:

Szerző: Vörös Péter

2000. október 3. 00:06

A Transmeta 140 millió $-hoz szeretne jutni a tőzsdei bevezetés révén

A cég először augusztus közepén regisztrálta tőzsdei bevezetési (initial public offering - IPO) kérelmét. Ezt hétfőn további konkrétumokkal módosította a kaliforniai vállalat, amely a mostani tervek szerint 13 millió részvényt fog értékesíteni, 11-13$ közötti áron. Az IPO után a cégnek 126 millió ún. 'kinnlevő részvénye' (shares outstanding) lesz, amely 13$-os részvényenkénti árral számolva 1,64 milliárd $-os piaci értéket jelent a tőzsdei bevezetéskor.

A Transmeta Crusoe processzorai kompatibilisek a PC-s operációs rendszerekkel (Windows, Linux, stb.), viszont a riválisokénál kevesebb áramot fogyasztanak - a Crusoe 5400-as processzort laptop-okhoz szánja a cég, míg a Crusoe 3200-as chip-et hordozható Net-es eszközökhöz. A jövő termékcsaládjai közül a Crusoe 5600 célpiaca a nagy teljesítményű laptop-ok, míg a Crusoe 3300 ill. 3400 pedig Net eszközökhöz lesz használatos.

Bár a Transmeta-nak az Intel és az AMD "személyében" óriási vetélytársakkal kell megküzdenie, jelentős PC gyártók sorakoztak fel a cég mögé: eddig olyan vállalatok jelentették be Crusoe processzoros termékek gyártását, mint a Gateway, a Hitachi, a Fujitsu, az IBM, a NEC és a Sony. A Transmeta-ban részesedése van többek között az America Online-nak, a Compaq-nak, a Gateway-nek és a Sony-nak.

A processzorok teljesítménye egyelőre nyitott kérdés, mivel a cég eddig nem tett közzé teljes benchmark-okat ill. minta rendszereket sem bocsátottak elemzőknek tesztelésre. Egy másik nyitott kérdés a processzorok ára: elemzők szerint a konkurensekénél valamelyest olcsóbbak lesznek a Crusoe-k - bár az árverseny műfajában az Intel és az AMD nem kezdők (a vevők legnagyobb örömére ...), márpedig a Transmeta által megcélzott laptop piac az egyik legjövedelmezőbb PC szegmense.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.