Szerző: Gálffy Csaba

2016. április 14. 16:30

Orvosi oktatóappot küldünk az idei Imagine Cupra

Igen erős mezőnyben tudott kimagaslani a MEDcases, az innovatív orvosi oktató alkalmazás a Microsoft startupversenyén, az Imagine Cup magyarországi szakaszán.

Kedden tartotta magyarországi döntőjét a Microsoft Imagine Cup, a fődíjat pedig a MEDcases nyerte. A Microsoft nemzetközi diák- és startupvetélkedője komoly téttel bír, a kiválasztott csapatok a regionális torna után akár Seattle-be, a cég főhadiszállására is kijuthatnak, ahol a vezérigazgató és a felsővezetés előtt mutathatják be ötleteiket. A magyar csapatok az elmúlt két évben nagyon jól szerepeltek, tavalyelőtt a fitneszt tamagocsival kombináló Tep, tavaly pedig a Mistory hozott haza díjat Amerikából.

A MEDcases célja megreformálni a klinikai diagnosztika oktatását. Ez az orvoslás egyik legfontosabb eleme és a gyógyítási folyamat kiindulópontja, ennek ellenére még a fejlett országokban is viszonylag gyakori, évente tízmilliós nagyságrendű a téves diagnózisok száma. Hatalmas előrelépés lenne ennek csökkentése, ehhez a MEDcases készítői (akik között gyakorló orvosok is vannak) egy új filozófia mentén dolgozó oktatóappot fejlesztettek.

Az app lényege, hogy nem a meglévő orvosi tankönyveket digitalizálja vagy alakítja kvízzé, hanem a valós életben tapasztalható tünetekből és tünetegyüttesekből kell kikövetkeztetni a helyes diagnózist. Az orvos kérhet további vizsgálatokat, ezek szimulált eredményével tesztelheti tudását a felhasználó. A megoldáshoz mobilos, tabletes kimenet is társul majd, de VR-alapú UI is készül. Az ötlet az idei, nagyon erős mezőnyből is toronymagasan kiemelkedett, a PhD-hallgatók és frissen végzett orvosok meggyőző fölénnyel verték a versenytársakat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az abszolút győztesen kívül Magyarország még két ötletet küld az Imagine Cup regionális döntőjébe. A MEDcases mellett továbbjutott a játék kategóriában a gyerekbarát TPS MOBA-t (külső nézetes DOTA-klónt) fejlesztő Sphere, illetve az online játékok játékszervezését megreformálni szándékozó Esport Horizon is. Mindkét kezdeményezés roppant ígéretes, a Sphere a DOTA-élményt, a komplex, a tudást, stratégiai gondolkodást és reflexeket egyaránt tesztelő játékélményt szabadította meg a vértől-gyilkolástól és ülteti át gyerekbarát környezetbe, így a bőven 10 év alatti korosztály számára is megnyílhat ez a játékstílus.

Ha lehet, még izgalmasabb az Esport Horizon kezdeményezése, amely az innováció kategóriában jutott tovább. A fejlesztők célja egy olyan játékszervező platformot létrehozni, amely egyszerre tudja kiszolgálni a kazuár játékosok és a profik igényeit. A platform elvben minden olyan játékot támogatni tud, ami kínál matchmaking API-t, tehát külső szolgáltatás számára is lehetővé teszi a játékszervezést - a játékosokat csapatokba szervezi, levezényli a játékot, majd annak eredményét rögzíteni tudja. A rendszert fejlett képességekkel ruháznák fel a fejlesztők, lenne játékos- és eredményadatbázis, a lényeg pedig nyilván a versenyszervezés lenne, amelyben értékes nyereményeket kaphatnak a legjobbak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról