Szerző: Vörös Péter

2000. október 3. 01:52

Az Oracle bemutatta az Oracle9i Application Server-t és az Oracle9i-t

A cég alkalmazás szerverének legutóbbi változatát a várakozásoknak megfelelően hétfőn, az évenként megrendezésre kerülő San Francisco-i Oracle Openworld-ön mutatták be. Az Oracle szerint e verzióval egyszerűbbé válik a vezeték nélküli alkalmazások fejlesztése és implementálása. A cég ezzel egyszerre mutatta be az Oracle9i adatbázist is, amely az alkalmazás szerverrel együtt a vállalat e-kereskedelmi és vállalati infrastruktúrájának technológiai szívét alkotják.

Az Oracle9i Application Server cache technológiája lehetővé teszi azt az ügyfelek számára, hogy a gyakran meghívott (dinamikus ill. statikus) Web oldalakat tárolják és betöltsék. A szerver képes ASP, JSP, CGI, PERL vagy PL/SQL-t használó oldalak tárolására. Az új változat tartalmaz egy ún, túlfeszültség-védelmi technológiát is, amely megvédi a cache teljesítményt csúcsforgalmi időszakokban ill. akkor, hogy a Web-hely tartalma gyakran változik.

A Oracle9i Application Server még e hónapban kapható lesz Unix, Linux és Windows platformra, az árról nem nyilatkozott a cég. A Oracle 9i várható megjelenése 2001. közepe felé várható, ez az szolgáltatók és B2B (business-to-business / vállalat-vállalat) piacok számára nagyobb elérhetőséget nyújt valamint a skálázhatóság 10-szeresére növekedését, valós idejű fürtözési (clustering) támogatást és natív XML támogatást.

A várhatóan decemberben piacra kerülő Oracle9i Application Server Wireless Edition a cég Portal-to-Go technológiáját használja. Az Oracle által host-olt kábel nélküli alkalmazások gyorsabb implementálásra a cég OracleMobile részlege hétfőn bemutatta az OracleMobile Online Studio béta verzióját, amely elérhető a cég fejlesztői Web-oldaláról.

A szerver és az adatbázis szoftver kezeléséhez a cég az Oracle Enterprise Manager új változatát kínálja, amely a teljes Oracle9i platform kezeléséhez nyújt egyetlen konzolt.

Az IDC piackutató cég szerint az Oracle eladásai az 1999-ben 11,1 milliárd $-os adatbázis szoftverpiac 42,4%-át tették ki, a második helyezett IBM piaci részesedése 20,4%, a harmadik Microsoft-é 7,8% volt, míg az ötödik helyezett Informix 5,9%-ot, a hatodik Sybase pedig 3,9%-ot tudhatott magáénak. Az egyre jobban növekvő e-kereskedelmi szoftver piacon a cég vetélytársai az IBM, a Microsoft, a Sun-Netscape szövetség és a BEA Systems.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról