványra épülő chipeket, de hogy pontosan mikor érkezhet GDDR5X-re épülő Radeon, azt egyelőre nem tudni.

A gyártók korai érdeklődése nem csoda, hisz a GDDR5X jó kompromisszumot kínál az egyre nagyobb limitációt jelentő GDDR5, illetve a továbbra is gyerekcipőben járó, bonyolult és költséges implementációt kívánó rétegzett HBM memória között. Ezzel rövidtávon (2-3 év) remek alternatíva lehet a GDDR5X, mely jóval kisebb plusz költséget és kockázatot hordoz mint az innovatív HBM. Ennek köszönhetően valószínűleg idén sem mozdul lejjebb az abszolút csúcskategóriából a rétegzett memória, ezt látva pedig a Micron mellett akár a HBM-et kifejlesztő és propagáló Hynix, illetve az ugyancsak dél-koreai Samsung is beszállhat a GDDR5X chipek tömegtermelésébe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról