Szerző: Gálffy Csaba

2016. április 12. 09:30

Csendben felhős tesztplatformot indított a Google

Fontos hiányosságot pótol a Google az androidos fejlesztői ökoszisztémában, végre saját hardveres tesztplatformot is kínál, amelyen a fejlesztők egyszerre rengeteg eszközön tesztelhetik alkalmazásaikat.

HIRDETÉS

Az Android Studio 2.0 stabil kiadását múlt héten bocsátotta útjára a Google, a vadonatúj fejlesztői környezet mellett azonban egy hasonlóan fontos szolgáltatást is bejelentett a cég. Ez a Cloud Test Lab, amely lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy távoli eszközök tucatjain (vagy éppen százain) teszteljék az alkalmazásaikat.

Az androidos ökoszisztéma a kezdetek óta erősen fragmentált, a sokezer eszközön a képernyőfelbontások, processzorok, memóriakapacitások és operációs rendszer verziók szinte végtelen kombinációja van jelen egyszerre. A rendszer által kínált API-k elvben ezt többé-kevésbé elfedik, de az absztrakció nem teljes, sokszor fordul elő, hogy egy-egy alkalmazás csak bizonyos eszközökön válik instabillá vagy viselkedik abnormálisan. Az ilyen problémák felfedezését azonban pont a sokszínűség akadályozza, egy kisebb fejlesztőcég nem engedheti meg magának, hogy tucatnyinál több teszteszközt tartson házon belül.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A megoldást az eszközfarmok jelentik, amelyek szolgáltatásként kínálnak hozzáférést rengeteg telefonhoz, tablethez és más androidos modellhez. Az egyik legnagyobb ilyen farmot a Xamarin üzemelteti, melynek Test Cloud szolgáltatásához komplex, futásidejű analitika és profilozás is társul. A Xamarin megoldása számít az egyik etalonnak, de mellette azért indult jó néhány más hasonló, automatizált felhős tesztfarm-szolgáltatás is.

Most a Google is elindította saját megoldását, ez a Cloud Test Lab. Ezen a rendszeren indítható tesztelés az Android Studióból, parancssorból és dedikált webes konzolról is. A fejlesztő szabhatja meg, hogy pontosan milyen eszközökön és milyen környezetekben szeretné tesztelni az alkalmazást, illetve hogy pontosan milyen tesztekre van szüksége. A rendszer képes teljesen automatizált tesztet is végezni, ez a Robo Test, amely igyekszik a teljes alkalmazást végignavigálni (ennek mélysége szabályozható). A teszteredményeket és a közben készített képernyőmentéseket a rendszer a tesztfiókhoz rendelt Google Cloud Storage tárolón helyezi el, így értelemszerűen erre is szükség van a Cloud Test Lab használatához.

A szolgáltatás szorosan integrálódik a már említett Android Studióval, igaz, ahhoz nincs szükség a most rajtolt 2.0-s IDE-re, elegendő az 1.3-as kiadás is. A tesztelni kívánt alkalmazások némi módosítást igényelnek, ehhez a Google által kiadott dokumentációt érdemes követni. A szolgáltatás jelenleg béta állapotban érhető el, sem garantált rendelkezésre állás, sem garantált funkcionalitás nincs, így előzetes bejelentés és türelmi idő nélkül változhat a szolgáltatás minden paramétere a jövőben.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 23:19

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.