:

Szerző: Voith Hunor

2016. április 27. 18:10

A telkók lehetnek az OpenStack zászlóvivői

Tavaly már lehetett látni a jeleit, idén pedig egyértelművé vált, melyik szektor lehet az egyik legnagyobb OpenStack-használó.

Az OpenStack túl van az alapvető konszolidáción, most jönnek a következő fontos lépések – mondta nekünk Jonathan Bryce, az OpenStack Alapítvány vezetője tavaly egy budapesti beszélgetésen. Ezek (a nyílt forrású, vállalati környezetbe szánt rendszerekre jellemzően) elsősorban a rendkívül komplex telepítési és konfigurálási, illetve a későbbi üzemeltetési-karbantartási folyamatok egyszerűsítését, az Alapítvány partnerei valamint az egyéni fejlesztők, hozzájárulók közötti hatékonyabb kommunikációt és munkaszervezést, valamint a nagyon szükséges szakemberképzés előmozdítását takarják.

Az idei austini konferencia alapján ezeken a területeken tényleg jelentős előrelépés történt, és egy tavaly még csak bimbódzó, mára viszont szárba szökkenő trend is reflektorfénybe került: az OpenStack egyik nagy (ha nem egyenesen a legnagyobb) reménysége a telekommunikációs szektor lehet.

A 2015-ös budapesti rendezvényen az Ericsson előadói a "mennybe menesztették" a platform NFV képességeit (a cég egyébként az egyik legnagyobb hozzájárulója az OpenStacknek hálózatvirtualizációs területen), a napokban pedig Austinban a svéd vállalat mellett az AT&T, a Verizon és a Deutsche Telekom működésük jövőbeli alappilléreként beszélt az OpenStackről. Bryce szerint ma a platform felhasználóinak még csak 14 százaléka kerül ki a telekommunikációs szolgáltatók közül, de ez az arány gyors ütemben növekszik, és egyértelműen húzóág a fejlesztésben és terjedésben egyaránt. A Verizon eddig öt amerikai adatközpontját állította át NFV-alapúra, a cég műszaki igazgatója szerint az ötleteléstől a kivitelezésig mindössze háromnegyed év alatt.

Szakember is kéne

Persze a legtöbb, az OpenStacket akár csak tesztkörnyezetben próbálgató cégnél nem ez a sebesség a jellemző. Ahogy Bryce, úgy az ausztrál székhelyű Aptira európai igazgatója, Kiss Márton is rendre kiemelte nekünk beszélgetéseink során, hogy a saját kútfőből próbálkozóknál az első számú szűk keresztmetszet a hozzáértő szakemberek hiánya. De mert nyílt forrású szoftverekről van szó, sokan még mindig a licencköltségeket és a drága verziókövetést akarják megspórolni, nem a sokkal rugalmasabbá váló hosszú távú üzemeltetésen.

Pedig a moduláris felépítésű OpenStack leginkább erről szól, nem a kezdeti és támogatási kiadások lefaragásáról. "Nyílt forrásból nyílt forrást implementálni sokszor nagyon nehéz tud lenni" – mondta a HWSW-nek Alan Clark, a SUSE iparági kezdeményezésekért felelős igazgatója és az OpenStack Alapítvány igazgatótanácsának tagja.

Ezen tudnak segíteni az egyrészt akár disztribúcióval is rendelkező vagy csak bevezetési-tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó beszállítók, másrészt a most bejelentett képzési és minősítési program, a COA (Certified OpenStack Administrator) is. A vizsga 300 dollárba kerül (és Bryce szerint elég nehéz), a komolyabb anyagi befektetést igénylő képzésekért pedig a Training Marketplace-t érdemes átböngészni – budapesti tanfolyam egyelőre nincs fent, de például zágrábi igen, a kínálat pedig bizonyára bővülni fog.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Alan Clark azt is elmondta, hogy az Alapítvány nem csak partnerektől, hanem üzemeltetői találkozókon és kisebb helyi meetupokon is rendszeresen gyűjti a visszajelzéseket és a igényeket, és mindent összegezve határozza meg a fejlesztési prioritásokat. Clark szerint az elmúlt évben a hozzájárulások feldolgozását is hatékonyabbá tették, és mára sokkal kevésbé jellemző azok felhalmozódása.

Mitaka és egyéb "apróságok"

A napokban megjelent az OpenStack legújabb kiadása, a Mitaka is. Ez a fent említett könnyebb bevezetés és konfigurálás jegyében számos ponton egyszerűsítette a fontosabb modulok beüzemelését, és az előre definiált sablonok száma is megnőtt – a részletes fejlesztési listát a kiadás oldalán lehet elolvasni. Amit talán érdemes kiemelni, az az OpenStack Client, ami egy csokorban egységesíti a különböző szolgáltatások API-hívásait, így nem kell azokat egyenként megtanulni.

A Mitaka mellett persze számos más újdonságról is volt szó a konferencián. Alex Polvi, a CoreOS igazgatója Kubernetesszel menedzselt, konténerben futó(!) OpenStacket demózott, a Red Hat bejelentette az RHOP 8-at (amihez a Dell teljes hardveres támogatást nyújt), a SUSE pedig az OpenStack Cloud 6-ot. A HPE-nél a Helion OpenStack a 3.0-s verzióhoz érkezett, a Cisco az előre konfigurált és tesztelt Metapodot kínálja telepítéssel és 24/7-es támogatással, a Supermicro, az Arista és a Mirantis pedig szintén egy elvileg konyhakész, akár órák alatt hadrendbe állítható megoldást dobott piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.