Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 12. 16:22

Felosztotta a Windows Phone-t az Android és az iOS

Európában, Kínában és az Egyesült Államokban is egyre nagyobb teret hódít az Android. A rendszer az egyre tempósabban zsugorodó Windows Phone kiugrott felhasználóinak zömét is magába szívja.

Továbbra is dübörög az Android: a Google mobil operációs rendszere Európában, az Egyesült Államokban és Kínában is növelni tudta eladásait, ezzel szemben az iOS, illetve nem meglepő módon a Windows Phone csökkenő részesedést mutat - derül ki a Kantar Worldpanel frissen közzétett kutatásából.

Az elemzőcég szerint az Android a Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország alkotta EU5 régióban 7,1 százalékponttal gyarapodott, így 75,6 százalékra növelte részesedését, ezzel a platform az idén március 15-tel zárult három hónapban az elmúlt két év legtempósabb előrenyomulását produkálta a térségben. De az Egyesült Államokban is látványosan hízott a rendszer, az 7,3 százalékpontnál állt meg, így a piac 65,5 százalékát foglalta el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az iOS helyzete már nem ilyen fényes, az egyszeri iPhone 6-os cunami elmúltával visszaállt a rend, az EU5-ben a rendszer 20,2 százalékos uralma 18,9 százalékra konszolidálódott. A Windows Phone az EU5 régióban a várakozásoknak megfelelően folytatta zsugorodását, részesedése öt százalékpontos zuhanás után jelenleg 4,9 százalékra tehető. Pedig a rendszer épp itt, a kontinensünkön volt a legerősebb globálisan, egyes országokban, mint Magyarország pedig még az iOS-t is meg tudta ideiglenesen előzni.

Az Apple rendszerének egyre tempósabb térvesztését a Windows Phone-tól elvándorolt felhasználók "otthonkeresése" is jól illusztrálja: az iOS-re újonnan érkezőknek mindössze 2,6 százaléka jön a Microsoft rendszeréről, ellenben az Android esetében már az "újoncok" 6,6 százalékát teszik ki a hajdani Windows Phone-osok. Figyelembe véve, hogy az androidos felhasználóbázis többszöröse az iOS-esnek, látható, hogy arányaiban is jóval többen migrálnak a Google rendszerére. Ez elsősorban valószínűleg az alacsony áraknak, illetve a nagy készülékválasztéknak tudható be.

A Microsoft rendszerének vége már régen borítékolható, a vizsgált negyedévben a Windows Phone részesedése a korábban a platform fellegvárainak számító Olaszországban és Franciaországban is jelentősen visszaesett - a felhasználók 10 százaléka költözött valamilyen középkategóriás andoridos eszközre az időszak alatt. Az Android elmúlt periódusban produkált szárnyalása ugyanakkor a következő negyedévben könnyen lelassulhat, attól függően, milyen eladásokat produkál a nemrég debütált iPhone SE.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról