Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 6. 17:15

Már az iPhone 7s processzora is készen van?

Véglegesek az Apple A11-es rendszerlapka gyártási tervei, a 10 nanométeres gyártástechnológián készülő processzorok gyártására a TSMC tajvani üzemeiben került sor.

Elérte a tape-out fázisát az Apple A11-es rendszerlapka, számolt be a tajvani illetőségű Digitimes. Mindez azt jelenti, hogy a feltehetőleg jövő szeptemberben megjelenő iPhone 7s készülékek processzorának terveit véglegesítették a mérnökök, megkezdődhet a próbagyártás, melynek során az apró hibák javítása, a tesztelés, illetve a finomhangolás zajlik, ami bizonyos esetekben akár egy évet is igénybe vehet.

A hírnek ugyanakkor talán nem is ez a leginkább figyelemre méltó része, érdekesebb, hogy a forrás szerint a lapkák próbagyártására TSMC üzemében kerül sor, azon belül is az egyelőre tömegtermelésben még nem alkalmazott 10 nanométeres FinFET gyártástechnológián. Ez alátámasztja azon korábbi teóriát, mely szerint az Apple egy két (vagy több) generációra szóló szerződést kötött a TSMC-vel, így a tajvani bérgyártó az iPhone 7 A10-es rendszerlapkája mellett az A11-re is szerződést kapott.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Mindez akár azt is jelentheti, hogy a Samsungnak legalább két évig le kell mondania az iPhone-ok processzorainak gyártásáról, ami komoly kiesést eredményezhet a dél-koreai vállalat számára. Ugyanakkor ezt egyelőre nem érdemes készpénzként kezelni, nem zárható ki, hogy az Apple végül a Samsung szolgáltait is igénybe veszi, hisz a rendszerint olcsóbb egyetlen beszállítós modell kockázatokat is hordoz magában.

Amennyiben a gyártás bármilyen okból kifolyólag leáll vagy akadozik, a lapkákból hiány alakulhat ki, ami továbbgyűrűzhet a készülékek gyártásához is. Erre elsősorban az vadiúj gyártástechnológiák esetében van nagyobb esély, de szintén galibát okozhat egy természeti katasztrófa is, amire Tajvanon bőven akad példa. A szigetországban legutóbb év elején volt egy komolyabb földmozgás, mely többek között a TSMC egyik üzemében is károkat okozott.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.