:

Szerző: Vörös Péter

2000. október 3. 18:26

Megtörtént a korábban elképzelhetetlen: a Microsoft 135 millió $-t fektet a nehézségekkel küzdő Corel-be

A tegnapi bejelentés alapján az MS 24 millió Corel részvényt vásárolt, amivel a kanadai cég 24,6%-a került a Microsoft kezébe, bár szavazási privilégiumot nem kap a világ legnagyobb szoftvergyártója. A két cég abban is megállapodott, hogy lezárják a közelebbről ki nem fejtett jogi kérdéseket. Mindezt 'potom' 135 millió $-ért. A Redmond-i óriás ezek szerint tovább folytatja terjeszkedését a szoftverpiacon.

A két cég ezentúl együtt fog működni a Microsoft .Net néven ismert kezdeményezéséhez tartozó termékek fejlesztésében és tesztelésében. A .Net egyik leglényegesebb aspektusa az, hogy az ügyfelek az Interneten keresztül "bérelhetnek" szoftvereket, a .Net kiterjed majd a mobiltelefonokra és kéziszámítógépekre is.

Elemzők szerint a Microsoft számára a megállapodás pénzügyi és stratégiai szempontból is jól jött. A Corel ideiglenes elnök-vezérigazgatója, Derek J. Burney szerint a cég szintén tervezte már az alkalmazásainak (ld. Corel Draw, WordPerfect Office ill. Corel Linux) Web-re vitelét. A Corel nem jelentett be konkrét terveket az MS befektetésből származó pénz jövőjét illetően.

A Microsoft ezzel tehát hídfőállást szerzett a Linux világba - de vajon mit fog kezdeni ezzel a pozícióval? Szakértők a Microsoft-nak az Apple-be 1997-ben fektetett 150 millió $-hoz hasonlítják a mostani befektetést: lehet, hogy most is arról van szó, hogy a Microsoft-nak érdekében áll gondokkal küszködő vetélytársainak nyújtott segítség? Természetesen az MS-nek jól jöhetnek a Corel különféle technológiái. Nem szabad figyelmen kívül hagyni persze azt sem, hogy a cég ellen folyó monopólium ellenes pereskedésben is jól jöhet egy ilyen jó pont a bíróságnál ...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.