Szerző: Gálffy Csaba

2016. április 14. 16:30

Orvosi oktatóappot küldünk az idei Imagine Cupra

Igen erős mezőnyben tudott kimagaslani a MEDcases, az innovatív orvosi oktató alkalmazás a Microsoft startupversenyén, az Imagine Cup magyarországi szakaszán.

HIRDETÉS

Kedden tartotta magyarországi döntőjét a Microsoft Imagine Cup, a fődíjat pedig a MEDcases nyerte. A Microsoft nemzetközi diák- és startupvetélkedője komoly téttel bír, a kiválasztott csapatok a regionális torna után akár Seattle-be, a cég főhadiszállására is kijuthatnak, ahol a vezérigazgató és a felsővezetés előtt mutathatják be ötleteiket. A magyar csapatok az elmúlt két évben nagyon jól szerepeltek, tavalyelőtt a fitneszt tamagocsival kombináló Tep, tavaly pedig a Mistory hozott haza díjat Amerikából.

A MEDcases célja megreformálni a klinikai diagnosztika oktatását. Ez az orvoslás egyik legfontosabb eleme és a gyógyítási folyamat kiindulópontja, ennek ellenére még a fejlett országokban is viszonylag gyakori, évente tízmilliós nagyságrendű a téves diagnózisok száma. Hatalmas előrelépés lenne ennek csökkentése, ehhez a MEDcases készítői (akik között gyakorló orvosok is vannak) egy új filozófia mentén dolgozó oktatóappot fejlesztettek.

Az app lényege, hogy nem a meglévő orvosi tankönyveket digitalizálja vagy alakítja kvízzé, hanem a valós életben tapasztalható tünetekből és tünetegyüttesekből kell kikövetkeztetni a helyes diagnózist. Az orvos kérhet további vizsgálatokat, ezek szimulált eredményével tesztelheti tudását a felhasználó. A megoldáshoz mobilos, tabletes kimenet is társul majd, de VR-alapú UI is készül. Az ötlet az idei, nagyon erős mezőnyből is toronymagasan kiemelkedett, a PhD-hallgatók és frissen végzett orvosok meggyőző fölénnyel verték a versenytársakat.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az abszolút győztesen kívül Magyarország még két ötletet küld az Imagine Cup regionális döntőjébe. A MEDcases mellett továbbjutott a játék kategóriában a gyerekbarát TPS MOBA-t (külső nézetes DOTA-klónt) fejlesztő Sphere, illetve az online játékok játékszervezését megreformálni szándékozó Esport Horizon is. Mindkét kezdeményezés roppant ígéretes, a Sphere a DOTA-élményt, a komplex, a tudást, stratégiai gondolkodást és reflexeket egyaránt tesztelő játékélményt szabadította meg a vértől-gyilkolástól és ülteti át gyerekbarát környezetbe, így a bőven 10 év alatti korosztály számára is megnyílhat ez a játékstílus.

Ha lehet, még izgalmasabb az Esport Horizon kezdeményezése, amely az innováció kategóriában jutott tovább. A fejlesztők célja egy olyan játékszervező platformot létrehozni, amely egyszerre tudja kiszolgálni a kazuár játékosok és a profik igényeit. A platform elvben minden olyan játékot támogatni tud, ami kínál matchmaking API-t, tehát külső szolgáltatás számára is lehetővé teszi a játékszervezést - a játékosokat csapatokba szervezi, levezényli a játékot, majd annak eredményét rögzíteni tudja. A rendszert fejlett képességekkel ruháznák fel a fejlesztők, lenne játékos- és eredményadatbázis, a lényeg pedig nyilván a versenyszervezés lenne, amelyben értékes nyereményeket kaphatnak a legjobbak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 23:17

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.