Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Trendforduló előtt lesz a Dellé az EMC

Voith Hunor, 2016. április 21. 15:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A hagyományos tárolók forgalomcsökkenését még mindig nem tudja pótolni a flash-es termékvonal. A delles megaüzletre már csak a kínai versenyügyi hatóságnak kell rábólintania.

hirdetés

Az előzetes elemzői várakozásoknál némileg alacsonyabb forgalomról és eredményről számolt be az EMC első negyedéves pénzügyi jelentésében. A tárológyártó a periódust 5,5 milliárd dollár bevétellel és 268 milliós nyereséggel zárta, előbbi 2 százalékos visszaesést mutat, a nyereségesség viszont kicsit javult, mert kisebb forgalom mellett változatlan maradt.

A hagyományos tárolók iránti keresletcsökkenés továbbra is érezteti hatását, az emiatt jelentkező forgalomcsökkenést a flash-alapú termékek még mindig nem tudják teljes mértékben kompenzálni. Az Information Infrastructure üzletág bevétele az előző év első negyedévéhez képest 6 százalékkal csökkent (az erős dollár által okozott árfolyamhatás kiszűrésével 4 százalék), de sajnos a gyártó részletesen továbbra sem adja meg külön a flash-es termékek részesedését. Pedig enélkül a divízió sarokszámai jelenleg csupán kötelező minimumnak számítanak, mert pont ez az arány mutatná meg a befektetőknek, hogy a vállalat milyen hatékonyan képes átállítani fő bevételi forrását az újabb technológiai alapra.

Az összesített számokat továbbra is a VMware tudja érdemben, pozitívan megtámogatni. Ugyan a négyötöd részben az EMC által birtokolt virtualizációs cég tőzsdei teljesítménye az elmúlt fél évben nagyon megszenvedte a körülötte kialakult vitát (erről részletesen itt írtunk), üzletileg nem bicsaklott meg számottevően. Első negyedéves forgalma 6 százalékkal 1,59 milliárd dollárra emelkedett, eredménye viszont 17 százalékos visszaesést követően 161 millióra csúszott vissza – itt is jelentkezik a "mint szolgáltatás" modellre való átállás rövid- és középtávú eredménycsökkentő hatása.

A VMware a befektetői bizalom visszaállítása érdekében várható éves eredményéhez képest igen jelentős, 1,2 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programot jelentett be, melyet idén tervez végrehajtani. A cégnek egyébként bőven van erre forrása, az első negyedévet 8,2 milliárd dollár készpénztartalékkal (vagy viszonylag gyorsan likvidálható befektetéssel) zárta. Pat Gelsinger vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson utalt rá, hogy a VMware nemsokára piacra dob egy "felhő natív" termékcsaládot, de további részleteket nem közölt.

A Pivotal szokás szerint szép növekedést tudott felmutatni, 56 százalékos ugrással 83 millió dollárra nőtt a forgalma. Ez azonban még mindig csak csepp az EMC federáció tengerében, és még inkább az lesz a Dell-lel történő egyesülést követően. Mindenesetre a hivatalos álláspont szerint az EMC nagy reményeket fűz a leányvállalathoz hosszú távon is, és külön kiemelte, hogy az előfizetésekből befolyó rendszeres bevétel éves szinten több mint háromszorosára nőtt.

Ami a régiós teljesítményeket illeti, az EMC is megérezte a dél-amerikai gazdasági nehézségeket, ahol az előző év első negyedévéhez képest 14 százalékos volt a visszaesés. Máshol alacsony volt a változás, az észak-amerikai és EMEA régiókban 1-3 százalékos csökkenést, a japán piacon pedig 2 százalékos növekedést könyvelhetett el a vállalat.

A Dell általi akvizíció Joe Tucci vezérigazgató szerint sínen van, a szervezeti átalakítások a tervek szerint haladnak, a versenyügyi jóváhagyások közül pedig már csak a kínait kell bezsebelni. Ez jellemzően el szokott húzódni, de az elmúlt években sem a Dellnek, sem az EMC-nek nem volt komolyabb (de legalábbis nyilvánosságra kerülő) konfliktusa a kínai kormányzattal (ellentétben több más nagy amerikai IT céggel), így várhatóan erre sem kell már sokáig várni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.